Cazul Alexandrei, fetița de 9 ani ucisă de propria mamă, schimbă procedurile în toată țara. Nereguli grave la DGASPC

0
Publicat:

Cazul fetiței de 9 ani din Galați, ucisă în bătaie de mamă, schimbă procedurile la la nivelul Protecției Copilului, privind „instrumentarea și monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor”. Anchetatorii au găsit o serie de deficiențe grave la nivelul DGASPC Galați.

Alexandra era elevă în clasa a treia SURSA: școala
Alexandra era elevă în clasa a treia SURSA: școala

Alexandra, fetița de 9 ani, a murit pe 31 ianuarie 2024, fiind bătută crunt, în mod sistematic, de mamă. Anchetatorii au dezvăluit că „femeia a lovit-o în mod repetat cu obiecte, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului”. Legiștii au stabilit că fata a murit în urma unui șoc traumatico-hemoragic. Prin violențe de neimaginat au fost nevoite să treacă și cele două surori mai mici.

În urma tragediei care a șocat o țară întreagă, Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDC) a fost trimis la Galați. Acțiunea de control s-a desfășurat în perioada 2-15 februarie 2024, la DGASPC Galați și la Direcția de Asistență Socială (DAS) a municipiului Galați.

Deficiențe și lipsă de coordonare între insitituții

Echipa de control constatat multiple deficiențe în instrumentarea cazului fetiței decedate și a celor două surori ale acesteia la nivelul DGASPC Galați și al serviciului de asistență socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, precum și o lipsă de coordonare între specialiștii celor două instituții.

 „Astfel, principalele măsuri propuse de echipa de control vizează mutarea într-un alt serviciu și declanșarea cercetării disciplinare în cazul psihologului și asistentului social care au instrumentat cazul fetiței decedate și al surorilor acesteia, caz intrat în atenția DGASPC Galați în martie 2023, cu aproape un an înainte de incidentul tragic de la sfârșitul lunii ianuarie. De asemenea, măsura cercetării disciplinare a fost propusă și în cazul șefului Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Galați, pentru modul în care a gestionat, în aceeași perioadă, activitatea de monitorizare a minorilor implicați în acest caz, precum și activitatea serviciului pe care îl coordonează, în ansamblu”, a transmis conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Verificările au vizat modul în care a fost gestionat și instrumentat cazul fetiței și al celor două surori ale ei, din momentul în care minorele au intrat în atenția autorităților cu atribuții în protecția drepturilor copilului, în martie 2023.

Raportul echipei corpului de control al ANPDCA arată „o lipsă de coordonare și grave deficiențe în modul în care specialiștii de la nivelul DAS Galați și DGASPC Galați au intervenit în cazul celor trei fetițe, începând din martie 2023, când situația lor a ajuns în atenția Direcției, ca urmare a unei sesizări primite de la grădinița unde era înscrisă una dintre fete”. 

Educatoarea a constatat atunci mai multe vânătăi pe corpul uneia dintre fetițe și, având suspiciunea unui abuz în familie, a sesizat DGASPC Galați.

Corpul de Control: psihologul a considerat că este un „episod izolat” 

„La acel moment, psihologul care a evaluat toate cele trei fete nu a considerat că acestea prezintă semnele unui abuz și a recomandat doar implicarea unchilor materni, în creșterea și educarea minorelor, având în vedere că mama nu se putea ocupa singură de acestea, din cauza unei dizabilități mintale. De asemenea, psihologul a considerat că a fost vorba doar de un episod izolat, așa încât monitorizarea situației copiilor trebuie să aibă loc la domiciliul familiei pentru prevenirea unei situații de risc în dezvoltarea fizică și psihică”, se arată în raportul Corpului de Control. 

În plus, la acel moment, specialiștii DGASPC Galați „nu au întreprins niciun demers în vederea evaluării medicale a fetiței și surorilor ei, pentru a stabili dacă în cazul vreuneia dintre ele a fost vorba despre violență, deși asistentul medical din cadrul grădiniței a recomandat consultarea minorei de către medicul de familie”.

Echipa de control a mai constatat că deși DGASPC Galați a solicitat DAS Galați monitorizarea situației minorelor și comunicarea apariției unei situații de risc, nu a oferit prea multe detalii despre caz și nu a transmis planurile de reabilitare și/sau reintegrare socială a copiilor.

„Prin urmare, fără a avea acces la întreg istoricul cazului, specialiștii din cadrul serviciului de asistență socială al Primăriei au constatat că fetițele erau bine îngrijite și nu se aflau într-o situație de risc, motiv pentru care acestea au rămas în familie, alături de mamă și de familia unchiului matern, care locuia în aceeași casă”, precizează Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. 

Cazul Alexandrei schimbă procedurile la nivel național

Corpul de control a mai constatat și faptul că DAS Galați nu a transmis DGASPC Galați cele două rapoarte de monitorizare întocmite pentru cei trei copii și nici nu are proceduri clare privind efectuarea activității de monitorizare a copiilor victime ale abuzurilor sau aflați în risc de abuz.

Prin urmare, în raportul echipei de control s-a recomandat stabilirea unei proceduri de lucru comune între cele două instituții, privind monitorizarea situației copiilor victime ale abuzurilor.

„Având în vedere concluziile echipei de control și deficiențele constatate în acest caz, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție va solicita oficial, printr-o circulară trimisă la nivel național, tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului să revizuiască întreg cadrul procedural privind instrumentarea și monitorizarea cazurilor de abuz asupra minorilor și, totodată, să stabilească, la nivel local, proceduri complete, cu etape și termene clare, de colaborare cu serviciile de asistență socială din cadrul primăriilor, pentru a evita situațiile în care cazurile de abuz, neglijare și exploatare asupra minorilor să rămână nesoluționate perioade lungi de timp”, a concluzionat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, din cadrul Ministerului Familiei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite