Video Haos pe litoral, din cauza vremii. Turiști amendați în mare și bătăi cu salvamarii VIDEO
0Salvamarii au ajuns să se lupte corp la corp cu turiștii și să cheme poliția în ajutor, că să îi împiedice pe oamenii veniți în vacanță, să facă baie în valurile care ajung la doi metri, la mal.
În ultimele zile, aproape toate plajele de pe litoral au avut arborat steagul roșu, care interzice turiștilor să facă baie în mare. Vântul suflă în rafale și de 60 de kilometri la oră, valurile la mal depășesc un stat de om, iar meteorologii spun că abia spre sfârșitul săptămânii furtuna se va opri.
Lupta pentru viață pe plaje
Șase oameni au murit în doar câteva ore, în ziua fatidică de luni, 14 august 2023, atunci când a început furtuna pe litoral, însă nici tragediile în lanț nu îi sperie pe oamenii veniți în vacanță. Așa că s-a recurs la ultima măsură posibilă: salvamarii au chemat în ajutor Poliția și Jandarmeria.
Oamenii legii și-au făcut apariția pe plaje, patrulează cot la cot cu salvamarii, ca să îi scoată din apă pe cei care nu înțeleg că își pun viața în pericol, dar și că îi pun în situații limită și pe cei care ar vrea să le vină în ajutor în caz de înec.
S-au aplicat și sancțiuni: cele mai multe au fost date pe plajele din Constanța și Mamaia, unde zeci de turiști au primit amenzi, cu valoarea de 5000-1000 de lei. Nimic nu pare însă să funcționeze: pe plajele de pe tot litoralul salvamarii nu se opresc din fluierat, timp în care cei veniți în vacanțe continuă să se avânte în valuri.
„Sperăm să aibă răbdare, se se liniștească marea și când nu mai văd în foișoare steagurile galbene și roșii, atunci să intre să facă o baie în mare. O parte dintre ei ne ascultă, alții intră să facă baie în mare pe motiv că sunt în concediu și au plătit bani. Încercăm să evităm să intrăm în conflict cu ei, le explicăm că nu au voie, însă pentru cei care depășesc limita apelăm la Poliție, la Jandarmerie. Am apelat în ultimele două zile la ei, s-au dat foarte multe amenzi”, a declarat Gabriel Culea, șeful Serviciului Salvamar Mamaia și Constanța.
Curenții sunt puternici
„Sunt curenți foarte puternici, curenți care te trag foarte tare în larg, iar pe plajele încadrate de stabilopozi sunt și curenți circulari. Un turist care se află într-o astfel de situație nu trebuie să lupte împotriva curentului, ci să se lase purtat de acesta pentru că va scădea în intensitate, să încerce să facă pluta și să facă semne cu mâinile ca să venim să îl ajutăm. Dacă înoți împotriva curentului te va dovedi și se poate întâmpla să rămâi fără resurse și să te îneci”, a explicat șeful salvamarilor.
Ani de zile, Mamaia a fost cea mai sigură stațiune de pe litoral, până în această săptămână când trei turiști au murit încercând să salveze două adolescente, care se jucau în apă cu un colac. Fetele trăiesc, dar salvatorii au plătit cu viață, pentru bunele lor intenții. În aceeași zi, la nici o oră distanță, un alt bărbat a fost scos din apă, tot în Mamaia, inconștient și a murit ulterior la spital. În Venus, marea a mai luat o viață, iar la Costinești un alt bărbat s-a înecat când a intrat să facă baie în mare noaptea.
Turiștii, bătaie cu salvamarii
Situația este tensionată și în stațiunile din sudul litoralului, care sunt, statistic vorbind, cele mai periculoase și cele mai aglomerate. Steagul roșu, care interzice cu desăvârșire scăldatul, nu îi sperie, ci mai degrabă îi enervează pe oamenii siliți de salvamari să stea pe mal.
VIDEO Turiștii au atacat salvamarii SURSA Martor
Marți, 15 august 2023, în Eforie Nord un turist a aruncat cu pietre în salvamarul de pe ski jet, care încerca să îl scoată din apă. Turiștii de pe mal s-au solidarizat cu el și i-a atacat pe salvamarii care veniseră să își ajute colegul. A urmat o bătaie în toată regula pe malul marii, care cel mai probabil se va solda și cu plângeri penale.
„Aceeași placă ne-o servesc mereu. Ei sunt în concediu, au plătit vacanța, vor să intre în apă. Ne sfidează, ne înjură. Vin chiar să ne ceară să dea declarații pe propria răspundere ca să ne exonereze dacă intră în mare și se îneacă, așa au auzit ei, că se poate. Se înfurie și ne zic că oricum vor intra în mare, după ce ne retragem noi de pe plajă. Le explicăm degeaba”, a declarat Gelu Vătămanescu, șeful salvamarilor din zona Eforie.
De la începutul sezonului estival și până în prezent, 15 turiști au murit înecați pe litoralul românesc.