Ilegalităţi la restaurarea sitului arheologic Capidava. Angajaţi ai Consiliului Judeţean şi un administrator, acuzaţi de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost falsificate mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa.

Constantin Dima, administrator al unor societăţi comerciale, a fost reţinut de procurorii DNA. El este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, - obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată  şi splătare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 26 noiembrie 2015, faţă de inculpaţii:

Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, la data faptelor, sunt acuazaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Conform comunicatului DNA, în perioada 18.05.2015 – 10.09.2015, în contextul unui proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a falsificat mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa.
 

Acest lucru a fost posibil şi ca urmare a contribuţiei pe care au avut-o ceilalţi inculpaţi, în calitate de membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, care, cu ocazia organizării licitaţiei în scopul atribuirii proiectului menţionat, au îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin respingerea ofertei depusă o firmă, ca fiind neconformă şi inacceptabilă şi ulterior, atribuirea contractului respectiv, societăţii administrate de inculpatul Dima Constantin, deşi preţul propus de această societate era cel mai mare.
 

Prin această conduită, inculpaţii au vătămat drepturile şi interesele legitime ale firmei a cărei ofertă a fost respinsă, favorizând societatea administrată de inculpatul Dima Constantin, care a obţinut foloase necuvenite.

În perioada iulie – octombrie 2015, inculpatul Dima Constantin, împreună cu alte persoane, oameni de afaceri, au constituit un grup infracţional având ca scop comiterea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor.
 

Concret, aceştia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operaţiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 3.659.373,44 lei (taxa pe valoarea adăugată în sumă de 2.195.624,06 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.463.749,38 lei).
 

În aceeaşi perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite