Operații amânate la Spitalul Județean Constanța. Lipsește un medicament important pentru anestezii

0
0

Spitalul Județean de Urgență Constanța a decis ca operațiile care nu sunt urgente să fie amânate. Această măsură este luată din cauza lipsei unui medicament esențial pentru anestezii, Neostigmina.

Spitalul Județean Constanța FOTO: Călin Gavrilaș
Spitalul Județean Constanța FOTO: Călin Gavrilaș

În urmă cu trei zile, șeful Secției Clinice ATI din cadrul Spitalului Județean Constanța a transmis o adresă către medicii secțiilor de chirurgie prin care îi informa că a fost oprită furnizarea de Neostigmină, medicament esențial pentru reversia blocului muscular la sfârșitul intervențiilor chirurgicale.

În această situație, medicii Spitalului Județean Constanța se află în imposibilitatea efectuării intervențiilor chirurgicale elective în condiții de siguranță.

Prima măsură luată la nivelul unității medicale a fost ca, începând cu data de 23 septembrie, să se asigure anestezia în blocurile operatorii doar pentru urgențele chirurgicale majore.

„Nu este pusă viața pacienților în pericol. Se fac operațiile urgente”, a declarat pentru „Adevărul” Ionuț Ionescu, managerul Spitalului Județean Constanța. 

El a mai spus că producătorul medicamentului (compania Zentiva, n.red.) nu le răspunde la mesajele, iar distribuitorii au informat unitatea spitalicească despre faptul că pot onora comenzile doar în momentul în care medicamentul sosește în depozite. 

Ziarul „Adevărul” a solicitat celor de la Zentiva să specifice când vor furniza medicamentul către Spitalul Județean Constanța și care au fost cauzelele acestei crize. Deocamdată nu am primit niciun răspuns. 

„Marea majoritate a spitalelor din țară sunt în situația noastră”, a mai spus Ionuț Ionescu.

„E un fenomen la nivel național, de ceva timp funcționăm cu ajutorul rezervei, având în vedere că se folosesc 5-6 fiole la un pacient, noi mai avem 67 de fiole și suntem nevoiți să amânăm. Chirurgia generală, neurochirugia și ginecologia sunt cei mai afectați”, spune dr. Marius Prăzaru, directorul medical SCJU Constanța.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, arată că este o problemă de producție care va dura cam trei luni. „Managementul unui spital presupune și asigurarea unor stocuri tampon, mai ales din produsele intens utilizate, iar în lipsa lor o achiziție directă pentru un produs de înlocuire, pentru o perioadă limitată de timp, nu cred că este o problemă pentru continuarea în mod normal a activității medicale chirurgicale”, a arătat Rafila.

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite