Instructorul de paraşutism, grav rănit în prăbuşirea de la Clinceni, este încă în viaţă - anunţă colegii de la Tuzla. „Are nevoie de sânge, vă rugăm, donaţi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Constandache, instructorul de paraşutism rănit grav la Clinceni, este internat la Spitalul Floreasca din Capitală, iar vestea morţii sale, anunţată de medici, este infirmată de colegii de la Tuzla.

Vestea că instructorul de paraşutism a murit, anunţată de Spitalul Floreasca şi transmisă de Digi24, a surprins echipa de la Aeroportul Tuzla în drum spre Bucureşti. Colegii de la Regional Air Services mergeau spre Capitală, pentru a fi alături de Adrian şi de familia sa. Ei făceau apeluri pentru donarea de sânge şi infirmă informaţia că Adrian s-a stins din viaţă. „Trăieşte şi are nevoie de sânge. Vă rugăm, donaţi sânge!“, au declarat reprezentanţii RAS Tuzla.

Dezminţiri au apărut şi pe contul său de Facebook. „Adi luptă în continuare şi are nevoie de sprijinul nostru“, transmite echipa TNT Brothers, unde activa Adrian, care face acelaşi apel la donarea de sânge pentru instructor.

Adrian Constandache efectua duminică sărituri cu paraşuta pe aerodromul de la Clinceni, iar în jurul orei 11, un salt în tandem cu handbalista Andreea Nica de la Unirea Slobozia, avea să-i fie fatal. Un al treilea paraşutist, Dan Floroiu din Iaşi, a sărit imediat după ei, iar la înălţimea de 70 metri paraşutele lor s-au încurcat.

Prăbuşirea a fost inevitabilă, Floroiu murind pe loc în impactul cu solul. Andreea Nica a mai rezistat până la spital, dar a murit pe masa de operaţie. Instructorul Adrian Constandache are 43 ani.

Cine sunt victimele accidentului de la Clinceni

Dan Floroiu, paraşutistul care a sărit în urma tandemului format din instructorul Adrian Constandache şi handbalista Andreea Nica, avea 49 ani. Născut la Galaţi, Floroiu trăia în Iaşi, unde avea o firmă de IT, BlueNote Communications. Era un împătimit al înălţimilor şi transmisese microbul şi celor din familia sa. De ziua sa de naştere, în iunie, mulţumea pe contul său de Facebook celor care l-au felicitat: „Vă doresc din tot sufletul ceea ce-mi doresc şi mie: sănătate, cer senin şi aterizări fericite din orice fel de salt ne-ar împinge viaţa să-l facem“.

image

Dan Floroiu urmase cursurile la asociaţia sportivă de paraşutism TNT Brothers şi era entuziasmat de pasiunea sa. „Se zice că e mişto cu prietenii. Dar să vezi cum e cu prietenii la 4000 metri, liberi, în zbor!!“ - a postat Dan zilele trecute pe Facebook. O altă vorbă de duh a paraşutistului este amintită de apropiaţii săi. „Toţi paraşutiştii ştiu: e foarte important pentru siguranţa ta să ai o paraşută bună în spate“, spunea el mai în glumă, mai în serios. Duminică, paraşuta lui s-a încurcat în cea a instructorului Adrian Constandache, care o învăţa pe handbalista Andreea Nica să zboare în siguranţă.

Andreea Nica este cea mai tânără dintre victimele tragediei de la Clinceni. Avea doar 27 ani şi era sportivă de performanţă din Slobozia, fiind portar la echipa de handbal CSM Unirea Slobozia, care activează în Liga Naţională. Tânăra era fiica lui Ion Nica, preşedintele secţiei de handbal al clubului. Într-un interviu acordat cu ani în urmă ziarului „Adevărul de Seară“ Slobozia, ea mărturisea: „În momentul în care au apărut primele rezultate, am simţit că am transformat pasiunea în performanţă şi am avut ambiţia să obţin de fiecare dată mai mult“. Andreea a apărat poarta Unirii Slobozia încă de la înfiinţarea echipei de handbal feminin. Avea în palmares zeci de meciuri internaţionale. În 2002, pe când apăra poarta de la CSS Slobozia, a fost desemnată cel mai portar de la Naţionalele de junioare. Pe lângă echipa sa de suflet de la Slobozia, Andreea a mai jucat şi pentru CSM Ploieşti, unde a fost dublă legitimată, la junioare şi la senioare. În 2007 a devenit vicecampioană naţională cu echipa din Ploieşti, iar în 2008 a cucerit titlul de vicecampioană mondială, cu Naţionala de tineret. A evoluat apoi la HCM Buzău, cu care a jucat timp de doi ani în Liga Naţională. Ea s-a întors acasă, la Slobozia, de unde avea să plece în weekend să înveţe să sară în infinit.

image

Adrian Constandache a reuşit să supravieţuiască primelor 24 ore critice de după teribilul accident. Instructorul de paraşutism era originar din Timişoara şi trăieşte la Eforie Sud, aproape de locul său de muncă - Regional Air Services de la Aeroportul Tuzla, unde este unul dintre cei mai vechi şi mai experimentaţi instructori. Constandache (43 ani) devenise de puţin timp tată de băiat pentru a doua oară. Cu 4.000 salturi la activ şi 27 ani de experienţă, instructorul participa în weekend la şcoala TNT Brothers de la Aerodromul Clinceni. Printre cursanţi se afla Andreea Nica, handbalista de la Unirea Slobozia. Când le-a venit rândul să sară, cei doi au făcut saltul în tandem, cu instructorul plasat în spatele cursantului pentru a-i controla mişcările şi pentru a menţine paraşuta în siguranţă. Din urmă, însă, a venit Dan Floroiu, iar distanţa scurtă până la pământ - de 70 metri - nu le-a mai fost suficientă pentru a se salva.

Adrian Constandache este singurul care a putut lupta cu rănile extrem de grave suferite. Luni, înainte de prânz, o ştire avea să tulbure şi mai tare starea celor care aşteptau veşti despre el. Un stop cardio-respirator era să-i pună capăt vieţii, dar echipa medicală l-a resuscitat după 40 minute de manevre. Instructorul de paraşutism a rămas sub supraveghere strictă la Spitalul Floreasca din Capitală. Colegii săi de la Tuzla fac apeluri susţinute pentru donarea de sânge în sprijinul lui Adrian. „Important este să se doneze, contează mai puţin grupa de sânge“, spun prietenii săi. Adrian Constandache are grupa de sânge A2, Rh Pozitiv, iar donatorii trebuie să specifice pentru cine vor să doneze sângele. Constandache este instructorul cu care au sărit la Tuzla vedete ca Radu Mazăre sau Iulia Vântur.

image

Citiţi şi 

Două persoane au murit în urma accidentului de la Clinceni. Un al treilea paraşutist este în stare gravă

Cine a fost Andreea Nica, handbalista din Slobozia care a murit în tragedia de la Clinceni

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite