Gornistul care cântă la morți. Vasile primește la schimb bani sau produse alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de cercetare din cadrul proiectului ROM(a)NOR Interferences a făcut cunoscută povestea lui Vasile Iancu, gornistul care cântă la morți. Bărbatul se mulțumește cu puțin. 

Gornistul din Cetate FOTO Petre Terescenco
Gornistul din Cetate FOTO Petre Terescenco

Vasile Iancu, în vârstă de 67 ani, care locuiește în Cetate, Dolj, unde domiciliază câțiva dintre cei mai nevoiași romi din comună, este pensionar. Omul nu se mulțumește cu atât și, atunci când are ocazia, cântă la goarnă, atunci când moare un om din satul său sau din cele învecinate.

De fiecare dată când este solicitat la un astfel de eveniment nefericit, în cele două sate ale comunei, Cetate și Moreni, Vasile Iancu își ia instrumentul și se prezintă în gospodăria celui tocmai decedat. Cântă în seara zilei în care omul a răposat, apoi ziua următoare dimineața și din nou seara, povestește Petre Terescenco.

În ziua înmormântării gornistul cântă din nou la plecarea celui fără suflare către cimitir sau îl însoțește până la destinație, după cum dorește familia în cauză. Cântă, de obicei, câte 25-30 minute, de fiecare dată fiind plătit cu bani sau produse alimentare. Se mulțumește și cu recompense modeste, în funcție de posibilitățile fiecăruia.

Vasile nu cântă singur ci însoțit de fiul său Cornel (zis Floricel) care, de asemenea, cântă la goarnă. A învățat să cânte de la tatăl său, care a fost instruit de către propriul părinte.

Vasile cântă la goarnă din 1994, de la vârsta de 39 ani, iar cei doi fii ai săi cunosc deopotrivă cântatul la goarnă.

Proiectul predefinit ROM(a)NOR Interferences este implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” cu sprijinul financiar al Granturilor SEE 2014 - 2021 prin Programul RO-Cultura.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite