Român, în Academia Regală din Marea Britanie. Profesorul Adrian Podoleanu a dezvoltat o metodă de scanare a retinei umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Podoleanu, profesor de optică biomedicală la Universitatea din Kent, originar din Bacău, a fost primit în Academia Regală de Inginerie din Marea Britanie grație contribuțiilor sale remarcabile în cercetare.

Profesorul Adrian Podoleanu FOTO raeng.org.uk
Profesorul Adrian Podoleanu FOTO raeng.org.uk

Adrian Podoleanu este originar din Comănești, județul Bacău. A absolvit Facultatea de Electronică la Bucuresti și a activat ca asistent universitar la catedra de Fizică, iar în 1993 a devenit cercetător și profesor la Universitatea Kent din Canterbury – Anglia.

„Profesorul Adrian Podoleanu a adus contribuții remarcabile la cercetarea, educația și practica inginerească în ultimele trei decenii. El a dezvoltat tomografia cu coerență optică (OCT), metodă imagistică medicală neinvazivă de înaltă rezoluție, în special a retinei umane. Are colaborări naționale și internaționale majore, generând progrese inovatoare în inginerie cu impact industrial semnificativ, în timp ce formează și sprijină mulți cercetători aflați la începutul carierei”, menționează reprezentanții Academiei Regale de Inginerie câteva dintre realizările cercetătorului român.

Tomografia cu coerență optică, metoda imagistică medicală dezvoltată de profesorul Adrian Podoleanu, este o investigație care se bazează pe lumină pentru vizualizarea fiecărui strat distinct al retinei, permițând medicului oftalmolog să înregistreze o hartă a acestor straturi și să le măsoare grosimea.

Concret, investigația permite obținerea unor imagini foarte subțiri, cu o grosime de doar câțiva microni (sub 10 microni), astfel încât medicul să obțină o vizualizare 3D a ochiului.

Investigația ajută la punerea unui diagnostic corect și complet al diverselor afecțiuni oftalmologice, precum și la monitorizarea acestora. Printre acestea se numără glaucomul, retinopatia diabetică, decolarea de retină (separarea foițelor care compun retina), degenerescența maculară legată de vârstă, gaura maculară, edemul macular, inflamațiile intraoculare și traumatismele corneene.

BacăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite