Mesajul elevilor către ministrul Educaţiei: „Deschiderea şcolilor nu poate fi complet decuplată de incidenţa localităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Cimpeanu FOTO Inquam Photos / George Calin
Sorin Cimpeanu FOTO Inquam Photos / George Calin

Asociaţiile de elevi consideră că deciziile guvernanţilor privind reluarea cursurilor cu prezenţă fizică reprezintă un pericol social pentru ei, pentru părinţi şi profesori. Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu, spune că acel criteriu al ratei de vaccinare de minimum 60% este unul de compromis

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI) sunt de părere că aceste decizii ale Guvernului interimar sunt un pericol pentru elevi, părinţi şi cadre didactice, în urma declaraţiilor cu privire la deschiderea şcolilor.

„Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că şcolile îşi vor desfăşura activitatea în format fizic, în contextul în care peste 60% din personalul unităţii de învăţământ este vaccinat. Considerăm această măsură ca fiind deficitară, având în vedere faptul că personalul reprezintă un procent foarte mic din numărul de persoane care intră în instituţiile de învăţământ, majoritatea lor fiind elevii. Mai mult, pentru a ajunge la cursuri, elevii interacţionează şi cu mediul exterior, prin mijloacele de transport în comun, spre exemplu. Astfel, deschiderea şcolilor nu poate fi complet decuplată de incidenţa localităţii“, spun elevii din asociaţii.

Elevii mai spun că, în opinia guvernanţilor, o şcoală care se află într-o localitate care are o incidenţă mică, dar care nu are 60% din personal vaccinat, reprezintă un pericol de infectare mai mare decât o şcoală aflată într-o localitate cu incidenţa peste 10 la mie, dar care are majoritatea personalului vaccinat. 

Elevii solicită trecerea în online a unităţilor de învăţământ din localităţile în care rata de incidenţă depăşeşte 6 la mie.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a explicat, duminică seară, într-o emisiune la Digi24, cum a stabilit criteriul pentru reluarea cursurilor şcolare cu prezenţa fizică ce prevede o rată de vaccinare anti-Covid-19 de minimum 60% în rândul personalului din şcoli, despre care spune că este unul „de compromis”, care „protejează mai mult profesorii”.

„Am avut de ales între varianta de a nu deschide nicio grădiniţă şi nicio şcoală multe săptămâni de acum încolo - aceasta a fost ipoteza de la care s-a plecat, să rămână toate în online. Pe de altă parte, cealaltă variantă, să le deschizi pe toate cu prezenţă fizică, ar fi însemnat că negăm pandemia. Trebuia să ai un criteriu de departajare. Este o variantă de compromis, un criteriu cu foarte multe neajunsuri, dar care asigură un mediu mai sigur pentru elevi şi profesori. Este un criteriu care protejează mai mult profesorii pentru că, dincolo de această efervescenţă exagerată, totuşi medicii spun că cei vaccinaţi contractează şi transmit mai puţin virusul. Deci sunt mai protejaţi profesorii, e un aspect foarte important”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Satul dobrogean fără niciun caz de COVID-19: „N-am auzit de vreunul în izolare. Aici se moare doar de moarte bună“ FOTO

Militar femeie, la prima tragere pe câmpul de instrucţie: „Inima bate precum proiectilul care  pleacă din tun”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite