Cinci cămătari din Craiova au fost reținuți după ce au șantajat zeci de oameni. Victimele erau amenințate prin rețelele de socializare

0
Publicat:

Membrii grupării erau bănuiți de mai mult timp că după ce dădeau bani cu camătă își șantajau și amenințau victimele pentru a obține dobânzi cât mai mari. 

FOTO / IPJ Dolj
FOTO / IPJ Dolj

Cazul a fost instrumentat de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova. Aceștia, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Craiova, au efectuat  la sfârșitul săptămânii trecute 7 percheziții domiciliare, în municipiul Craiova, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj și camătă.

Din cercetări a reieșit că membrii grupării ofereau bani cu camătă atât în municipiul Craiova, cât şi în alte localități din județul Dolj. Dobânda percepută era de 10% și 20%

„În situația în care persoanele împrumutate nu puteau să-și onoreze la timp obligațiile asumate, respectiv plata la timp a dobânzilor și a capitalului, membrii grupării ar fi recurs la amenințări, intimidări sau acte de violență fizică. Sumele de bani obținute, prin această metodă, au fost folosite pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile", se arată într-un comunicat al IPJ Dolj.

Când reușeau să recupereze sumele împrumutate și dobânzile percepute lunar, cămătarii treceau la amenințări și agresiuni fizice. 

„Unul dintre bărbați este bănuit că, la data de 27 februarie 2020, ar fi postat pe o rețea de socializare un material video în care ar fi amenințat cu acte de violență o persoană vătămată, pentru ca aceasta să îi restituie împrumuturile acordate şi dobânzile aferente.  De asemenea, la data de 24 mai 2022, același bărbat, însoțit de fiul său, i-ar fi agresat fizic pe frații persoanei vătămate, pentru a-i determina pe aceștia să restituie sumele de bani împrumutate de persoana vătămată şi dobânzile aferente", se arată în același comunicat.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză, au fost descoperiți și indisponibilizați 14.600 de euro, 13.000 de dolari și 8.950 de lei, precum și 4 autoturisme de lux.

În urma probatoriului administrat,  procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a cinci bărbați, toți din municipiul Craiova, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Ulterior, suspecții au fost arestați preventiv pentru următoarele 30 de zile.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite