Eleva care a sesizat Avocatul Poporului pentru că Sorin Cîmpeanu i-a tăiat bursa socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O elevă de liceu din Constanța a sesizat Avocatul Poporului pentru că ministrul Educației a semnat un Ordin prin care elevii care studiază la un liceu din altă localitate pierd bursele sociale.

Ioana Stamatin a sesizat Avocatul Poporului FOTO: Facebook/Ioana Stamatin
Ioana Stamatin a sesizat Avocatul Poporului FOTO: Facebook/Ioana Stamatin

Ioana Stamatin (17 ani) este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Constanța. În fiecare zi face naveta între localitatea Agigea, unde locuiește la 11 kilometri de reședința de județ, și Constanța. Transportul, care nu este gratuit, deși elevii solicită de ceva vreme asta, o costă 360 de lei/lunar. O parte din acești bani erau acoperiți cu bursa socială pe care o primea până acum - de 200 de lei.

Prin Ordinul 5379 din 7 septembrie 2022, ministrul Sorin Cîmpeanu a eliminat bursele sociale acordate elevilor din mediul rural care studiază la un liceu din afara localității. Astfel, Ioana a pierdut cei 200 de lei cu care acoperea își plătea o parte din naveta lunară.

„Bursa aceasta era un ajutor pentru părinții mei. Nu au întotdeauna să-mi dea 360 de lei lunar, mai ales că trebuie și bani de pachet pentru mine și cei trei frați ai mei. Unul dintre ei învață, ca și mine, în Constanța”, spune eleva.

Cu trei navetiști în familie (mama Ioanei este educatoare în Constanța), familia fetei trebuie să cheltuiască peste 1.000 de lei doar pentru transport. În cazul ei sunt mii de alți elevi, unii care trebuie să plătească un transport cu mult mai scump deoarece distanța față de liceu este mai mare.  

„Ordinul este profund nedrept și stimulează abandonul școlar”, spune liceanca.

Ioana Stamatin, care este și vicepreședinte al Asociației Elevilor din Constanța (AEC), a sesizat Avocatul Poporului pentru a îndrepta această nedreptate. Concret, ea solicită o acțiune în anulare a Ordinului 5379.

Motivele sesizării Avocatului Poporului

Sesizarea transmisă de Ioana către Avocatul Poporului arată mai multe nereguli ale Ordinului ministrului Educației care ar putea sta la baza demarării unei acțiuni în anulare.   

În primul rând, ea arată că Ordinul semnat de Cîmpeanu a încălcat procedura de consultare publică pe care orice act normativ trebuie să o treacă. Proiectul Ordinului nu ar fi fost postat în prealabil nici măcar pe site-ul Ministerului Educației.

Apoi, același act nu este fundamentat (motivat) nicăieri, astfel că se încalcă Legea 24/2000, care la articolul 6 (1) spune că soluțiile unui proiect de act normativ trebuie să fie „temeinic fundamentate”.

Ioana a transmis sesizarea la Avocatul Poporului FOTO: Facebook/Ioana Stamatin
Ioana a transmis sesizarea la Avocatul Poporului FOTO: Facebook/Ioana Stamatin

Ioana susține, în demersul făcut la Avocatul Poporului, că adoptarea Ordinului nu s-a făcut cu consultarea elevilor, principalii beneficiari ai educației, așa cum cere Legea Învățământului la articolul 80. Astfel, Legea 1/2011 (Legea Învățământului) prevede că „toate deciziile majore sunt luate prin consultarea reprezentanților beneficiarilor primari (elevii n.red.), respectiv a Consiliului Național al Elevilor sau a altor asociații reprezentative de elevi”.

Nu în ultimul rând, petiționare spune că acest Ordin discriminează elevii în funcție de vârstă și ciclul de școlarizare deoarece elevii de liceu care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu pierd dreptul la bursa socială, în timp ce elevii de ciclu gimnazial și primar nu pierd acest drept chiar dacă studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiţi să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ”, arată Avocatul Poporului într-un comunicat.

Instituția a confirmat pentru „Adevărul” că sesizarea Ioanei a fost primită și va urma să fie analizată de o comisie de constituționalitate.

Sorin Cîmpeanu: elevii din familii bogate, fără burse sociale

„Adevărul” a solicitat un punct de vedere atât ministrului Cîmpeanu, cât și Ministerului Educației, dar pe acest subiect nu au făcut nici un fel de comentarii.

Sorin Cîmpeanu face o referire la bursele sociale într-o postare pe pagina sa de Facebook acuzându-i pe unii politicieni că cer astfel de drepturi pentru copii ce provin din familii bogate.

„Reprezentanții politicianismului care solicită să primească burse sociale și toți elevii proveniți din familii cu venituri mari sau foarte mari, doar pentru că locuind în proximitatea marilor orașe învață în licee din București, Cluj, Iași, Timișoara sau Sibiu, solicită ca elevii aflați cu adevărat în dificultate să aibă un sprijin material puternic diminuat! Iar cu acest lucru Ministerul Educației nu poate fi de acord”, spune ministrul.

Primarul comunei Agigea, Maricel Cîrjaliu, acolo unde locuiește Ioana, a anunțat că primăria pune de mai bine de 12 ani microbuze gratuite pentru elevii și studenții comunei care fac naveta în Constanța. Ioana trebuie doar să solicite un abonament gratuit. În schimb, eleva spune că orarul acestora nu se pliază pe programul ei, iar demersul ei se îndreaptă împotriva Ministerului Educației, nu a primăriei.  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite