Elevii din Constanţa: „Bursele şcolare sunt prea mici, de aceea rezultatele sunt pe măsură, sub media naţională“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) va cere municipalităţii să mărească valoarea burselor şcolare, ajustându-le în raport cu salariul minim pe economie.

„AEC consideră cuantumurile burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa ca fiind insuficiente şi solicită Primăriei Municipiului Constanţa şi Consiliului Local Municipal Constanţa creşterea acestora în cadrul proximei şedinţe de Consiliu Local“, a anunţat duminică, 6 martie, conducerea organizaţiei.

Consiliul Local Constanţa a început să acorde în toamna anului 2015 burse şcolare pentru peste 9.500 de elevi înmatriculaţi în municipiul Constanţa, doar în urma demersurilor AEC. Aceste bonusuri sunt prevăzute în Articolul 82 din Legea educaţiei şi criteriilor de acordare, stabilite prin OMECTS nr. 5576/2011.

Cuantumurile stabilite în luna octombrie sunt de: 25 lei/lună - bursa de merit, 25 lei/lună - bursa de studiu, 75 lei/lună - bursa de ajutor social, 100 lei/lună - bursa de performanţă.

Asociaţia Elevilor din Constanţa consideră că valoarea unei burse trebuie stabilită raportat la salariul minim pe economie, acest fapt asigurând o creştere constantă a burselor, în funcţie de condiţiile socio-economice existente.

Elevii din organizaţie propun ca valoarea bursei de merit şi a celei de studiu să fie 5% din salariul minim pe economie; cea a bursei de performanţă 10%, iar bursa de ajutor social 15%.

„Raportat la salariul minim pe economie aprobat pentru anul 2016, care va intra în vigoare la 1 mai, cuantumurile propuse de AEC, în valoare absolută, sunt: 62,5 lei - bursa de merit şi bursa de studiu; 125,00 lei - bursa de performanţă şi 187,5 lei - bursa de ajutor social. Cuantumurile propuse mai sus necesită un efort bugetar de aproximativ 5 milioane de lei pentru anul 2016. În prezent, în bugetul municipiului pentru fondul de burse este alocată suma de 3 milioane de lei, fiind necesară creşterea acestuia cu 2 milioane de lei, lucru cerut de AEC şi la sfârşitul lunii ianuarie, în cadrul dezbaterilor pe marginea bugetului municipiului Constanţa“, precizează Constantin-Alexandru Manda, liderul AEC.

Asociaţia Elevilor din Constanţa este de părere că o valoare crescută a bursei va încuraja elevii să înveţe şi va ajuta la îmbunătăţirea performanţelor acestora la examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, care în Constanţa, în anul 2015, au fost sub media naţională. „Un exemplu concret conform căruia rezultatele la examenele naţionale sunt direct proporţionale cu implicarea autorităţilor locale îl reprezintă municipiul Cluj-Napoca, unde valoarea unei burse de merit este de 90 de lei, iar cea a unei burse de performanţă de 120 de lei. Amintim, de asemenea, că în conformitate cu art. 4 din OMECTS nr. 5576/2011, cuantumul unei burse se stabileşte anual. De aceea, solicităm Primăriei Municipiului Constanţa şi Consiliului Local Constanţa să acorde bursele retroactiv pentru lunile ianuarie şi februarie la cuantumul ce va fi stabilit pentru anul în curs“, mai cer elevii.

AEC dă exemplul unui elev care, deşi beneficiază de bursă de merit, nu poate să îşi asigure nici costul unui abonament redus (subvenţionat 50% de municipalitate, tot în urma demersurilor AEC) pe o linie la transportul local în comun, suma primită fiind de 25 de lei, iar abonamentul costând 27,5 lei.

„Solicitarea creşterii burselor a venit natural, simpla acordarea a acestora nefiind suficientă. Bursele trebuie să aibă un cuantum decent, raportat la condiţiile socio-economice. Pentru a se asigura că legea se respectă în întreg judeţul şi elevii înmatriculaţi în toate unităţile-administrativ teritoriale din judeţ beneficiază de burse, AEC va solicita în cursul acestei săptămâni, în baza Legii 544, tuturor primăriilor din judet date referitoare la acordarea burselor. În cazul localităţilor care nu au prins în buget bani pentru burse, vom solicita prefectului atacarea în contencios a bugetelor. Reamintim că în luna septembrie doar 8 din cele 70 de localităţi din judeţul Constanţa acordau burse şcolare“, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

AEC Asociaţia Elevilor din Constanţa Sursa foto AEC Autor Alexandru Lache

Pe aceeaşi temă: 

Reacţia Cotroceniului după lansarea programului de ţară „România educată“: „Cine ne va plăti pensia peste 10-20 ani?“

Simulare la Bac pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Notele obţinute au doar rol orientativ


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite