DIICOT: 42 de percheziţii în Iaşi la două grupări de cămătari; peste 50 de persoane vătămate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

42 de percheziţii domiciliare se desfăşoară luni dimineaţă la membrii a două grupări infracţionale organizate din Iaşi, care acordau împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%.

image

Astăzi, 31.10.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, pun în aplicare 42 de mandate de percheziţie domiciliară în două cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, spălarea banilor şi tentativă la înşelăciune'', informează un comunicat.

În cauză s-a reţinut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iaşi, s-au constituit două grupuri infracţionale organizate în scopul acordării de împrumuturi băneşti cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 şi 120% şi, în anumite cazuri, şi de 400%. Membrii celor două grupuri infracţionale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informaţii că sunt solvabile şi deţin bunuri mobile şi/sau imobile de valoare, spun procurorii.

Astfel, în perioada 2021 - 2022, membrii grupurilor infracţionale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât şi a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la ameninţări cu acte de violenţă sau lipsiri de libertate'', precizează DIICOT.

Pentru a conferi o aparenţă de legalitate împrumuturilor, aceştia determinau persoanele vătămate să încheie, iniţial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată şi dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infracţionale au intrat în posesia unor suprafeţe importante de teren, a căror valoare depăşeşte şi cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat, mai arată sursa citată.

Acţiunea este realizată cu sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Suceava, BCCO Galaţi, BCCO Bacău, SCCO Vaslui, SCCO Botoşani, SCCO Vrancea şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile "Alexandru cel Bun" Bacău şi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi.

Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT, Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.   

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite