Cazul Alexandrei, fetița de 9 ani, ucisă în bătaie de mamă. Mătuşa şi unchiul, reținuți VIDEO UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul fetiței de 9 ani din Galați, ucisă în bătaie de mamă, ia amploare. Mătușa și unchiul copilei au fost reținuți sub acuzațiile de complicitate la omor calificat și complicitate la rele tratamente aplicate minorului.

Alexandra era elevă în clasa a treia SURSA: școala
Alexandra era elevă în clasa a treia SURSA: școala

UPDATE:  Decizie controversată a judecătorilor din Galați, care i-au pus în libertate sub control judiciar pe mătușa și unchiul Alexandrei, fetița ucisă în bătaie de propria mamă. 

Tribunalul Galați a considerat că soții acuzați de complicitate la omor calificat, complicitate la rele tratamente aplicate minorului și complicitate la violență în familie nu sunt un pericol public și i-au eliberat din arest, după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați îi reținuse marți.

Alexandra, fetița de 9 ani, a murit pe 31 ianuarie 2024, fiind bătută crunt, în mod sistematic, de mamă. Anchetatorii au dezvăluit că „femeia a lovit-o în mod repetat cu obiecte, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului”. Legiștii au stabilit că fata a murit în urma unui șoc traumatico-hemoragic. 

Deși era bătută în mod constant, fără pic de milă, mătușa și unchiul, care locuiau în același apartament, nu au făcut nimic ca să o salveze pe micuța Alexandra. Nu au reclamat abuzurile mamei, nu au sunat la poliție, asistând indiferenți la toate violențele de neimaginat prin care au fost nevoite să treacă Alexandra și cele două surori mai mici.

Anchetatorii au decis ca mătușa și unchiul fetiței ucise să fie reținuți 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la omor şi rele tratamente aplicate minorului. Miercuri, 14 februarie 2024, cei doi vor fi aduși în fața unui judecător de drepturi și libertăți, cu propunerea de arestare preventivă.   

SURSA VIDEO: Pro Lider FM

Anchetă după moartea Alexandrei, fetița de 9 ani, ucisă în bătaie de mamă.

O anchetă este în desfășurare și la Protecția Copilului Galați. Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC) a fost trimis la Galați. Inspectorii vor verifica modul în care a fost gestionat cazul decesului fetiței de 9 ani, ucise de mamă, de către angajații DGASPC Galați.

Micuța și cele două surori erau bătute în mod constant. O educatoare a anunțat autoritățile încă de anul trecut că una dintre fete este agresată. 

Ulterior, a urmat o anchetă a DGASPC și a Poliției Galați. În urma acesteia, a rezultat că a fost vorba, în mod revoltător, doar de un „incident casnic izolat”. Ulterior, cazul a fost transferat Direcția de Asistență Socială. Deși mama suferă de un handicap mental, ea ea a fost lăsată în continuare de autorități să se ocupe de creșterea fetelor. 

Mama a explicat atunci că a fost un incident izolat, lucru susținut și de ceilalți membri ai familiei. Rudele, unchiul și mătușa, au insistat să nu se instituie măsura de protecție pentru copii. Cazul a fost sesizat Poliției pentru a verifica suspiciunea de abuz fizic. (...) Copiii au rămas în grija familiei, iar cazul a fost preluat de Direcția de Asistență SocialăFamilia a susținut ca fetițele să rămână acasă, toți și-au dorit și și-au asumat acest lucru. Cazul a rămas în atenția Direcției de Asistență Socială, pentru a ne comunica evoluția cazului. Nu am primit nicio notificare din partea Direcției Sociale din cadrul Primăriei privind o modificare a situației de la domiciliul copilului. Mama este încadrată în grad de handicap, are un retard mental moderat. Avea dreptul să aibă copiii”, a precizat Tania Calcan, purtător de cuvânt al Protecției Copilului Galați. 

Anchetele sociale: Nu s-a constatat niciun semn de agresiune! 

Direcția de Asistență Socială a făcut două anchete sociale la începutul lunii mai 2023, la domiciliul fetelor și de fiecare dată s-a constatat că „acestea erau bine îngrijite, erau dezinvolte, comunicau foarte bine”.  Vizitele au fost făcute în decurs de două săptămâni, iar apoi ancheta socială s-a încheiat. 

„Mai mult decât atât, și la prima vizită, și la a doua, cei doi unchi materni și-au asumat răspunderea creșterii și îngrijirii fetelor. Având în vedere aceste circumstanțe, respectiv lipsa oricăror suspiciuni cu privire la o agresiune fizică și asumarea răspunderii de către membrii familiei, instituțiile statului nu pot interveni mai mult, din păcate. Durata monitorizării depinde foarte mult de elementele care se găsesc la fiecare vizită. Având în vedere că în situația dată nici la prima, nici a doua, nu s-a constatat niciun fel de suspiciune, nu a fost niciun semn de agresiune, de proastă îngrijire a acestor copii, monitorizarea s-a încheiat”, a transmis Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Femeia a fost încătușată și dusă în arest FOTO: Captura video
Femeia a fost încătușată și dusă în arest FOTO: Captura video

Surorile Alexandrei au urme grave de violență pe corp

În prezent, cele două surori ale Alexandrei, în vârstă de 5 și 6 ani, preluate miercuri, 31 ianuarie 2024, din apartamentul groazei se află la Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului Galați. Ele au fost găsite cu urme grave de violență pe corp. Ele sunt încă în stare de șoc și sunt consiliate psihologic. 

Magistrații Tribunalului Galați au admis joi, 1 ianuarie 2024, propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați si au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatei Eugenia Vasilache, femeia care și-a ucis fetița de 9 ani.   

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite