Salvamar, despre greșeala uriașă atunci când cineva este în pericol de înec: „Apa face mâinile să alunece”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gestul de a sări în ajutorul cuiva care a fost luat de curenții din mare este unul greșit. O spune un salvamar cu experiență care a explicat de ce nu este indicat să facem acest lucru. Discuția vine în contextul tragediilor petrecute pe litoral, când 6 oameni și-au pierdut viața în 24 de ore.

Gestul de a sări în ajutorul cuiva este total greșit FOTO Arhivă
Gestul de a sări în ajutorul cuiva este total greșit FOTO Arhivă

Şapte persoane care se aflau luni, 14 august, în staţiunea Mamaia au fost surprinse de curenţii puternici şi duse în largul mării, iar trei dintre acestea şi-au pierdut viaţa, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Aceștia încercau să salveze de la înec câțiva copii care aveau colaci de înot, dar care au fost surprinși de curenții puternici și duși în largul mării. Se pare că turiștii au creat un lanț uman în stațiunea Mamaia, pentru a ajuta victimele să se mențină la suprafața apei. 

„Sunt puține cazuri în care reușești”

Gelu Vătămănescu, salvamar șef Eforie, spune că gestul de a sări în ajutorul cuiva este total greșit, iar oamenii se pun în pericol fără să își dea seama.

"În marea majoritate a cazurilor e greșit. Dacă nu suntem profesioniști ne putem risca viața. Sunt puține cazuri în care reușești să scoți o persoană aflată în pericol, dacă nu ești profesionist și nu ai idee cu ce te confrunți.

Crearea unui cordon uman pentru a ajunge la o persoană aflată în pericol de înec nu este o soluție, pentru că oamenii care vor să dea o mână de ajutor pot fi trași de curenții RIP.

Se rupe aderența, pentru că apa face mâinile să alunece. Se rupe cordonul și mai multe persoane intră în acest risc de înec. Salvamarul face diferența dintre viață și moarte. Întotdeauna," a declarat acesta pentru euronews.ro

Luptă corp la corp pe plajă

Salvamarii au ajuns să se lupte corp la corp cu turiștii și să cheme poliția în ajutor, că să îi împiedice pe oamenii veniți în vacanță, să facă baie în valurile care ajung la doi metri, la mal.

În ultimele zile, aproape toate plajele de pe litoral au avut arborat steagul roșu, care interzice turiștilor să facă baie în mare. Vântul suflă în rafale și de 60 de kilometri la oră, valurile la mal depășesc un stat de om, iar meteorologii spun că abia spre sfârșitul săptămânii furtuna se va opri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite