Revine criza salariilor în Primăria Focşani şi în instituţiile subordonate. Scuze şi acuze între Putere şi Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria municipiului Focşani FOTO: Ştefan Borcea
Primăria municipiului Focşani FOTO: Ştefan Borcea

Aleşii locali majoritari din Focşani au absentat de la şedinţa de îndată în care urma să se facă rectificarea bugetului propriu al municipalităţii.

Consiliul Local Focşani ar fi trebuit să aprobe miercuri, 6 octombrie, în şedinţă de îndată, rectificarea bugetului Primăriei şi instituţiilor proprii pentru acest an. Urgenţa pentru rectificare era dată de faptul că banii alocaţi iniţial pentru salarii s-au terminat încă din luna septembrie.

Ziua de salariu în Primăria Focşani şi instituţiile subordonate este 7 a fiecărei luni, dar aleşii locali din grupul majoritar PNL-USR PLUS nu au catadicsit să ajungă la şedinţă sau să participe online, considerând că altele sunt urgenţele.

La şedinţă a participat din partea majorităţii doar viceprimarul USR Alexandra Tătaru, în calitate de preşedinte de şedinţă, astfel că după apelul nominal al aleşilor şedinţa a fost închisă, din lipsă de cvorum.

În consecinţă, situaţia din lunile iunie şi iulie, când angajaţii au protestat pentru că nu şi-au luat salariile mai bine de o lună şi jumătate atunci, din cauza blocării bugetului, ar putea reveni, fiind nevoie de o altă şedinţă de consiliu local pentru a se putea face rectificarea, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Banii de salarii tăiaţi în luna mai, în proproţie de 30% a Primăria Focşani şi 50% la Poliţia Locală, cu ocazia aprobării bugetului local, se află în fondul de rezervă.

De unde vine supărarea majorităţii politice

Aleşii liberali din majoritatea politică sunt supăraţi că primarul Cristi Misăilă nu a dus la îndeplinire reorganizarea instituţiei pe care o conduce şi a Poliţiei Locale, aşa cum i s-a cerut şi de aici absenţa de la şedinţă.

Printr-un comunicat de presă, liberalii pun absenţa la şedinţă pe seama faptului că primarul vrea să condamne la frig 30.000 de focşăneni, opunându-se semnării contractului între ENET şi furnizorul de gaze, după ce actualul contract a expirat la data de 30 septembrie.

"Creşele, grădiniţele, şcolile, spitalul, dar şi apartamentele focşănenilor vor rămâne fără căldură! Părinţii vor fi din nou nevoiţi să care calorifere electrice la grădiniţe, iar în case focşănenii se vor încălzi la aragaz, ca în vremea comunismului. Pe primar îl interesează doar salariile babane ale angajaţilor din subordinea sa şi nu nevoile focşănenilor şi sănătatea copiilor. Primarul a minţit când s-a angajat în faţa Consiliului Local că va reorganiza schema de personal a primăriei, dar şi a instituţiilor subordonate pentru ca oamenii să îşi poată primi salariile până la sfârşitul anului. Grupul consilierilor locali PNL- USR nu este de acord ca banii din fondul de rezervă şi din excedentul bugetar să ajungă în fondul de salarii. Consilierul personal al lui Misăilă încă încasează peste 100 de milioane de lei lunar, iar şeful Poliţiei Locale, ginerele său, are un salariu cât 8 pensii medii. Important este ca o parte din aceste sume să fie transferate către ENET ca să se poată plăti garanţia către furnizorul de gaze. Focşănenii nu trebuie să sufere de frig din cauza indiferenţei primarului", arată liberalii din Consiliul Local Focşani.

Primarul, atac la liberali

De partea cealaltă, primarul Cristi Misăilă (PSD) spune că este siderat de faptul că pe liberali i-a apucat grija de căldura oraşului, după ce în anii trecuţi spuneau că societatea de termoficare este o gaură neagră şi trebuie închisă. Primarul mai spune că a cerut bani la guvern pentru căldura oraşului, dar răspunsul a fost unul negativ.

„Răspunsul Guvernului Cîţu a fost: vă aducem la cunoştinţă că la această dată nu este oportuna  promovarea unui proiect de HG privind alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, prevăzută în bugetul de stat pe anul 2021, pentru Municipiul Focşani. Iată că, în fapt, Guvernul Cîţu i-a condamnat pe focşăneni la frig, iar liberalii din Consiliul Local Focşani vor acum să îi lase pe angajaţii din cadrul municipalităţii fără salariile cuvenite! Pentru ei este ceva normal, deoarece liberalii din Consiliul Local Focşani nu au de unde să ştie cum este să ai un serviciu, căci mulţi dintre ei nu au avut niciodată, iar cei care au, nu prea dau pe la muncă. Eu nu accept ca un oraş întreg să ajungă bătaia de joc a 11 oameni care răspund doar la ordine politice fără să aibă responsabilitatea votului lor”, a replicat primarul Misăilă.

Vă mai recomandăm:

Cât câştigă şefii de servicii din Primăria Focşani. Fondul de salarii s-a triplat în trei ani

Angajaţii Primăriei Focşani au refuzat luni să intre în birouri, din cauză că nu şi-au primit salariile FOTO VIDEO


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite