Angajaţii Primăriei Focşani au refuzat luni să intre în birouri, din cauză că nu şi-au primit salariile FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestul angajaţilor din Primăria Focşani
Protestul angajaţilor din Primăria Focşani

Primarul Cristi Misăilă a anunţat vineri că a dispus delegarea atribuţiilor de ordonator principal de credite, până la finalul anului, către viceprimarului Ana Maria  Dimitriu, pentru rezolvarea problemei bugetului. Viceprimarul a refuzat propunerea.

UPDATE, ora 9.50: Salariaţii au început să strige "Vrem salarii" în momentul în care la instituţia vecină, Consiliul Judeţean, au ajuns ministrul de Interne, Lucian Bode şi coordonatorul DSU, Raed Arafat, care au o acţiune în judeţ. Ei i-au huiduit pe reprezentanţii Guvernului.


Un protest "spontan", despre care se ştia încă de sâmbătă, a a avut locluni dimineaţă, la ora 8.00, atunci când funcţionarii Primăriei Focşani au venit la serviciu. 

Circa 60-70 de angajaţi, din cei aproape 200 de funcţionari câţi sunt în Primăria Focşani, s-au adunat în faţa instituţiei unde lucrează pentru a-şi arăta nemulţumirea că nu şi-au primit salariile de o săptămână. 

De fapt, este vorba despre războiul politic pe care primarul PSD Cristi Misăilă în poartă cu majoritatea PNL-USR PLUS din Consiliul Local, după aprobarea bugetului local.

Edilul consideră că bugetul este invalid şi din cauza asta salariile nu pot fi plătite, în vreme ce opozanţii săi spun că sunt asigurate fondurile de salarii, doar că primarul refuză să trimită statele de plată la Trezorerie.

„Este un protest spontan, pentru neprimirea salariilor pe luna trecută şi nu numai, inclusiv tăierea fondurilor în anumite sectoare de activitate. Trebuia să primim salariile pe data de 7 şi nu le-am primit nici acum. Fiind o activitate spontană, peste două ore o să intrăm la lucru”, a spus Vasile Isticioaia, consilier pe situaţii de urgenţă al primarului Cristi Misăilă.

„Am hotărât să protestăm pentru că nu mai suntem de acord cu lipsa de bun simţ cu care suntem trataţi, modul în care suntem defăimaţi peste tot din partea celor care hotărăsc în Consiliul Local”, a spus şi Oana Andreea Amăriuţei, şefa Serviciului Juridic din Primăria Focşani.

„Protestăm pentru întârzierea drepturilor salariale. Este vorba despre situaţia amendamentelor propuse în plenul şedinţei când s-a votat bugetul a produs toată această harababură la nivelul municipiului, fapt pentru care nici noi nu ne putem lua drepturile salariale”, a menţionat un alt salariat.

Liderii de sindicat ai funcţionarilor din Primăriei au lipsit de la protest, dar au trimis un comunicat de presă prin care cer abrogarea Hotărârii Consiliului Local Focşani din data de 10 mai prin care s-a votat bugetul local, cu amendamentele coaliţiei majoritare PNL-USR-PLUS.

”Modul în care a fost aprobat bugetul Municipiului Focşani nu doar că a încălcat legea, dar pune în pericol interesele legitime, drepturile şi obligaţii atât ale instituţiilor publice de interes local, cât şi ale personalului din cadrul aparatului de specialitate, motiv pentru care am decis, ca sindicat al personalului din cadrul Primăriei municipiului Focşani, să întreprindem demersuri procedurale necesare, administrative şi judiciare, pentru a solicita într-o primă etapă revocarea, iar dacă solicitarea de revocare cuprinsă în prezenta cerere va fi respinsă, suspendarea executării şi anularea Hotărârii Consiliului local nr. 101 din 10 mai 2021, respectiv anularea acesteia.”, se menţionează într-un comunicat al Sindicatului Sintax 2010.

La rândul lor, reprezentanţii PNL, care au aflat înainte despre protestul cvare urma să aibă loc luni dimineaţa, îl acuză pe primar că nu vrea să colaboreze pentru deblocarea situaţiei.

”După manipulările grosolane legate de buget sau alte situaţii neplăcute create tot de el, după ce i-a eşuat tentativa de a închide primăria, Cristi Misăilă vrea acum să pună într-o situaţie mai mult decât delicată funcţionarii primăriei, punându-şi oamenii de încredere să trimită mesaje prin care îndemnau la un protest mâine dimineaţă (n.r. luni) şi la nesemnarea condicii de prezenţă. Pe frontispiciul clădirii scrie Primăria Focşani, nu SC Misăilă SRL, iar rolul funcţionarilor publici este acela de a fi în slujba cetăţenilor, nu a primarului. Cariera politică a primarului se prăbuşeşte, iar acesta se agaţă şi încearcă să tragă după el tot ce este în jur, inclusiv administrarea oraşului”, au transmis liberalii, duminică seară, printr-un comunicat de presă.

Activitatea în Primăria Focşani nu a fost afectată de protestul salariaţilor, ghişeele de relaţii cu publicul fiind deschise.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite