Sebastian Bodu, omul care s-a luat la trântă cu greii fotbalului românesc: „Au încercat să mă compromită!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o vreme când lumea fotbalului era intangibilă, un avocat constănţean, numit şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală între anii 2005 - 2007, a reuşit să dovedească faptul că există corupţie în sportul cu balon rotund. Nu i-a fost uşor şi, la un moment dat, cei anchetaţi au încercat să-l compromită.

După ce a început ancheta în Dosarul Transferurilor, Sebastian Bodu, acum europarlamentar, povesteşte că într-o zi, la vecinul său din Bucureşti, căruia îi lăsase cheile casei pe mână pentru a avea grijă de locuinţă, au bătut la uşă câţiva bărbaţi, care l-au întrebat dacă vrea să câştige nişte bani frumoşi. „Ce trebuie să fac pentru asta? “, i-a întrebat el. „Să bagi ceva în casa lui Bodu!“, i s-a spus. Atunci, speriat, omul a pus imediat mâna pe telefon să sune la Poliţie, iar bărbaţii au fugit. „Habar nu am ce voiau să lase la mine, cum să mă compromită: droguri, sisteme de ascultare… nu ştiu ce puteau să pună“, spune el.
Din păcate, nu s-a făcut nicio anchetă, întrucât vecinul, om simplu, nu a luat numerele de la maşina celor care veniseră cu o astfel de propunere.

Imn închinat de suporterii Stelei

În tot acest timp, şi-a atras antipatia lui Gigi Becali, care era cel mai vocal dintre cei anchetaţi. „Ceilalţi conducători de cluburi chiar erau deranjaţi de faptul că Becali se tot ia de mine şi spunea că Gigi o să-I bage pe toţi într-o mare problemă“, spune Bodu.

În schimb, a avut parte şi de momente comice, când suporterii Stelei i-au închinat un imn, şi îl cântau pe stadion. Imnul suna cam aşa: „Bodu nostru care eşti la ANAF/ Vino şi mântuie-ne de cioban!“. „O spun şi acum că eu nu am avut niciodată nimic cu Gigi Becali sau cu vreun alt şef de club. Iar ca să nu fiu acuzat de unele lucruri nu am dezvăluit niciodată cu ce echipă de fotbal ţin“, mărturiseşte el.
Colegii îl descurajau însă pe perioada anchetei. „Eşti sigur că vrei să faci asta?“, „Eşti nebun la cap“, „Bine, mă Seba“, îi spuneau subordonaţii în glumă sau colegii de partid. Din partea partidului nu a avut însă niciodată vreo piedică.

Toată ancheta a pornit de la unele informaţii din presă despre transferul fotbaliştilor. „Am cerut contractele fotbaliştilor de la Liga Profesionistă de Fotbal şi de la Federaţia Română de Fotbal. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat. Aşa am văzut sumele declarate în România. Apoi am făcut cereri la Administraţiile Finanţelor Publice din ţările unde cluburile din România vânduseră fotbalişti: Germania, Ucraina, Italia şi Spania şi am văzut că sumele nu corespundeau“, povesteşte Bodu. „Cluburile noastre nu fuseseră controlate niciodată, de nimeni. Politicienii primeau abonamente şi bilete la meciuri şi făceau deplasări la meciuri în străinătate cu avionul, împreună cu şefii de cluburi“, îşi aminteşte Sebastian Bodu.

Peripeţii în… catalană

Nu a fost un dosar uşor Prima dată a cerut date de la Fiscul din Italia, care l-a trimis la Garda de Finanţe. „Aceste două instituţii se urăsc între ele şi au orgolii şi cei de la Gardă mă întrebau de ce am fost la Fisc şi nu la ei…“, îşi aminteşte fostul şef ANAF.
Peripeţii a avut şi în Spania, unde cei de la Finanţe au cerut ca solicitările să fie trimise în catalană, nu în spaniolă. „Nu găseam traducător de catalană, iar eu personal a trebuit să fac unele cereri. Norocul nostru a fost faptul că ANAF-ul din România a fost construit după modelul spaniol şi aşa am reuşit să mă descurc“, spune fostul director al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Cum se frauda statul
Aşa a descoperit faptul că unele cluburi de fotbal declarau în România doar a şasea parte din suma de transfer a unui fotbalist. Clubul întocmea două contracte: unul real, la clubul din străinătate, acolo unde lumea nu se prea joacă cu Fiscul, şi cel de-al doilea fictive, în România.
În momentul în care a văzut că diferenţele de transfer erau uriaşe, a sesizat DNA-ul, care a început ancheta. Acest lucru se întâmpla în ianuarie 2007. După şapte ani, a venit şi decizia finală: toţi cei opt grei din fotbalul românesc acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate vor merge la închisoare. Astfel, nume grele au fost condamnate la închisoare, după cum urmează: Cristi Borcea - 6 ani şi 4 luni, Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni, Victor Becali - 4 ani şi 8 luni, George Copos - 3 ani şi 8 luni, Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni, Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni, Gigi Neţoiu - 3 ani şi 4 luni şi Gică Popescu - 3 ani şi 1 lună de închisoare „Mă uit şi văd că ceea ce am spus atunci s-a adeverit“, a afirmat europarlamentarul.

Alte dosare

Nu este singura investigaţie din lumea sportului pe care a dus-o la final şi unde a avut câştig de cauză. În cei doi ani în care a condos ANAF-ul a câştigat două procese cu cluburile Dinamo şi Rapid, reuşind să dovedească în instanţă că împrumuturile date de conducerea clubului fotbaliştilor sunt, de fapt, salarii mascate. „Fotbaliştii primeau împrumuturi de la cluburi pe 100 de ani când, de fapt, ele erau salarii mascate şi astfel cluburile nu plăteau impozite pe salarii la stat“, explică el. În cele din urmă, cluburile au trebuit să dea banii la stat.

Sechestru la Gara de Nord

El s-a remarcat inclusiv prin punerea sub sechestru a terenurilor şi spaţiilor comerciale din Gara de Nord şi pentru recuperarea datoriilor SNCFR şi a unor averi aparţinând latifundiarului Gigi Becali, pentru neplata datoriilor fiscale către noul club, acţiune care însă a fost respinsă în instanţă. „Am pierdut din cauza unei imprimante şi a unui calculator. Cei de la AFP Sector 6 au spus în procesul verbal că vechiul club nu mai are niciun bun, ori el mai avea un calculator şi o imprimantă şi astfel nu s-a mai putut pune sechestru pe averea lui Becali pentru a se plăti datoriile către vechiul club“, spune el.  

CV

Sebastian Bodu s-a născut în Constanţa, în anul 1970. A absolvit Facultatea de Drept la Sibiu. Din 1996 s-a înscris în Baroul Bucureşti, unde a activat timp de doi ani. A devenit membru al Partidului Democrat în anul 2002. Din 2007 este europarlamentar. La următoarele alegeri va candida însă independent, pentru că nu mai are susţinerea politică.

Citiţi şi:

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu relatează în exclusivitate pentru „Adevărul“ cum a deschis dosarul în care nume grele din fotbalul românesc au fost trimise la închisoare.

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite