Arhiepiscopul Teodosie, chemat să răspundă pentru „răzvrătire” și „indisciplină”, a primit doar o dojană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai-marii Bisericii Ortodoxe Române s-au întâlnit joi, 29 februarie 2024, la ședința Sfântului Sinod, luând în discuție și actele de indisciplină ale arhiepiscopului Tomisului. ÎPS Teodosie a „plătit” cu o dojană.

Arhiepiscopul Teodosie a scăpat cu un avertisment verbal FOTO: Călin Gavrilaș
Arhiepiscopul Teodosie a scăpat cu un avertisment verbal FOTO: Călin Gavrilaș

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit joi, 29 februarie, în ședință de lucru, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. La ședința prezidată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au fost puse în discuție și derapajele arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. A fost însă „taxat” doar cu o dojană, potrivit AGERPRES, care citează surse din BOR.

Cancelaria Sfântului Sinod anunța, încă din 9 februarie 2024, că arhiepiscopul Tomisului va răspunde în viitoarea ședință a Sfântului Sinod pentru „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.

Se întâmpla după ce arhiepiscopul, care a produs în repetate rânduri iritare prin declarații controversate, a convocat (și ulterior revocat) un miting pentru a pune presiune pe BOR pentru ridicarea Arhiepiscopiei Tomis la rang de mitropolie, iar asta pentru că alte trei cereri înaintate în ultimii doi ani au primit răspuns negativ.  

I-a pus pe credincioși să postească trei zile 

În așteptarea judecății, arhiepiscopul a instituit trei zile de post în Arhiepiscopia Tomisului, în perioada 26-28 februarie 2024, îndemnându-i pe credincioși să se roage pentru visul său de a deveni mitropolit. Teodosie a devansat, de asemenea, prezența sa la radio, la emisiunea „Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea (postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului), fiind prezent încă de marți, 27 februarie, deși emisiunea este programată joia.

El a trimis în cadrul emisiunii o nouă săgeată către purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, cu care a purtat un adevărat război în spațiul public, răspunzând aparent unei întrebări nevinovate – De ce poartă preoții barbă? - primite de la un credincios. „Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe”, a spus Teodosie. Vasile Bănescu a transmis ulterior, pentru „Adevărul”, că „aberația despre barbă nu merită comentată”.

La finalul emisiunii de marți, 27 februarie, de la radio, ÎPS Teodosie a spus că este un semn bun faptul că judecata Sinodului este chiar în ziua praznicului Sfinților Ioan și Casian (care au sfințit Dobrogea, alături de Sf Andrei), sărbătorit de BOR la 29 februarie. Tot în intervenția de final, ÎPS Teodosie a spus că-l iubește și îl respectă pe preafericitul Patriarh Daniel. „Rugați-vă și frățiile voastre dobrogene pentru mine, rugați-vă și pentru întâi stătătorul Bisericii noastre, pentru preafericitul părinte Patriarh Daniel, pe care eu îl iubesc și îl respect, pentru toți membrii Sfântului Sinod, ca să avem credință curată și cuget bun și toate cele pe care le hotărâm să fie după voia lui Dumnezeu”, a mai spus Teodosie.

Gigi Becali: „Doar îi arată pisica”

Lista „abaterilor” arhiepiscopul Tomisului s-a completat, miercuri, 28 februarie 2024, cu doar o zi înainte de ședința Sfântului Sinod al BOR, cu absența de la Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, deși în cursul dimineții arhiepiscopul Teodosie a participat la Adunarea Națională-Bisericească formată din preoți și mireni. „Ieri (miercuri, 28 februarie 2024 - n.r.) după ședință s-a întors la Constanța, invocând printr-un comunicat că a fost chemat urgent să spovedească pe cineva. Nu a participat deci la sinodul mitropolitan, deși era obligatoriu. Astăzi este însă prezent la ședință”, a precizat Bănescu, pentru „Adevărul”. 

Gigi Becali, unul dintre susținătorii declarați ai arhiepiscopului Teodosie, a spus, înainte de începerea ședinței Sinodului BOR, că lui Teodosie doar i se „arată pisica”. „Nu există așa ceva, răzvrătire. Există erezie, atât, pentru erezie și pentru alte lucruri pentru care se încalcă legea (n. red. – poate fi sancționat). Faceți atâta tam-tam ca să se smintească lumea. Nu va fi nimic”, le-a spus Becali jurnaliștilor.

Bogdan Duca, specialist în studii religioase, a precizat într-o intervenție în direct la Antena 3 CNN că existau, înainte de sedința Sfântului Sinod, trei scenarii. Cel mai puțin probabil era caterisirea (anularea drepturilor de a sluji) arhiepiscopului. Un al doilea era cel al asocierii, lângă Teodosie, a unui episcop vicar care să preia o bună parte din responsabilitățile acestuia, „un soi de pensionare delicată a arhiepiscopului tomitan”, iar al treilea, care era și cel mai probabil, a mai spus Duca înainte ca ședința Sinodului BOR să se încheie, cel al mustrării.

Bogdan Duca a explicat și de ce se bucură Teodosie de suficientă susținere. La mijloc ar fi mesajul pe care-l transmite arhiepiscopul în societate, unul „foarte-foarte bine gândit”, „care merge înspre acele grupuri de credincioși care vor o voce a bisericii care să-i reprezinte în societate și în stat, o voce mai curajoasă, o voce chiar mai dură, o voce, să-i spunem așa, talibană chiar, mai fundamentalistă”.

Arhiepiscopul Teodosie își construiește singur imaginea unei voci „de părinte, de autoritate duhovnicească, de «ayatolah» ortodox”, scopul final al ierarhului fiind acela de a deveni liderul informal al BOR, a mai spus Duca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite