Revolta unui turist inconștient, supărat pe salvamari: „Domle, eu vreau să fac baie. Dacă merg la mare ca să stau pe mal, mai bine stau acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare sezon estival, apar voci critice la adresa salvamarilor care arborează steagul roșu atunci când sunt valuri mari.

Salvamar FOTO Primăria Constanța
Salvamar FOTO Primăria Constanța

Și în această vară, după scandalurile dintre salvamari și turiști, un român care lucrează în Germania s-a revoltat: „Știe cineva stațiuni și plaje cu mai puțini sau fără salvamari? Că dacă merg la mare ca să stau pe mal mai bine stau acasă“, a întrebat Dan B. pe rețelele de socializare, relatează presa locală.

Multe dintre răspunsuri îi explicau că nu este în regulă să nu asculte de sfaturile salvamarilor, însă bărbatul s-a enervat și mai tare. „Cei care locuiesc pe litoral și trăiesc, teoretic, din banii mei poate mă pot ajuta să mă simt și eu bine, nu numai ei. Deci caut o stațiune sau măcar o plajă fără salvamari. Vreau să fac baie, nu să mă bat cu jandarmii și salvamarii. Dom’le, eu vreau să fac baie. Ca să evit să mă bat cu cineva, caut o plajă fără salvamari. În opinia mea, marea nu este proprietatea salvamarilor, deci nu-mi pot interzice ei să intru în mare. Dar ca să evit problemele, caut locuri fără salvamari. Dacă astea sunt perspectivele pe litoralul românesc îmi bag p..la în litoralul vostru. Se pare că numai demenți locuiesc în județul ăla”, a spus bărbatul.

Salvamarii au ajuns să se lupte corp la corp cu turiștii și să cheme poliția în ajutor, că să îi împiedice pe oamenii veniți în vacanță, să facă baie în valurile care ajung la doi metri, la mal.

”În perioada 15-16 august a.c., polițiștii constănțeni au intervenit la patru apeluri, prin SNUAU 112, cu privire la nerespectarea indicațiilor salvamarilor, în condițiile arborării steagului roșu. Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional, potrivit legislației în vigoare”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

„Românul nu este pregătit să vină la plajă la Marea Neagră“

Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului românesc, spune că, din păcate, turistul român nu este pregătit să vină să înoate în Marea Neagră, o apă plină de pericole, unde sunt curenţi foarte puternici, unde furtunile apar din senin. La relieful natural a intervenit şi omul, prin construcţiile hidrotehnice, care au mărit adâncimile din larg şi au creat noi curenţi.

Marea Neagră este periculoasă, lucru pe care îl spune orice marinar. Aici, furtunile se montează din senin şi creează pericole chiar şi celor mai experimentaţi oameni ai mării.  În acest sezon estival, numărul victimelor a crescut îngrijorător, în ciuda campaniilor de conştientizare a riscurilor la care se supun cei care înoată în mare când este arborat steagul roşu.

Vasile Borteş spune că turiştii nu ţin cont de sfaturile salvamarilor. „Vin şi îmi zic: «Dar eu am fost la Mediterana, la Ocean…». «Da, ai  fost, dar acolo este cu totul altfel, nu este ca în Marea Neagră. Marea Neagră este o mare atipică, curenţii la noi sunt foarte puternici, valurile sunt foarte rapide. Furtunile apar din senin», spune şeful salvamarilor. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite