Liceenii vor primi manuale gratuite şi în clasele a XI-a şi a XII-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul şcolar 2016-2017 aduce manuale gratuite pe banca liceenilor de clasa a XI-a şi a XII-a. Ministerul Educaţiei a lansat luni, 16 mai, anunţul privind declanşarea procesului de asigurare a manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a.

Ministerul Educaţiei a postat luni, 16 mai, pe site-ul său anunţul privind declanşarea procesului de asigurare a manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a, pentru anul şcolar 2016-2017.

„Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ), în conformitate cu Legea Educaţiei Naţionale nr. 1 / 2011, declanşează procesul de asigurare a manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a, anul şcolar 2016-2017.

Demersurile pentru asigurarea manualelor şcolare pentru ciclul superior al liceului vor fi întreprinse de fiecare inspectorat şcolar judeţean / al Municipiului Bucureşti şi de unităţile de învăţământ în urma unui proces de selecţie a manualelor de către cadrele didactice. Titlurile de manuale şcolare, cuprinse în Catalogul manualelor şcolare, valabile în învăţământul preuniversitar sunt disponibile pe websiteul www.edu.ro.

Prin urmare, pentru realizarea în bune condiţii a procesului de asigurare a manualelor şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a, până la debutul anului şcolar 2016-2017, se vor parcurge următoarele etape:

  • până la data de 20 mai 2016, editurile vor transmite la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (nr. fax: 021/3103207) un document scris prin care să-şi exprime interesul privind ofertarea de manuale şcolare şi lista de manuale pe care le pot oferta pentru clasele a XI-a şi a XII-a;
  • până la data de 31 mai 2016, editurile interesate vor transmite în toate unităţile de învăţământ care şcolarizează ciclul superior al liceului câte un exemplar din manualele şcolare pe care le pot oferta şi care sunt cuprinse în Catalogul manualelor şcolare, valabile în învăţământul preuniversitar.

În perioada 16 mai - 10 iunie, profesorii din unităţile de învăţământ care şcolarizează elevi din ciclul superior al liceului vor selecta, în baza liberei iniţiative profesionale – prevăzută în art.69, ali.(3) din Legea Educaţiei Naţionale nr.1/2011 – acele manuale şcolare din Catalogul manualelor şcolare, valabile în învăţământul preuniversitar şi care au fost propuse spre ofertare de către edituri, pentru utilizarea în procesul didactic din anul şcolar 2016-2017.

Pentru facilitarea acestui proces se va utiliza Procedura de selecţie şi comandă a manualelor şcolare noi nr. 1449/21.04.2016“.

Până acum, liceenii din clasele a XI-a şi a XII-a trebuia să îşi cumpere singuri manualele necesare şi o făceau, de regulă, de la elevi mai mari, la jumătate de preţ.

Istoricul acestui demers

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a declanşat în anul 2013 demersul prin care cerea insistent Ministerului Educaţiei Naţionale să acorde liceenilor din clasa a XI-a şi a XII-a manuale gratuite, aşa cum prevede legea. Momentul este sărbătorit de organizaţia independentă, care se luptă pentru drepturile elevilor, neglijate sau chiar ignorate, fie de autorităţile locale, fie centrale.

„Victorie! Începând cu luna septembrie 2016, elevii din clasele a XI-a şi a XII-a vor primi manuale şcolare gratuite. La 5 ani de la intrarea în vigoare a legii educaţiei, dreptul la manuale şcolare gratuite va fi pentru prima dată respectat, iar toţi elevii din învăţământul preuniversitar de stat vor avea în toamnă manuale gratuite“, au postat pe internet membrii asociaţiei.

Liderii AEC rememorează parcursul acestei victorii, cu o luptă inclusiv în instanţă care a durat 5 ani. Pentru ei este o nouă reuşită, după obţinerea reducerii de 50% a abonamentului pentru transportul în comun pentru elevii constănţeni, a burselor şcolare pentru aceiaşi elevi constănţeni, precum şi recâştigarea dreptului la reprezentare în consiliul de administraţie al şcolii pentru elevii majori din toată ţara.

„Asociaţia Elevilor din Constanţa a început încă din anul 2013 demersurile pentru ca elevii din clasele a XI-a şi a XII-a să beneficieze de manuale gratuite. Din anul 2015, demersurile au fost făcute în colaborare cu Consiliul Naţional al Elevilor. Au trecut aşadar 2 ani şi jumătate de când AEC a început demersurile pentru ca elevii din clasele a XI-a şi a XII-a să beneficieze de manuale şcolare gratuite.

După 5 ani în care legea nu a fost respectată, iar elevii au fost călcaţi în picioare, astăzi, Ministerul Educaţiei a demarat procedura de achiziţie pentru asigurarea de manuale şcolare pentru elevii din ciclul liceal superior. A fost nevoie de negocieri purtate cu 2 guverne, 3 miniştri ai educaţiei şi o chemare în judecată, pentru ca legea să fie respectată“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

În februarie 2016, Asociaţia Elevilor din Constanţa a depus la Curtea de Apel Constanţa, Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, o acţiune îndreptată împotriva Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pentru a obliga la demararea procedurii de achiziţie publică, în vederea asigurării manualelor şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. AEC arăta că Legea educaţiei naţionale prevede, la art. 69 alin. (4), faptul că „Elevii şi profesorii din învăţământul de stat şi din învăţământul obligatoriu particular acreditat/autorizat beneficiază de manuale şcolare gratuite“.

Până la începutul acestui an şcolar, Ministerul Educaţiei a refuzat să recunoască dreptul elevilor din ciclul liceal superior la manuale şcolare gratuite, interpretând în mod tendenţios legea educaţiei. La sfârşitul lunii august 2015, în urma demersurilor Asociaţiei Elevilor din Constanţa, în parteneriat cu Consiliul Naţional al Elevilor, ministerul educaţiei a admis faptul că încalcă legea şi ca o soluţie de compromis, motivând faptul că începerea cursurilor era la două săptămâni distanţă, a alocat suma de 55 lei/elev, pentru o decontare ulterioară parţială a manualelor. Acest fapt nu a rezolvat problema, suma fiind prea mică pentru asigurarea manualelor, iar procedura de decontare stufoasă, dovadă că numărul elevilor care şi-au decontat parţial manualele a fost unul mic“, a declarat atunci Constantin-Alexandru Manda.

La începutul lunii ianuarie, Asociaţia Elevilor din Constanţa a notificat MEN cu privire la această problemă şi a solicitat demararea procedurii de achiziţie publică, pentru ca în luna septembrie elevii din clasele a XI-a şi a XII-a să beneficieze de manuale. Răspunsul oficial al ministerului educaţiei a fost că până în anul şcolar 2019-2020, când ar urma să intre în vigoare noile programe pentru clasa a XI-a, nu va respecta legea şi nu va acorda manuale elevilor din ciclul liceal superior. „Răspunsul ministerului reprezintă o declaraţie de încălcare a legii, motiv pentru care AEC a considerat necesar să ceară concursul instanţei, în vederea rezolvării problemei. Asociaţia Elevilor din Constanţa îşi manifestă speranţa că decizia Curţii de Apel Constanţa va fi în favoarea elevilor şi a legii, iar începând cu anul şcolar următorul legea va fi respectată, iar elevii din ciclul liceal superior vor beneficia de manuale gratuite“, a precizat liderul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Manda a mai subliniat că, aşa cum a anunţat în conferinţa de presă de la sfârşitul lunii ianuarie, unul din obiectivele principale ale AEC în anul 2016 este obţinerea de manuale şcolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. „Impactul bugetar al acestei măsuri este de aproximativ 80 de milioane lei, o sumă mică pentru respectarea legii şi a dreptului la învăţământ gratuit, consacrat de art. 32, alin. (4) din Constituţia României. Solicităm Guvernului României alocarea sumei necesare demarării licitaţiei din fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului şi ministerului educaţiei demararea de urgenţă a procedurii. Este o batjocură la adresa elevilor să nu beneficiem nici măcar de suportul de curs, un minim necesar pentru un sistem de învăţamânt care se pretinde a fi de calitate. AEC va rămâne un apărător al legii şi a statului de drept, precum şi al drepturilor şi intereselor legitime ale elevilor“, a declarat Constantin-Alexandru Manda.

Pe aceeaşi temă:

Recunoaştere naţională. Asociaţia Elevilor din Constanţa a câştigat două premii la Gala Premiilor Participării Publice 2015 

Mesajul unui licean-antreprenor care se pregăteşte pentru Bac: „Am lăsat şcoala să mă tâmpească“

Elevii din Constanţa: „Bursele şcolare sunt prea mici, de aceea rezultatele sunt pe măsură, sub media naţională“

Singuri împotriva tuturor: românii care au schimbat legi. Patru oameni din societatea civilă datorită cărora ţara se transformă

Ministerul Educaţiei, dat în judecată de Asociaţia Elevilor din Constanţa pe tema manualelor gratuite pentru clasele a XI-a şi a XII-a


 

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite