Două persoane au murit în urma accidentului de la Clinceni. Un al treilea paraşutist este în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un paraşutist şi o tânără care efectuau un zbor în tandem au murit, duminică, în timp ce un alt paraşutist este în stare gravă după ce au fost implicaţi într-un accident pe Aerodromul Clinceni. Tânăra care a murit, Andreea Nica, era portar la echipa de handbal CSM Unirea Slobozia.

UPDATE Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Iuliana Oltean, în cazul tragediei de la Clinceni a fost deschis un dosar penal: „Accidentul face obiectul cercetărilor într-o cauză penală înregistrată astăzi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. S-a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de ucidere şi vătămare corporală din culpă, dar şi pentru infracţiuni din Codul Civil Aerian“.

UPDATE Andreea Nica, tânăra în vârstă de 27 de ani care a murit duminică în timp ce executa un salt în tandem, era handbalistă la echipa din Slobozia. Anunţul a fost făcut chiar de către echipa la care aceasta era portar.

„Zi tristă pentru CSM Unirea Slobozia. Jucătoarea noastră, Andreea Nica a decedat în urma unui accident de paraşutism, petrecut pe Aerodromul Clinceni. În vârstă de 27 de ani, componenta echipei a apărat mereu poarta Unirii cu dăruire. Nu te vom uita niciodată. Dumnezeu să te odihnească în pace”, potrivit unui mesaj 

image

postat pe Facebook de echipa la care juca Andreea Nica.

UPDATE Potrivit unor surse din Poliţia Română, Andreea Nica, în vârstă de 27 de ani, care efectua un zbor în tandem cu pilotul Adrian Constandache, a murit la Spitalul Universitar din Bucureşti, informaţie confirmată şi de oficiali din spital.

Instructorul de paraşutism Adrian Constandache, în vârstă de 43 de ani, a intrat în operaţie. El a fost transportat la Spitalul Floreasca.

Paraşutistul care a murit pe loc se numea Daniel Floroiu şi avea 49 de ani. Ultimul paraşutist ar fi sărit prea devreme şi s-a ciocnit de cei doi, la o înălţime de 70 de metri.

Sursele citate au mai precizat că prima oară au sărit din avion instructorul Adrian Constandache şi Andreea Nica, iar ultimul a sărit Daniel Flororiu, acesta intrând în cei doi.

image

Dan Floroiu (foto) era din Galaţi şi locuia la Iaşi, potrivit paginii sale de Facebook. Era managing partner la o firmă de IT din Iaşi. El a intrat în stop cardio-respirator şi a decedat la locul accidentului.

UPDATE Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru adevarul.ro, că cei doi răniţi aflaţi în spital sunt în stare gravă, femeia fiind supusă unui drenaj toracic, fiind şanse să supravieţuiască. De asemenea, acesta a precizat că este pentru prima dată când trei paraşutişti sunt implicaţi într-un astfel de accident în România, oficialii bănuind că paraşutele celor trei s-au încurcat în aer.

UPDATE Un reprezentat al Aerodromului Clinceni a declarat că accidentul s-a produs în urma unei coliziuni în aer, după ce două paraşute s-au acroşat la aproximativ 70 de metri de sol. 

Acesta a precizat că în accident au fost implicaţi un instructor de paraşutism, care avea în jur de 4.000 de salturi făcute până în prezent, un sportiv care mai sărise de 80 - 100 de ori, şi o femeie care efectua un salt în tandem cu instructorul, aceasta fiind probabil la primul salt. 

„Acroşajul a avut loc în aer, iar ei au aterizat cu paraşutele încrucişate. Paraşutistul care avea 80 de salturi cu paraşuta s-a ciocnit cu un paraşutist în tandem. Instructorul de paraşutism şi pasagerul sunt stabili”, a spus reprezentatul Aerodromului.

image

Un instructor efectuând un zbor în tandem FOTO Facebook

„Condiţiile climatice sunt bune, vântul bate slab, deci din punctul ăsta de vedere nu există un dubiu. Vom analiza să vedem cine pe cine a acroşat”, a mai adăugat acesta.

El a mai precizat că, după ce s-a petrecut accidentul, au sunat la 112.

Instructorul Adrian Constandache efectuând un salt cu paraşuta

UPDATE „Bărbatul a fost preluat de elicopterul SMURD, are un traumatism cranio-cerebral grav, este intubat şi ventilat mecanic, va fi dus la Spitalul Floreasca. Femeia are traumatism toracic grav, a fost dusă cu o maşină de terapie intensivă la Spitalul Universitar Bucureşti”, a declarat, pentru adevarul.ro, doctorul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti.

UPDATE Surse ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au declarat că cei doi paraşutişti care sunt în viaţă vor fi duşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).

Potrivit primelor informaţii, aceştia s-ar fi ciocnit între ei, din cauză că nu ar fi respectat intervalele de salt. La faţa locului au intervenit atât două ambulanţe SMURD, cât şi un elicopter.

Paraşutistul mort la Clinceni avea 49 de ani

Bărbatul care a murit avea 49 de ani. Al doilea paraşutist a intrat în stop cardiorespirator, conform celor de la ISU, femeia fiind în stare mai bună, arată aceştia. Celui de-al doilea paraşutist i se aplică manevrele de resuscitare în acest moment.

„Din păcate este un accident grav, avem un decedat, doi răniţi de care se îngrijesc colegii noştri. Am trimis acolo deja un elicopter, e posibil ca unul să fie luat deja. Este o cădere de la o înălţime importantă”, a explicat Raed Arafat, adăugând că răniţii, în funcţie de leziuni, ar putea fi duşi la Spitalul Floreasca din Capitală.

„O cădere de la o astfel de înălţime, cei care rămân în viaţă pot suferi leziuni interne grave, având în vedere mecanismul traumatismului pe care l-au suferit. Sunt foarte puţine cazuri în care se face resuscitare în timpul mersului. Dacă ai un stop cardiorespirator şi eşti în maşină devine aproape imposibil să faci astfel de manevre”, a completat Arafat.

Surse din cadrul ISU Bucureşti - Ilfov au precizat că accidentul a fost anunţat în jurul orei 9.20 prin numărul unic de urgenţă 112. 

În urma accidentului va fi deschis un dosar penal, urmând să fie audiate toate persoanele care au intrat în contact cu cei trei paraşutişti din momentul în care aceştia au ajuns pe Aerodromul Clinceni.

Abordajul, cel mai grav incident din paraşutism

În paraşutism, incidentul care s-a produs la Clinceni se numeşte abordaj - a coliziune necontrolată şi nedorită dintre doi paraşutişti cu paraşutele deschise.

Evitarea abordajului se face prin cunoaşterea poziţiei celorlalţi paraşutişti, astfel încât cei care se află deasupra trebuie să-i protejeze pe cei de dedesubt, care n-au vizibilitate.

Manualul de paraşutism după care se pregătesc sportvii Aeroclubului României spune că în cazul în care coliziunea nu a putut fi evitată, paraşutiştii trebuie să încerce pe cât se poate să nu încurce paraşutele între ele şi închiderea fagurilor de aer, motivul pentru care acest incident este atât de periculos.

Ei trebuie să-şi depărteze picioarele pentru a evita intrarea între suspante şi trebuie să comunice între ei înainte de a acţiona fără să se panicheze.

Dacă paraşutele nu se pot descurca în alt mod, unul din paraşutişti, cel cu paraşuta cea mai afectată de coliziune sau amândoi pot decide largarea paraşutelor principale şi deschiderea paraşutelor de rezervă, însă doar dacă distanţa până la sol permite (minimum 250 de metri) această manevră. 

  • „în caz de înfăşurare: paraşutistul de jos larghează paraşuta principală şi deschide paraşuta de rezervă; dacă paraşuta celui de sus este deschisă corespunzător şi este funcţională nu este necesară largarea, ci se va încerca degajarea din voalura largată; în lipsă de spaţiu ambii paraşutişti vor ateriza cu o singură paraşută;
  • în caz de încurcare: paraşutistul de sus sau cel care se află în exteriorul rotirii va larga primul şi va deschide paraşuta de rezervă, urmat de paraşutitul de jos sau din interiorul rotirii, altfel situaţia poate deveni şi mai gravă”, sut instrucţiunile pe care le învaţă paraşutiştii la cursurile teoretice.

Însă largarea paraşutelor nu era o opţiune pentru sportivii de la Clinceni, care se aflau la o distanţă de sol de circa 70 de metri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite