Absolventa de Drept care face decorațiuni magice. Liliana Manolache: „Din orice fac orice“ FOTO

0
Publicat:

Liliana Manolache, o artistă din Galați, crează decorațiuni din franjuri de hârtie, polistiren și verdeață artificială. Și-a creat propria marcă, iar creațiile ei transpun privitorul într-o altă lume.

Liliana Manolache FOTO arhiva personală
Liliana Manolache FOTO arhiva personală

Liliana Manolache (45 de ani) a absolvit Liceul Pedagogic din Galați și Facultatea de Drept, iar apoi a lucrat mai mulți ani în străinătate. Și-a descoperit adevărata pasiune în 2009, după ce a născut, când a început să facă acasă flori mari din fâșii de hârtie.

„Nu mai aveam nicio ocupație atunci. Îmi doream să fac ceva, dar în același timp să pot sta și cu fetița mea. Așa am început să fac quilling, o tehnică manuală în care se lucrează cu fâșii subțiri de hârtie de 2-3 milimetri”, povestește Liliana cum a început totul.

GALERIE FOTO LILIANA MANOLACHE

Prin înfășurare, aceste fâșii de hârtie se transformă în forme extrem de interesante, în funcție de imaginația creatorului. Într-o primă fază a creat mărțișoare și bijuterii, iar apoi a trecut la flori mari din hârtie, inspirându-se din tutoriale de pe internet, flori ce sunt folosite ca decorațiuni în vitrine și în orice alt spațiu.

„Din orice fac orice”

Și-a prezentat creațiile la un târg de handmade, iar de atunci ofertele pentru decorațiuni au curs fără încetare. „Nimeni nu mai făcea așa ceva în Galați. Am primit și prima ofertă atunci, de decorare a unei vitrine cu flori mari de hârtie”, își amintește Liliana.

A fost solicitată apoi să facă decorațiuni pentru un hypermarket și numeroase cofetării, cluburi și localuri din Galați. Nu s-a limitat doar la hârtie și a început să lucreze și cu alte materiale. Creațiile ei transpun privitorul într-o lume magică, din care nu mai vrea să iasă.

Unul din decorurile de vis realizate de creatoarea de handmade FOTO arhiva personală
Unul din decorurile de vis realizate de creatoarea de handmade FOTO arhiva personală

Vorbim de aranjamente cu flori artificiale, plante uscate și polistiren, care în mâinile ei prind viață și se transformă în arcade spectaculoase și alte forme care încântă privirea. „Din orice fac orice”, spune râzând creatoarea de obiecte handmade.

Decor gigantic pe o plajă din Mamaia

Îi plac provocările și face permanent lucruri noi, în colaborare și cu proprietarii de afaceri în spațiile cărora își expune creațiile. Cea mai mare provocare a avut-o înainte de pandemie, când a făcut un decor gigantic pe plajă pentru un club din Mamaia, unde s-a organizat atunci un summit internațional.

„Era un spațiu imens și l-am acoperit cu palmieri naturali închiriați și baloane. Am făcut și un loc unde lumea să se pozeze și diverse alte elemente decorative”, explică Liliana.

Un decor realizat de Valentine”s Day FOTO arhiva personală
Un decor realizat de Valentine”s Day FOTO arhiva personală

Face față din ce în ce mai greu numărului în creștere de cereri pentru acest gen de decorațiuni, dar nu se plânge. Când are mult de lucru, apelează la cunoștințe care o ajută cu decupatul hârtiei, de pildă.

În momentul de față, Liliana lucrează la o altă lucrare spectaculoasă. Este vorba despre un decor pe tavan din perdele de franjuri de hârtie și verdeață artificială la un salon de evenimente din Galați. „Când lucrez cu clienții, le dau să vadă diverse imagini ca să poată înțelege cam ce vreau să fac și să aleagă ce le place, pentru că gusturile diferă”, detaliază antreprenoarea modul său de lucru cu cei care îi vor creațiile.

Pasiune înainte de bani

Întotdeauna i-a fost greu să stabilească prețul corect pentru lucrările sale, pentru că nu există un punct de referință la care să se raporteze, cum ar orele de muncă, dificultate sau creativitate. Ne mărturisește că prin decorațiunile ei vrea să îi facă pe oameni să zâmbească și să se bucure de viață.

Pentru Liliana, pasiunea primează în tot ceea ce face FOTO arhiva personală
Pentru Liliana, pasiunea primează în tot ceea ce face FOTO arhiva personală

Acum poate spune că se trăiește decent dintr-o astfel de afacere, fiind, de altfel, singurul angajat, deși până recent nu a fost așa, în condițiile în care primea oferte pentru realizarea unor decorațiuni doar în preajma anumitor evenimente, cum este Valentine”s Day sau Crăciun. Chiar și așa, îi sfătuiește pe cei care vor să își deschidă o afacere, să o facă din pasiune și nu pentru bani.

„Când există pasiune, lucrurile curg de la sine. Nu trebuie să facă investiții hazardate, să se arunce cu capul înainte, pentru ca apoi acestea să se întoarcă împotriva lor. Trebuie să existe permanent disponibilitatea de-a încerca lucruri noi și la ceea ce își doresc clienții. Dacă vor deschide ceva doar pentru bani, nu o să meargă niciodată”, sunt sfaturile Lilianei Manolache pentru cei care vor să își deschidă o afacere.

Galaţi


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri