La Galaţi se va construi o uriaşă staţie ştiinţifică plutitoare pentru Antarctica. Costă peste 200 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beneficiarul navei, în fapt o uriaşă staţie de cercetare ştiinţifică, este Guvernul Australiei, care a semnat miercuri contractul aferent cu şantierul naval Damen Galaţi. Ceremonia a avut loc la Hobart (Tasmania), în prezenţa ambadoarei României în Autralia.

Şantierul naval Damen din Galaţi demonstrează, din nou, că este una dintre cele mai importante firme de profil din lume. După ce în ultimele luni a lansat la apă mai multe nave speciale pentru întreţinerea parcurilor eoliene din Marea Nordului, compania  a încheiat miercuri un contract cu Guvernul Australiei pentru construirea uneia dintre cele mai scumpe nave care a fost construită vreodată în România.

Este vorba despre un spărgător de gheaţă ultra-specializat (în fapt o uriaşă staţie de cercetare ştiinţifică), care va intra în dotarea Diviziei Antarctica a Australiei, lucrare care depăşeşte ca valoare suma de 200 de milioane de dolari. Nava va trebuie lansată la apă până în anul 2019.

Contractul a fost semnat miercuri, la Hobart (Tasmania), între reprezentanţii Guvernul australian, contractorul britanic SERCO şi Grupul Damen, iar anunţul a fost făcut de Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, prezentă la festivitatea de semnare a contractului.

„Sunt mândră şi încântată să fiu aici la Hobart, la ceremonia de semnare a contractului pentru construirea următorului spărgător de gheaţă pentru Antarctic Division în România, la Şantierul Naval Damen Galaţi. Sunt mândră că sunt româncă, sunt onorată de a servi în calitate de ambasador al ţării mele în Australia şi absolut încântată de performanţele deosebite ale prietenilor mei din Galaţi. Astăzi, un vis îndrăzneţ tocmai a început să devină realitate!”, a scris ambasadoarea Nineta Bărbulescu pe pagina ei de Facebook.

Nineta Bărbulescu este gălăţeancă la origine şi a urmărit proiectul încă de la naşterea lui, respectiv din toamna anului trecut, atunci când Australia, prin vocea premierului Malcom Turnbull, anunţa că intenţionează să achiziţioneze o astfel de navă. Ulterior, ambasadoarea a făcut lobby în favoarea industriei navale româneşti, care, prin Damen Galaţi, a fost selectată să construiască spărgătorul de gheaţă.

„Sunt cu adevărat mândră de acest moment foarte important al relaţiilor bilaterale dintre România şi Australia, o recunoaştere la nivel mondial a standardelor profesionale ale echipei Şantierului Naval Galaţi. Spărgătorul de gheaţă făcut în oraşul meu natal, înseamnă următoarea generaţie de spărgătoare de gheaţă, mai rapide, mai mari, mai puternice şi cu o rezistenţă sporită”, a mai afirmat Nineta Bărbulescu.

Nava nu este doar un spărgător de gheaţă clasic, ci înglobează tehnologie de observaţie şi de cercetare de ultimă oră. Ea va deservi cele trei staţii australiene permanente de cercetare din Antarctica şi staţieadin insula Macquire, având facilităţi de cercetare şi de cazare permanentă pentru 116 oameni de ştiinţă.

Puntea superioară va permite staţionarea a patru elicoptere, iar coca va fi prevăzută cu două facilităţi de andocare a unor ambarcaţiuni. Nava va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 tone.
Achiziţia făcută de guvernul autralian face parte dintr-un foarte ambiţios program naţional de cercetare în domeniul mediului şi resurselor naturale, care este proiectat pentru următorii 20 de ani.

Conducerea Damen Grup  a confirmat încheierea contractului şi a adăugat că la Galaţi se va face construcţia navei propriu-zise, însă că sofisticatele echipamente, livrate de producători de renume mondial, vor fi montate ulterior, probabil într-un şantier din Olanda la grupului.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite