Fostul şef ANAF Sebastian Bodu, omul care s-a luat la trântă cu greii fotbalului, va candida la funcţia de primar al Constanţei

0
0

Sebastian Bodu, fost europarlamentar, fost preşedinte ANAF, membru PD în perioada 2002 – 2014, acum avocat şi profesor universitar, va candida la funcţia de primar al Constanţei la următoarele alegeri.

Constănţeanul Sebastian Bodu va candida la următoarele alegeri pentru funcţia de primar al oraşului. El este cel care a instrumentat dosarul pe baza căruia DNA l-a trimis în judecată pe Radu Mazăre în dosarul privind retrocedările de teren.

Sebastian Bodu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală între anii 2005 - 2007, spune că a instrumentat dosarul privind construirea mall-ului din Parcul Tăbăcărie pe parcele retrocedate, după ce a primit informaţia despre neregulile care s-au petrecut pe modul în care s-au retrocedat suprafeţe întinse din parcul Tăbăcărie, iar ulterior a făcut un control la persoanele care au primit parcelele de teren şi apoi a trimis dosarul la DNA. „Mall-ul a fost construit pe parcele retrocedate. Cei care au făcut cerere de retrocedare au fost nişte neamuri de-ale lui Mazăre, deci pot spune că am partea mea de contribuţie la încarcerarea lui Mazăre“, spune Sebastian Bodu. 

Într-o vreme când lumea fotbalului era intangibilă, un avocat constănţean, numit şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală între anii 2005 - 2007, a reuşit să dovedească faptul că există corupţie în sportul cu balon rotund. Nu i-a fost uşor şi, la un moment dat, cei anchetaţi au încercat să-l compromită. Nu a fost un dosar uşor. Prima dată a cerut date de la Fiscul din Italia, care l-a trimis la Garda de Finanţe. „Aceste două instituţii se urăsc între ele şi au orgolii şi cei de la Gardă mă întrebau de ce am fost la Fisc şi nu la ei…“, îşi aminteşte fostul şef ANAF.

Peripeţii a avut şi în Spania, unde cei de la Finanţe au cerut ca solicitările să fie trimise în catalană, nu în spaniolă. „Nu găseam traducător de catalană, iar eu personal a trebuit să fac unele cereri. Norocul nostru a fost faptul că ANAF-ul din România a fost construit după modelul spaniol şi aşa am reuşit să mă descurc“, spune Bodu.

Aşa a descoperit faptul că unele cluburi de fotbal declarau în România doar a şasea parte din suma de transfer a unui fotbalist. Clubul întocmea două contracte: unul real, la clubul din străinătate, acolo unde lumea nu se prea joacă cu Fiscul, şi cel de-al doilea fictive, în România.

În momentul în care a văzut că diferenţele de transfer erau uriaşe, a sesizat DNA-ul, care a început ancheta. Acest lucru se întâmpla în ianuarie 2007. După şapte ani, a venit şi decizia finală: toţi cei opt grei din fotbalul românesc acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate au mers la închisoare. Astfel, nume grele au fost condamnate la închisoare, după cum urmează: Cristi Borcea - 6 ani şi 4 luni, Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni, Victor Becali - 4 ani şi 8 luni, George Copos - 3 ani şi 8 luni, Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni, Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni, Gigi Neţoiu - 3 ani şi 4 luni şi Gică Popescu - 3 ani şi 1 lună de închisoare

În prezent, Sebastian Bodu este avocat în Bucureşti şi profesor universitar. 

Vă mai recomandăm:

Sebastian Bodu, omul care s-a luat la trântă cu greii fotbalului românesc: „Au încercat să mă compromită!“

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite