Nava hidrografică „Alexandru Cătuneanu“ participă la un exercițiu NATO în Oceanul Atlantic

0
Publicat:

După 24 de ani de la participarea cu succes a distrugătorului „Mărășești” la exercițiul „Strong Resolve 98”, în Golful Biscaya, prima misiune a Marinei Militare desfășurată în Oceanul Atlantic după semnarea Parteneriatului pentru Pace, Forțele Navale Române revin la exerciții în Oceanul Atlantic.

Nava hidrografică Alexandru Cătuneanu FOTO Forțele Navale Române
Nava hidrografică Alexandru Cătuneanu FOTO Forțele Navale Române

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a plecat sâmbătă, 20 august, din Portul Militar Constanța, pentru a participa, în perioada 20 august -17 octombrie, în Oceanul Atlantic de Nord şi în Portul Lisabona, la exercițiile multinaționale „REPMUS 22” şi „DYMS 22”. Cele două exerciţii sunt organizate de Forțele Navale ale Portugaliei, în perioadele 9-23 septembrie şi, respectiv, 23-30 septembrie.

Obiectivul principal al exerciţiilor îl constituie consolidarea cooperării și creșterea interoperabilității între structuri NATO în domeniile hidrografiei, oceanografiei și a echipamentelor autonome de cercetare hidrografică și oceanografică.

Exerciții comune de salvare și vitalitate

„REPMUS 22” este cel mai mare exercițiu anual de robotică din Portugalia, care reunește diferite marine, dar şi instituții academice și de cercetare industrială, într-un efort de a testa și pune în practică tehnologii și concepte care permit operațiuni mai eficiente.

„DYMS 22” este un exercițiu NATO în care comunitățile operaționale NATO lucrează împreună cu industria și mediul academic pentru a promova integrarea operațională a sistemelor maritime fără pilot în operațiunile NATO prin experimente ample.

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” este comandată de locotenent-comandorul Laurențiu Toma și are la bord un echipaj format din 59 de militari precum şi patru ofiţeri de stat major.

Acțiunile planificate să se desfășoare pe mare cuprind cercetări hidrografice, precum exerciții comune de căutare și salvare, reaprovizionare, remorcaj, vitalitate, apărare apropiată, manevre tactice, exerciții complexe de comunicații și manevre de trecere printr-un canal dragat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite