Atenţie la pacheţelul de prânz al copiilor: Firmele de catering nu ar trebui să furnizeze către unităţile de învăţământ mâncare pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de catering nu ar trebui sa furnizeze către unităţile de învăţământ mâncare pentru elevi. Este semnalul de alarmă tras de medici după ce 43 de copii care au mâncat la şcoală sărmăluţe cu smântână au suferit toxiinfecţii alimentare. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi sunt de părere că meniurile şi mâncărurile pentru copii ar trebui întocmite şi preparate la cantinele şcolare.

După îmbolnăvirea cu toxiinfecţie alimentară a celor 43 de copii care învaţă în sistemul step by step, personalul din cabinetele medicale de la Şcoala Gimnazială Nr. 17 şi Şcoala Gimnazială Nr. 22 Galaţi au monitorizat şi supravegheat această situaţie neplăcută.

„Întrucât este foarte greu să ne implicăm în aceste unităţi şcolare care au o relaţie contractuală cu firme de catering, nu putem să avem o evidenţă foarte clară asupra a ceea ce înseamnă consumul de alimente şi distribuţia acestora la copii. Am făcut o adresă către ISJ Galaţi şi am informat Primăria Municipiului Galaţi privind necesitatea sau recomandarea noastră de a face astfel de contracte cu cantinele şcolare întrucât astfel putem să avem un control şi să verificăm pe de o parte meniurile pe care le primesc copiii, pe de altă parte programul de alimentaţie şi de distribuţie a prânzului conform legislaţiei în vigoare. Nu este normal ca la ora 11:00 copiii să primească sarmale cu smântână în condiţiile în care legislaţia ne precizează clar care sunt principiile alimentare şi nutriţia şcolarilor, precum şi care este lista alimentelor interzise la copii”, a declarat conf. univ. Costinela Georgescu, Directorul Serviciului de Asistenţă Medicală Galaţi.

Directorul Serviciului de Asistenţă Medicală Galaţi este de părere că existenţa unor contracte cu cantinele şcolare, ar putea asigura un transport al alimentelor în condiţii maxime de siguranţă.

„În general există o colaborare foarte bună între cabinetele şcolare, medici, asistenţi medicali şi directorii unităţilor de învăţământ. Noi ne-am oferit întotdeauna să sprijinim şi să sugerăm cum am putea să îi ajutăm pentru a păstra sănătatea copiilor”, a subliniat conf. univ. Costinela Georgescu, Directorul Serviciului de Asistenţă Medicală Galaţi.

„Cantinele şcolare au o experienţă mult mai mare în ceea ce priveşte întocmirea meniurilor care să corespundă nutriţional necesităţilor specifice vârstei, mai ales că discutăm despre copii în plină dezvoltare, care au nevoie de o alimentaţie bogată în proteine, vitamine şi minerale, iar firmele de catering dacă nu au angajat sau nu colaborează cu un nutriţionist specializat, pot să întocmească meniuri care să nu fie recomandate copiilor de o anumită vârstă. Nu mi se pare indicat ca un copil de 7 - 10 ani să primească la masa de prânz sărmăluţe, mai ales că alimentele tocate au un risc mult mai mare de a fi contaminate şi vedem ca şi o consecinţă această toxiinfecţie apărută în cele două unităţi şcolare. Cantinele şcolare au o experienţă mult mai mare în acest domeniu şi poate că ar reprezenta o sursă de venit şi pentru aceste cantine şcolare să încheie contracte cu unităţile de învăţământ care au program prelungit şi trebuie să asigure elevilor o masă de prânz”, a declarat Dr. Valentin Boldea, medic de familie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, unităţile de învăţământ trebuie să întocmească meniul ce trebuie aprobat de un nutriţionist sau o persoană abilitată în acest domeniu.

„Cerinţa trebuie să vină din partea unităţii de învăţământ care de fapt are şi obligaţia de a  respecta principiile nutriţionale principiilor vârstei”, a declarat Dr. Valentin Boldea, medic de familie.

În ultimele ore, trei adolescente de 15, 16, respectiv 17 ani, eleve ale Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galaţi au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase după ce au consumat alimente necorespunzătoare.

„Am servit la prânz masa la cantină. La felul întâi a fost ciorbă de zarzavat, iar la felul doi am primit tocăniţă de cartofi cu carne de porc. Nu am avut nicio problemă niciodată. Probabil că fetele au consumat altceva în oraş. Ţinânt cont de faptul că avem peste 150 de copii care mănâncă aici şi avem numai trei cazuri de îmbolnăvire, e clar că e o chestiune de care probabil vor răspunde personal, nu depinde de instituţia noastră”, a declarat prof. Adrian Silivestru, Director Adjunct Colegiului de Industrie Alimentară „Elena Doamna” din Galaţi.

„Au mâncat probabil nişte alimente alterate, au prezentat greţuri, vărsături, stare generală alterată. Au fost transportate iniţial la Spitalul de Pediatrie, după care au fost dirijate la Spitalul de Boli Infecţioase pentru consult şi tratament de specialitate”, a declarat Dr. Mihai Polinschi, Manager S.A.J. Galaţi.

Medicii au dat asigurări că nu se pune problema unui alt focar de toxiinfecţie alimentară.

„Fetele s-au prezentat la noi cu ceva probleme digestive, forme medii de boală, nu în stare foarte gravă. Nu este o problemă care să nu implice un nou focar de toxiinfecţie alimentară. Sunt cazuri izolate. Starea lor a fost probabil determinată de o alimentaţie necorespunzătoare, dar asta nu înseamnă cauză infecţioasă”, a declarat Dr. Mihaela Ganea, Director medical Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite