Zece reguli de jogging pentru începători. De ce este extrem de important să călcaţi pe pământ cu toată lungimea tălpii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii ne învaţă cum să facem jogging pentru a putea obţine cele mai bune rezultate pentru sănătate. Stabiliarea unui program ferm pentru alergare începe cu achiziţionarea unei perechi de pantofi de sport şi a unui echipament lejer.

Medicii susţin că, în momentul în care începem alergarea, este indicat întotdeauna să facem o încălzire uşoară a tuturor muşchilor. Este de preferat să mergem rapid pe jos timp de câteva minute.

„Înainte de a începe orice program de activitate fizică trebuie să cereţi sfatului unui medic. Sunt unele patologii care nu vă permit să faceţi sport, iar astfel riscaţi să vă puneţi sănătatea în pericol. Când mergeţi la alergat în aer liber aveţi nevoie de o pereche de pantofi de sport şi un echipament lejer. În momentul în care facem jogging se diminuează riscul apariţiei osteoporozei. În timpul alergării trebuie să călcaţi corect pe pământ, mai exact cu toată lăţimea tălpii. În caz contrar riscaţi să aveţi probleme cu articulaţiile“, a spus medicul ortoped Mihail Cristea.

Cum este indicat să facem jogging:

- Trebuie să vă relaxaţi muşchii în momentul în care mergeţi la alergat. Umerii nu trebuiesc încovoiaţi, iar spatele trebuie să fie întotdeauna drept.

- Trebuie să vă mişcaţi braţele în faţă şi în spate, ca mişcarea pendulului. 

- În momentul în care alergaţi, nu trebuie să priviţi decât în faţă, iar capul şi gâtul trebuie să fie ţinute fix.

- Abdomenul trebuie să fie ţinut puţin încordat în momentul în care mergeţi să alergaţi. 

- Trebuie menţinut un ritm al respiraţiei constant.

- Ritmul ideal de alergare este de 180 de paşi pe minut. 

- În momentul în care vreţi să alergaţi este indicat să faceţi câteva exerciţii de încălzire.

Psihologii susţin că joggingul are şi un efect benefic asupra psihicului. „În momentul în care avem un program bine stabilit, iar odată la două zile mergem în parc şi alergăm o să vedem că vom reuşi să trecem mai repede peste perioadele stresante şi vom avea mai multă încredere în noi“, a spus psihologul Adriana Vintilă. 

- Joggingul de dimineaţă: Ora 10.00 este ideală pentru alergatul în parc pentru că atunci suntem în cea mai bună formă fizică. Înainte de a face jogging trebuie să faceţi puţină gimnastică. 

- Joggingul după-amiază: Este indicat pentru cei care aleg să facă mişcare după ora 14.00 să fie atenţi la alimentaţie. Trebuie să luaţi o gustare cu 30 de minute înainte de face jogging. Recuperarea se face mult mai uşor după efort şi nu o să vă tulbure nici somnul.   

- Joggingul seara: După o zi de muncă obositoare este indicat să faceţi jogging seara. Există o singură problemă: efortul te poate extenua şi riscaţi să adormiţi imediat cum ajungeţi acasă, iar astfel o să pierdeţi unele momente importante cu persoanele dragi. 

Mai puteţi citi:

Adevăruri nespuse despre jogging

Sex sau jogging. Care solicită mai mult inima

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite