Primul film documentar despre armâni, semnat de Toma Enache, prezentat la cinema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Toma Enache lansează în această săptămână un film documentar special intitulat „Armânii, de la fraţii Manakia la Nu sunt faimos…“

Este primul film documentar în aromână prezentat în cinema, un omagiu adus fraţilor Manakia exact în limba în care personajele lor nu au putut fi auzite.

Documentarul a avut deja o proiecţie specială chiar la Festivalul International de film Manakia Brothers. De asemenea, a fost prezent si la Balkan Film&Food Festival din Pogradec, Albania (septembrie 2015).

Filmul face o incursiune în lumea armânească, începând cu primele imagini din Balcani filmate de pionierii cinematografiei balcanice, armânii Milton şi Ianaki Manakia şi terminând cu primul film din istoria cinematografiei vorbit în limba armână:„Nu sunt faimos dar sunt armân”.
 

Documentarul surprinde conexiunea pe care spectatorii înşişi o fac, între filmele de după 1905, realizate de fraţii Manakia şi care prezintă imagini din viaţa şi trecutul armânilor şi filmul „Nu sunt faimos dar sunt armân”, care înglobează în povestea lui şi situaţia armânilor în prezent.
 

Concluzia documentarului este că, indiferent unde trăiesc, armânii au acelaşi nume, vorbesc aceeaşi limbă şi sunt acelaşi popor.

Pentru această peliculă, Toma Enache a avut de ales dintre 40 de ore de filmare din timpul prezentării filmului ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, în turneu in Balcani, SUA, Europa. Vor fi imagini din România, Macedonia, Grecia, Albania, Austria, Franţa, Germania şi SUA, din locuri importante pentru armânii de pretutindeni, pline de istorie, cum ar fi Moskopole, leagănul aromânilor, Krusevo , prima Republică din Balcani, sau Fairfield, SUA, unde s-a înfiinţat, în 1903, Asociaţia Farşarotul, care funcţionează şi acum.

Sâmbătă, 28 noiembrie, prezentat la Constanţa

Filmul va putea fi urmărit în Bucureşti, pe 27 noiembrie (ora 18.30, Cinema Glendale Studio, iar sâmbătă, 28 noiembrie, în Constanţa, de la ora 17.00 şi de la ora 19.00, la Cityplex Tomis. 

Ambele reprezentanţii sunt proiecţii de gală, la care va participa şi regizorul, care va răspunde la întrebările telespectatorilor.
 

Va fi o ocazie unică atât de a vedea filmul cât şi de a pune întrebări, pentru că nu sunt programate alte proiecţii.
 

Lansările vor continua în Tulcea, pe 29 noiembrie, ora 19.00, la Cityplex, în Slobozia, pr 30 noiembrie, de la ora 18.00, şi în Călăraşi, pe 2 decembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură.
 

În Constanţa, biletele se pot cumpăra de luni, între orele 13.00 şi 20.00, de la Cinema Cityplex.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Primul film aromân, succes de casă la Constanţa. Regizorul Toma Enache: „Aici e inima aromânilor“

VIDEO Primul film aromân, cu topmodelul Linda Croitoru de la Hollywood: „Nu sunt faimos, dar sunt aromân“

Neagu Djuvara: Aromânii îşi duc tot mai greu tradiţia şi obiceiurile mai departe

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite