Scandal imobiliar la Constanța. Primăria vrea să exproprieze terenul unei firme care are în curs demersuri pentru ridicarea unui bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un constănțean a aflat din întâmplare că primăria vrea să construiască parcări și un loc de joacă pe terenul său. El acuză conducerea administrației locale că face asta doar din considerente electorale, fără să aibă la bază vreo analiză concretă a zonei.

Sorin Stancu în fața terenului pe care-l are în proprietate - arhiva personală
Sorin Stancu în fața terenului pe care-l are în proprietate - arhiva personală

În urmă cu cinci ani, Sorin Stancu achiziționa prin firma sa un teren de 1.620 de metri pătrați situat pe Aleea Murelor din municipiul Constanța, în apropierea locului unde acum Compania Națională de Investiții construiește viitoarea sală polivalentă.

 În anul 2021, proprietarul terenului a primit din partea primăriei un Certificat de Urbanism potrivit căruia terenul este liber de construcții. Deoarece vrea să construiască acolo un bloc de șapte etaje cu parcare subterană, Sorin Stancu a început să lucreze la documentația necesară elaborării unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), iar pentru asta a obținut, în decembrie 2021, un aviz de oportunitate din partea primăriei Constanța. Conform documentelor depuse la administrația locală, proprietarul susține că pe o suprafață de 30% din teren (500 de metri pătrați) va construi un spațiu verde destinat publicului.

Doar că, în timp ce aștepta ca PUZ-ul inițiat de el să fie discutat într-o ședință de Consiliu Local (CL), proprietarul terenului a aflat din întâmplare că aleșii locali ai municipiului urmează să adopte o hotărâre prin care se aprobă documentația tehnico-economică, faza studiu de prefezabilitate, „Reabilitare urbană a terenului situat în Aleea Murelor”, chiar pe terenul său. Propunerea primăriei este, de fapt, un prim pas în vederea exproprierii terenului pe care municipalitatea ar vrea să construiască locuri de parcare și un spațiu verde cu loc de joacă.

Terenul pe care primăria vrea să-l exproprieze FOTO: S. S.
Terenul pe care primăria vrea să-l exproprieze FOTO: S. S.

Proprietar: „Mă simt jefuit”

Deși a solicitat amânarea acestei decizii, pe 27 octombrie 2022, CL a adoptat hotărârea. În consecință, proprietarul terenului a început să bată la diferite uși din primărie pentru a afla cum, de ce și cine a pus ochii pe terenul lui și de ce nu i-a fost comunicată toată această situație. A făcut, fără succes și o plângere prealabilă. La finalul anului trecut, pe fondul stresului, a suferit un atac vascular cerebral.

Au adoptat acel HCL fără să aibă niciun studiu, nicio analiză a situației concrete din teren. Fac asta doar pentru că mai este puțin până la alegeri, iar conducerea primăriei, în campania trecută, promitea spații verzi, lucru pe care nu l-au onorat. Așa că, îmi iau terenul, deși la 200 de metri există o parcare publică ce stă mai mult goală și la 100 de metri sunt terenuri de joacă. Mă consider jefuit”, spune Sorin Stancu.

În situația în care a consumat bani și energie pentru proiectul său de a ridica acolo o construcție, proprietarul terenului spune acum că singura soluție rămasă este să apeleze la instanțele de judecată.

M-am chinuit ani de zile cu acest teren. Acum, Primăria Constanța îmi destabilizează viitorul și îmi încalcă dreptul de proprietate garantat de Constituție”, adaugă proprietarul. El explică faptul că studiul de prefezabilitate adoptat de CL Constanța schimbă ilegal destinația terenului (din construcții în parcare), nu are la bază nicio analiză aprofundată a situației din teren, nu are în vedere PUZ-ul inițiat de el prin care se va realiza un spațiu verde de tip parc pe cheltuială proprie, nu din bani publici.

Loc de joacă aflat în apropiere FOTO: S.S
Loc de joacă aflat în apropiere FOTO: S.S

Ce spune Primăria Constanța

Municipalitatea susține că a fost respectată HCL 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții finanțate din fondurile publice și a parcurs toate etapele prevăzute de lege.

În Nota conceptuală și Tema de proiectare, aprobate de primarul Vergil Chițac prin intermediul administratorului public Felicia Ovanesian, se fac referiri generale la situația traficului rutier din municipiul Constanța, din ultimul deceniu, la faptul că există multe cerere pentru locuri de parcare în oraș, iar zona studiată este una în deplină dezvoltare.

Deși proprietarul terenului a făcut în ultimii doi ani demersuri legale în vederea trecerii prin toate etapele necesare obținerii unui PUZ și a unei autorizații de construire, în Nota conceptuală primăria susține că „în situația nerealizării investiției, terenul riscă să se degradeze în mod accentuat”.

Cele două documente care au stat la baza adoptării HCL din octombrie 2022 nu conțin nici un fel de date concrete referitoare la numărul de locuri de parcare care s-ar crea pe acel teren, modul în care a fost identificat acest teren și nu altele din zonă, nu sunt menționate sumele necesare exproprierii și realizării investiției publice.  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite