Revolta oamenilor din zona istorică a Constanţei: „Zona e moartă. O să ne vindem casele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona istorică a vechiului Tomis este pustie FOTO Corina Martin
Zona istorică a vechiului Tomis este pustie FOTO Corina Martin

Noul regulament de acces în zona istorică a oraşului Constanţa a stârnit revolta celor care locuiesc, care învaţă sau care muncesc în peninsulă.

Localnicii spun că iarna trebuie să meargă pe jos aproximativ un kilometru până când ajung la locuinţele lor, la şcoală sau la serviciu, Primăria Constanţa eliberând permis de acces doar pentru un autoturism pe spaţiu locativ. Singurele parcări se află în zona instanţelor, pe Bulevardul Elisabeta sau la Poarta 1, însă aici cu greu se găsesc locuri libere, ele fiind ocupate fie de angajaţii Portului Constanţa, fie de cei care muncesc pe şantierul de pe strada Ştefan cel Mare. „Zona a devenit moartă. Este pustie. O să ne vindem casele. La noi nu intră taxiurile, nici firmele de curierat, nici Glovo. Primim email de la firmele de curierat şi ne spun că adresa este inaccesibilă. Să-i vedeţi dimineaţa pe cei de la magazine cum cară pâinea pe braţe sute de metri sau pe bătrâni cum îşi rostogolesc buteliile pe asfalt“, spune o femeie care locuieşte în zonă.

„Păi eu de unde să ştiu când va muri?“

În zona peninsulară nu există medic de familie, nici şcoală cu clase primare, şi nici piaţă agroalimentară. Aşa se explică de ce oamenii care locuiesc aici sunt nevoiţi să facă mai multe drumuri în restul oraşului. „De cinci ori dacă ajungi acasă, te legitimează la bariere. Sunt zile când vântul bate cu atâta putere că abia ajungi acasă“, spune un constănţean. 

Nu doar cei care locuiesc în zonă au de suferit de pe urma noului regulament, ci şi întregul sector HORECA, dar şi credincioşii, în zonă fiind Arhiepiscopia Tomisului, Biserica Catolică şi Geamia.  Dacă vreun localnic moare, cei apropiaţi trebuie, prin regulament, să anunţe cu 72 de ore înainte Casa Mortuară pentru obţinerea unui permis de acces. „Păi eu de unde să ştiu când va muri?“, se întreabă un localnic, nedumerit.

După aproape două săptămâni de la introducerea noului regulament, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a chemat consilierii USR şi PLN pentru a găsi soluţii. Joi, mai mulţi localnici vor organiza un protest în faţa Primăriei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Patron de agenţie de turism: „Trebuie să moară două generaţii pentru ca litoralul să scape de haina comunistă“

Costineşti, vara lui 1991. Cum arăta Staţiunea Tineretului în vremurile bune, când nu era o groapă de gunoi VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite