UPDATE 43 de copii au ajuns la Urgenţe după ce au mâncat la şcoală alimente furnizate de o firmă de catering

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii primiseră la masă sarmale cu smântână. Foto: Adevărul
Copiii primiseră la masă sarmale cu smântână. Foto: Adevărul

Copiii provin de la Şcolile Gimnaziale 17 şi 22 din Galaţi şi sunt de la învăţământul primar. 11 dintre ei au rămas internaţi la Spitalul de Pediatrie, iar alţi 12 sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Cu toţii au mâncat sarmale cu smântână de la catering.

UPDATE - ora 16.00

Cei 43 de copii, cu vârstele cuprinse între 6 şi 10 ani învaţă în sistem after school, iar ca urmare a unei decizii luate de comitetul de părinţi, masa de prânz le este asigurată de o firmă de catering. Imediat după ce au mâncat sărmăluţe cu smântână, copiii au început să se simtă rău şi să acuze dureri abdominale, ameţeală, greţuri şi vărsături. Cadrele didactice i-au alertat pe părinţi şi au chemat în ajutor ambulanţe.

„În ultimii trei ani, părinţii copiilor de la step by step au încheiat contracte de prestări servicii cu această firmă şi nu au fost probleme până ieri”, a declarat Valentina Tudorache, Director Şcoala Gimnazială Nr. 22 Galaţi.
„Iniţial au fost doi, trei copilaşi, s-au prezentat la cabinetul doamnei asistente. Până la ora 14:00 s-au strâns 31 de copii. S-au luat măsurile necesare, am solicitat ajutorul Serivicului de Ambulanţă. Unii copii au plecat acasă cu părinţii la spital, alţii au rămas sub tratament la domiciliu. Sunt trei firme de catering care livrează mâncare la noi în şcoală pentru 184 de copii, 133 dintre ei fiind alimentaţi de firma incriminată”, a declarat Anca Barbu, Director Şcoala Gimnazială Nr. 17 Galaţi.

11 dintre elevi au fost duşi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, iar în timpul nopţii alţi micuţi care au început să se simtă rău au fost internaţi.

„Copilul a venit pe la ora 16:00 de la şcoală, acuza dureri abdominale, vomă în repetate rânduri. Am încercat să îl tratăm acasă, nu s-a putut şi automat am mers la spital. Când am ajuns aici deja se ştia situaţia”, a mărturisit Magdan Prodan, mama unui elev.

„Am fost sunaţi ieri de la şcoală că nu se simte copilul bine. Am ajuns la spital şi a fost internat, băgat la perfuzie şi al meu se simte acum mai bine”, a declarat Geanina Bordeianu, mama unui elev.

„28 de copii au fost aduşi cu salvările în cursurile după-amiezii precedente, 11 au rămas internaţi în spitalul nostru. Starea copiilor nu este foarte gravă”, a declarat Dr. Geta Badiu, director medical Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Galaţi
.
Cei mai afectaţi copii de toxiinfecţia alimentară au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase.

„S-au prezentat 32 de copii la noi, majoritatea cu vârsta de 7 ani, prezentând vărsături, dureri abdominale şi diverse grade de deshidratare. Au fost consideraţi ca şi un focar de toxiinfecţie alimentară. 12 dintre ei au necesitat internare. Evoluţia a fost favorabilă sub tratament, motiv pentru care astăzi dimineaţă doar trei dintre ei mai erau internaţi în spital. Cauza este fără discuţii alimentară, asta este modalitatea de transmitere a infecţiilor digestive. Care este exact microbul incriminat şi care este exact alimentul incriminat nu pot să vă spun în momentul de faţă. Noi am luat probe din produse biologice şi până la urmă vom afla şi cauza infecţiilor”, a declarat Dr. Mihaela Ganea, Director medical Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi au început o anchetă în acest caz.

„Am recoltat probe din alimentele consumate, iar pentru personalul care a pregătit şi distribuit mâncarea va fi coprocultat şi recoltat exudat faringian şi va fi efectuat un examen clinic. De asemenea, au fost recoltate probe din vărsăturile copiilor”, a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt D.S.P. Galaţi.

În acelaşi timp, inspectorii sanitari au făcut verificări la firma de catering, unde au verificat documentele alimentelor, precum şi personalul care prepară mâncărurile. De asemenea, au fost prelevate probe din alimente, de la cei 43 de copii îmbolnăviţi, dar şi de la bucătarii care au pregătit prânzul micuţilor.

Contractul dintre firma de catering şi unităţile de învăţământ a fost semnat în urmă cu trei ani, iar acesta este primul incident de acest fel, susţine administratorul restaurantului.

„Momentan nu ştim de unde a plecat, ce s-a întâmplat. Se fac verificări, au fost luate probe de peste tot. Noi întotdeauna am lucrat cu preparate proaspete, dimineaţă s-au adus ingredientele pentru sărmăluţele şi au intrat imediat în preparare. Lucrez numai pe bază de refrigerate, facem comanda de la zi la zi. Personalul are analizele la zi”, a explicat Florin Lucian Vrânceanu, administratorul firmei de catering.

În zilele următoare, laboratorul va stabili cauza intoxicaţiei. De asemenea, conducerea celor două unităţi de învăţământ a cerut comitetelor de părinţi rezilierea contractului cu firma de catering, a cărei activitate a fost suspendată până la finalizarea anchetei epidemiologice.

______________________________________________________________________________________

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a demarat o anchetă pentru a stabili cine este vinovat.
 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite