Brazii de Crăciun care au împodobit casele românilor, valorificaţi și transformaţi în îngrăşământ pentru plante și legume

0
Publicat:

Zeci de tone de brazi naturali, care au împodobit casele românilor de sărbători, se reîntorc, anual, în natură. În Galați, pomii de Crăciun ajung la staţia de compostare pentru a fi transformați într-un îngrășământ sută la sută natural.

Brazii sunt reciclați și trasnformați în îngrășământ FOTO: Primăria Galați/Arhivă
Brazii sunt reciclați și trasnformați în îngrășământ FOTO: Primăria Galați/Arhivă

În aceste zile, mii de brazi strânşi de la containerele de gunoi ajung la staţie de compostare din oraş. Toţi brazii sunt tocaţi în întregime şi sunt transformaţi de utilajele societăţii de salubrizare în compost, un îngrăşământ bio care se întoarce tot în natură. Acesta este folosit pentru spaţiile verzi din municipiul Galaţi, însă este căutat şi de către legumicultorii din Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din ţară.

Tocătura rezultată se aşează în brazde cu ajutorul unui utilaj special, iar o dată pe săptămână aceste brazde se întorc.

În aproximativ trei-patru luni rezultă compostul care este utilizat de angajații Societății de Gospodărire Urbană la amenajarea spaţiilor verzi. 80 la sută din îngrăşământ este folosit pentru spaţiile verzi din oraş.

Îngrășământ obținut din brazi FOTO: Primăria Galați/Arhivă
Îngrășământ obținut din brazi FOTO: Primăria Galați/Arhivă

Gălăţenii sunt sfătuiţi să lase brazii la punctele de colectare a deşeurilor din cartiere, fără ornamente și globuri sparte, pentru ca angajaţii societăţii de salubrizare să-i strângă.

„Reciclăm brazii naturali. Tot ce trebuie să faceți este să lăsați brazii în punctele de colectare a gunoiului din cartier. Echipele noastre îi vor prelua pentru a-i transforma apoi în compost foarte bun pentru plante. Puteți duce direct acești brazi și la stația de compostare din cartierul Barboși”,  a transmis primarul orașului Galați, Ionuț Pucheanu.

De asemenea, magazinele care au rămas cu brazi nevânduți pot cere ajutorul societății de salubrizare pentru a-i duce la stație de compostare și transforma în îngrășământ.

Romsilva a scos spre vânzare peste 20.000 de pomi de Crăciun în sezonul sărbătorilor de iarnă.

„Din cei 24.796 de pomi de Crăciun care vor fi puşi pe piaţă prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 17.569 bucăţi sunt produşi în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 7.227 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă”, a anunțat Romsilva. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite