A doua zi de proteste pentru salarii în faţa Primăriei Focşani. Ce angajament şi-a luat conducerea administraţiei locale faţă de bugetari FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii DDSP s-au adunat în faţa Primăriei Focşani FOTO: Ştefan Borcea
Angajaţii DDSP s-au adunat în faţa Primăriei Focşani FOTO: Ştefan Borcea

La protestul de marţi dimineaţa au luat parte angajaţii de la Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice, instituţie în subordinea municipalităţii.

Aşa cum s-a anticipat, ziua de marţi a continuat cu proteste la Primăria Focşani a angajaţilor care nu şi-au luat salariile. De această dată, în faţa instituţiei s-au adunat muncitorii şi personalul TESA de la Direcţia de Dezvoltare Sericii Publice, în număr destul de mare încât în zonă să-şi facă apariţia şi echipaje de la poliţie şi jandarmerie pentru a asigura ordinea şi liniştea publică.

Impropriu spus linişte, pentru că a fost din nou a adunare cu scântei, asta după ce în mijlocul salariaţilor s-au aflat primarul Cristi Misăilă şi viceprimarul Ana Maria Dimitriu.

Cei doi s-au contrat din nu pe seama bugetului, primarul considerându-l invalid, lucru contestat de către viceprimar, care s-a angajat chiar că va semna ordinele de plată pentru salariile funcţionarilor din Primăria Focşani dacă acestea îi vor fi puse la dispoziţie.

Pentru că situaţia era destul de agitată, angajaţii au fost chemaţi în sala de consiliu, care s-a umplut până la refuz, peste limita impuse de normele sanitare,  pentru o discuţie mai aplicată, dar de fapt presărată din nou cu acuze.

„Daţi drumul la plata salariilor. Dumneavoastră, până pe data de 7 iunie puteaţi să semnaţi ordinele de plată pentru plata salariilor. De ce nu aţi făcut-o? Arătaţi-mi documentul prin care Trezoreria a refuzat plata salariilor. Asumaţi-vă plata salariilor”, i-a spus Ana Maria Dimitriu primarului Misăilă.

În sală şi-a făcut apariţia şi preşedintele Comisie de Finanţe din Consiliul Local,  liberalul Liviu Macovei, care şi-a spus părerea despre cum se poate rezolva această criză a salariilor.

„Am avut o discuţie la ANAF ieri şi la Trezorerie. Cei de acolo mi-au spus aşa: dacă Primăria municipiului Focşani face ordinul de plată pentru salarii ei îl vor opera. Şi vă zic şi de ce. În legislaţie spune foarte clar. Dacă bugetul este aprobat, ei au bugetul pe hârtie în faţă, constată că acea sumă este validă pentru salarii şi îl operează. Revin la Primărie, dacă domnul primar şi doamna viceprimar sunt de acord să semneze, este un risc profesional. Nu cred că cei de la Curtea de Conturi vor avea ceva împotrivă când vorbim de salarii”, a spus Liviu Macovei.

Acesta i-a ridicat într-un fel mingea la fileu primarului, care a susţinut că nu îşi va asuma răspunderea să semneze un fals.

„Este un fals, deoarece eu semnez un ordin de plată al cărui cod de identificare este dat de bugetul anului 2020, nu de cel al anului 2021, care este invalid. Finanţele spun aşa: dacă voi semnaţi un fals, nu avem nicio problemă, noi îl operăm. Dar eu nu semnez un fals, nu semnează nici doamna Grosu (n.r. directorul economic). Dacă semnează doamna viceprimar singură, nu aveţi decât să vă luaţi salariile. Eu refuz salariul ca să nu o pun prea mult la prejudiciu pe doamna vice”, a spus şi primarul.

Întâlnirea s-a încheiat cu promisiunea că în cele două şedinţe care vor urma, marţi după amiază a Comisiei de Buget-Finanţe şi miercuri cea de Consiliu Local se vor găsi nişte soluţii definitive, astfel încât chestiunea salariilor să nu mai apară ca o problemă nerezolvată.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite