Primăria Eforie răspunde acuzaţiilor de rasism: „Să vină ONG-urile să ne ajute la construirea caselor pentru toţi nevoiaşii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii romilor evacuaţi FOTO Adevărul
Copiii romilor evacuaţi FOTO Adevărul

Evacuarea comunităţii de romi instalate pe un teren al oraşului Eforie declanşează război între administraţia locală şi societatea civilă care apără – printre altele - drepturile minorităţilor. Acuzaţi de discriminare, edilii din Eforie arată ce au făcut până la această dată pentru comunitatea de romi care ocupa ilegal domeniul public şi privat al oraşului.

Romii au fost evacuaţi recent din bordeie pentru că zona Agricolă, unde se instalaseră, este vizată pentru construirea unor locuinţe sociale. Edilii au mutat romii (aproximativ 70 la număr) în două imobile, foste clădiri şcolare.

Adăposturile fuseseră dotate cu obiecte de utilitate, care au fost distruse în câteva zile de noii locatari. Mai exact, asistenţii sociali spun că soba de teracotă a devenit closet, iar calorifele au fost date la fier vechi.

„ONG-urile să nu mai instige etnicii la nerespectarea legii. Aceasta este valabilă pentru toată lumea. Dacă doresc să se implice în problema romilor, îi invităm pe ONG-işti să o facă şi concret. Noi din 2009 construim locuinţe de necesitate, îi aşteptăm să ne dea o mână de ajutor“, spun reprezentanţii primăriei.

„Noi documentăm acum din punct de vedere juridic plângerea penală împotriva primarului şi viceprimarului Eforie Sud“, a precizat Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch.

Conflictul de la Eforie

Autorităţile Eforie declară că vor continua să aplice legea în cazul tuturor cetăţenilor care au  efectuat lucrări de construire neautorizate în condiţiile legilor în vigoare, pe domeniul public al localităţii. Primăria Eforie arată că nu doreşte decât să asigure respectarea legislaţiei, de către toţi cetăţenii aflaţi pe raza administrativă a oraşului Eforie.

„Orice ajutor venit din partea organizaţiilor neguvernamentale este binevenit în această situaţie, mai ales că până acum, de atâţia ani, Primăria Eforie este singura instituţie care face eforturi să rezolve această problemă. Primăria consideră salutar gestul ONG-urilor care doresc să se implice activ, in rezolvarea problemelor etnicilor pe care doresc să-i reprezinte, respectând legislaţia în vigoare. În acest sens îi aşteptăm să se alăture proiectelor începute încă din 2009 pentru construirea unor locuinţe de necesitate pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile cerute de lege“, au declarat edilii oraşului.

Ei consideră că acţiunile lor sunt prezentate greşit, ceea ce duce la instigare pentru nerespectarea legii. „Respingem cu fermitate toate încercările de a denatura adevărul în privinţa acţiunilor legale ale Primăriei şi de a instiga la nerespectarea legilor de către toate persoanele indiferent de naţionalitate, etnie sau stare socială.

Considerăm că acţiunile de dezinformare a opiniei publice nu pot constitui nicidecum o modalitate de rezolvare reală şi rapidă a problemelor cu care se confruntă unii cetăţeni. Le cerem tuturor acelora care se consideră lideri ai unor organizaţii să înceteze campania de denigrare şi intimidare a tuturor celor implicaţi în aplicarea legii, din cadrul administraţiei locale“, mai spun aceştia.  

Venirea romilor

De-a lungul timpului, pe strada Agricolă din Eforie Nord s-au instalat câteva familii de romi, care au atras alte familii de romi în a se stabili aici. Ei au ridicat ilegal mai multe adăposturi improvizate pe domeniul public şi privat al oraşului, astfel că în strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2 au ajuns să locuiască 35 de adulţi şi 33 de copii. Dintre aceste persoane, numai câteva aveau domiciliul în Eforie.

„Dintre cei 35 de adulţi, doar 15 aveau cărţi de identitate în Eforie şi numai 8 dintre ei aveau adresa în strada Agricolă nr. 2. Alte 12 persoane aveau cărţi de identitate provizorii, dintre care 8 erau expirate. Numai 6 dintre acestea figurau la adresa indicată în actul de identitate. Restul au domiciliul în alte localităţi de pe raza judeţului Constanţa ori în alte judeţe ale ţării.

De la finele anului 2001 şi până în prezent, la secretariatul Primăriei Eforie au fost depuse de către locuitori ai oraşului aproximativ 30 de sesizări cu privire la comiterea de fapte penale. Acestea vizau în special furtul sau tentativă de furt, comise de către diferite grupuri sau persoane de etnie romă care locuiau fără forme legale în strada Agricolă. Locuitorii din zonă au reclamat că sunt terorizaţi de romii care intrau în gospodării şi chiar în case sustrăgând tot ce le pica în mână: de la fier vechi, haine şi animale, până la mâncarea din frigider. Hoţii furau ziua în amiaza mare, iar când erau prinşi de păgubaşi îi ameninţau cu bătaia“, arată edilii.

Amenzi de ambele părţi

„Localnicii au arătat, prin plângerile repetate adresate edililor, că de-a lungul anilor în această zonă s-a creat o stare de nesiguranţă şi teamă în rândul cetăţenilor, o atmosferă şi un climat greu de suportat. În timpul sezonului estival, situaţia se agrava, deoarece din cauza condiţiilor în care trăiau romii de pe strada Agricolă, cartierul devenea un real pericol pentru sănătatea publică. Acest lucru a atras numeroase somaţii adresate de Garda de Mediu Constanţa pentru igienizarea şi dezafectarea zonei care se transformase în focar de infecţie“, se arată în comunicatul Primăriei Eforie.

În urma acţiunilor de control s-a constatat că o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi de teren public şi privat, ocupată de locatarii de pe strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2, se transformase în plaformă de gunoi. Aici erau depozitate deşeuri amestecate de tip plastic, pet-uri, sticlă, materiale textile, moloz şi multe altele. Pentru evitarea pericolului de îmbolnăvire şi a disconfortului creat locuitorilor din zonă, Primăria Eforie cheltuia anual sume între 100.000 şi 150.000 lei, care se foloseau doar pentru igienizarea zonei.

Persoanele din adăposturi au mai fost amendate pentru comerş ambulant, furt, tentativă de furt, tulburarea liniştii publice, de Jandarmerie, Poliţia Locală şi Poliţia Eforie, cu sume în cuantum de 8.846 lei. Amenzile totale, primite şi de la alte autorităţi, tot pentru încălcarea legii, ajung la peste 1,6 miliarde de lei vechi, bani care nu au fost recuperaţi nici până în prezent.

„Apelurile repetate ale colocatarilor şi situaţia din teren au impus solicitarea de către Serviciul de Poliţie Locală Eforie a implicării Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, care, prin tragerea la răspundere din punct de vedere legal, să ducă la dezmembrarea acestor grupări de indivizi cu ridicat risc infracţional. Prin comportamentul lor antisocial, acestea grupări poziţionate în afara legii au imprimat teroare locuitorilor oraşului“, arată edilii.

Măsurile edililor

La data de 19 septembrie, primarul Ion Ovidiu Brăiloiu a emis Dispoziţia nr.296/19.09.2013 privind desfiinţarea pe cale administrativă a adăposturilor edificate pe strada Agricolă fără autorizaţie de construire pe domeniu public şi privat al oraşului Eforie. Măsura a fost adoptată de edili „pentru dezafectarea zonei şi redarea ei circuitului urbanistic“.

Aici este planificat a se realiza un cartier de locuinţe sociale, de care să beneficieze persoanele cu venituri reduse. Conform Planului Urbanistic Zonal, în acest perimetru - al Bulevardului Soarelui - sunt proiectate a se construi blocuri de locuinţe, locuri de joacă şi spaţii verzi, investiţie care se află în derulare.

Soluţiile oferite

Primăria Eforie a comunicat romilor care locuiesc în strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2 desfiinţarea construcţiilor abuzive. Lor li s-au pus la dispoziţie spaţii asigurate de către Primărie, în două clădiri amenajate special: în clădirea fostului internat şcolar şi în clădirea şcolii vechi. Acestea asigură inclusiv adăpostirea familiilor cu copii pe timpul sezonului rece.

„Decizia edilitară a fost transmisă în timp util locatarilor, pentru ca aceştia să aibă timp să elibereze adăposturile improvizate. Celor cazaţi în adăposturile provizorii li s-au oferit cele necesare unui trai decent: mobilier, instalaţii de încălzit (sobe de teracotă şi calorifere), pături, saci de dormit, îmbrăcăminte, precum şi ajutoare constând în produse alimentare.

După evacuare, echipele primăriei au trecut la salubrizarea terenului, transportând peste 600 de tone de gunoi. Iar operaţiunea de igienizare este departe de a se fi încheiat. Până la final estimăm că vor fi colectate din zona Agricolă peste 2.000 de tone de deşeuri.

În acest timp, cu toate eforturile depuse de autorităţile locale, cei cazaţi în adăposturile puse la dispoziţie de Primăria oraşului Eforie au revenit la vechile lor obiceiuri. Obiectele de mobilier şi cele de utilitate casnică au fost distruse sau li s-au dat o folosinţă necorespunzătoare, iar instalaţiile metalice pentru încălzire au fost smulse din pereţi şi vândute la fier vechi. În imobile s-au strâns grămezi de gunoi, iar locuinţele riscă să se transforme, şi acestea, în focar de infecţie“, declară reprezentanţii primăriei.

Statisticile autorităţilor

„Problema minorităţilor a fost întodeauna în atenţia Primăriei Oraşului Eforie, care prin Compartimentul de Asistentă Socială a colaborat cu Direcţia Generală de Asistentă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa şi Serviciul de Asistenţă Socială din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, având drept scop prevenirea abandonului şi menţinerea copiilor în familie.

Potrivit statisticilor Compartimentului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Oraşului Eforie există numeroase cazuri de abandon în spital, copiii fiind daţi în plasament la asistenţi maternali autorizaţi, pentru care s-a recomandat participări la şedinţe de consiliere cu specialişti de la D.G.A.S.P.C. Constanţa. Aceste recomandări nu au fost însă urmate de părinţii copiilor de etnie romă, care au refuzat sistematic sprijinul acordat“, menţionează primăria.  

Ca exemplu, dintre cei 33 de copii care locuiau pe strada Agricolă, 12 sunt preşcolari, 8 sunt înscrişi într-o formă de învăţământ, restul fiind neşcolarizaţi sau în abandon şcolar.

„Primăria Eforie va continua eforturile de integrare în comunitate a familiilor de etnie romă de pe strada Agricolă, fără discriminare, dorind ca toţi locuitorii să respecte legea, care este valabilă pentru cetăţenii României, indiferent de etnie, stare socială, religie sau sex“, se mai arată în comunicatul primăriei.

Vă mai recomandăm

FOTO Susţinuţi de comunitatea internaţională, romii evacuaţi de la Eforie vor să iasă în stradă

Avocatul Poporului: evacuarea romilor din Eforie Sud încalcă drepturile omului

România către Franţa: avem şi noi buldozere!

FOTO Integrare prin demolare. Despre politică şi realitate în epoca Schengen

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite