Teste de salivă în şcoli. Cum sunt distribuite şi cine le va administra elevilor?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
teste

Sorin Cîmpeanu a anunţat că la începutul săptămânii viitoare vor fi încheiate contractele subsecvente pentru trei tranşe de teste rapide din salivă folosite pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Raed Arafat a precizat astăzi cum se va face distribuirea acestora şi de cine vor fi administrate.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a spus că licitaţia este în curs de finalizare şi că prima tranşă va ajunge cel mai probabil săptămâna următoare.

Raed Arafat a precizat şi cine va putea folosi aceste teste care nu necesită administrare.

„Se va instrui personalul de la şcoală ca să poată să folosească testele, pentru că nu au nici o componentă invazivă. Deci se va stabili un instructaj, un mod de informare referior la cum se folosesc li persoanlul din şcoli va putea să le utilizeze. Nu este nevoie de medici sau asistente medicale.”

Testele vor fi folosite de două ori pe săptămână pentru elevi, personal didactic şi nedidactic. Ministrul mai spune că a solicitat Ministerului Sănătăţii sprijin pentru elaborarea unei proceduri privind folosirea testelor din salivă în şcoli. 

Întrebat dacă testarea elevilor va fi obligatorie, ministrul Educaţiei nu a dat un răspuns clar. 

„Vom vedea procedura care va fi elaborată de către Ministerul Sănătăţii. Până la obligativitate, sunt convins că sunt teste uşor de administrat, care nu vor mai fi respinse de către părinţi, nu vor mai fi respinse de către elevi”, a răspuns ministrul.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite