Tei tăiați chiar de Ziua Pădurilor, la Constanța. Oamenii au aprins candele la cioturile rămase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 17 tei au fost tăiați marți, 21 martie 2023, pe Bulevardul Ferdinand din Constanța unde primăria realizează lucrări de modernizare. Tăierea copacilor a fost oprită doar după intervenția Gărzii de Mediu. Oamenii au aprins candele la cioturile rămase.

Candele aprinse lângă foștii tei FOTO: Asociația TACT
Candele aprinse lângă foștii tei FOTO: Asociația TACT

Azi (marți, 21 martie n.red.) au fost tăiați 17 tei de pe bulevardul Ferdinand, reacția Primăriei a fost că sunt uscați și găunoși, au peste 50 de ani și viabilitatea unui tei este de circa 30 de ani. Probabil nu au auzit de tei care au sute de ani. Le-am aprins teilor niște candele în seara asta, ar trebui să le aprindem în toate serile, până când oamenilor le va păsa suficient de orașul lor ca să întrebe administrația cât are de gând să mai continue așa”, spun cei de la Asociația Civică Tomis „Așa Cum Trebuie“ (TACT). 

Semnalul de alarmă a fost dat și de ecologiștii constănțeni de la Baricada Verde împreună cu cei de la Partidul Verde. 

„La 21 martie 2023, pe bulevardul Ferdinand, angajații unei firme de toaletat copaci au <toaletat de tot> 17 tei. Un coleg de-al nostru a sunat la Garda de Mediu, văzând că o parte dintre acești copaci sunt sănătoși, iar după discuții cu muncitorii și un șef de echipă a fost trimis către Primăria Constanța

Colegul nostru a fost la Primărie unde a întrebat dacă tăierea copacilor era autorizată. Culmea, angajații Primăriei susțineau că nu știu nimic despre această acțiune. Revenit apoi la locul unde se tăiau în continuare teii, pe bulevardul Ferdinand, acesta a cerut să se oprească tăierea pentru că a anunțat instituțiile abilitate și sunt nereguli cu autorizația de tăiere. La fața locului a venit și o echipă de la Garda de Mediu.

Cerem să ne comunicați cine a aprobat tăierea teilor sănătoși în condițiile în care nu mai există cabluri aeriene pentru a se motiva că aceștia ar afecta integritatea respectivelor cabluri. 

Cine răspunde pentru teii sănătoși care au fost tăiați??? Totodată, vă rugăm să observați că, la baza teilor, casetele care-i împrejmuiesc sunt foarte înguste pentru acești copaci cu o vârstă de aproximativ 40 de ani. Ce măsuri vor fi luate pentru remedierea problemelor și pedepsirea vinovaților???

Exact de Ziua Pădurilor, 21 martie, la Constanța se taie tei sănătoși! RUȘINE!!!“, au anunțat activiștii. 

Garda de Mediu a stopat tăierea teilor

Operațiunea de tăiere a teilor a fost stopată deocamdată de Garda de Mediu Constanța. 

„A fost o echipă acolo și se taie tei. Am vorbit cu doamna Felicia Ovanesian (city managerul orașului n.red.) să sisteze tăierile până ne lămurim privind legalitatea acestora și i-am cerut să ne prezinte niște documente”, precizează Steluța Popescu, șefa Gărzii de Mediu Constanța. 

Reacția publică a Primăriei Constanța 

„De ce tăiem 10 arbori după ce am plantat 1.500 in 3 luni? Cât nu s a plantat în 20 de ani anteriori… Pentru că exista pericol iminent de cădere. Ca sa prevenim pierderea de vieți omenești“, justifică Primăria Constanța, într-un răspuns dat pe Facebook la o altă postare, care a stârnit râsul și criticile constănțenilor, privind „Destinația anului 2023“. 

Constanța, orașul fără spațiu verde

Asociația TACT arată că municipiul Constanța suferă atunci când este vorba despre spațiile verzi, primăria fiind chiar amendată deoarece suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mai mică decât prevede legea.

De asemenea, municipiul nu are un Registru al Spațiilor Verzi, deși acesta a fost contractat și executat, dar nu a fost recepționat, pentru că are nenumărate deficiențe (de exemplu, în registru apar copaci în altarul Arhiepiscopiei - arată TACT). Executantul nu a pățit nimic, iar beneficiarul care nu vrea să semneze sau să îndrepte situația. 

Copacii de pe trotuare sunt chinuiți, li se taie rădăcinile ca să încapă în niște planuri care au fost făcute doar din birou, iar atunci când încurcă sunt tăiați de-a dreptul. Nu contează că sunt copaci maturi, care au crescut în ani sau în zeci de ani, și care dădeau niște umbră trecătorilor”, adaugă TACT.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite