Sebastian Bodu, fost şef ANAF, despre controalele fiscului: „O să fie haos pe litoral. Miliţienii cu armă vor număra banii din casele de marcat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Bodu, fost şef ANAF FOTO Arhivă personală
Sebastian Bodu, fost şef ANAF FOTO Arhivă personală

Sebastian Bodu, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Adevărul în care vorbeşte despre controalele fiscului şi despre presiunea la care sunt expuşi comercianţii.

- Ca fost preşedinte al ANAF, cum vedeţi aceste controale ale fiscului prin care foarte mulţi agenţi economici au fost amendaţi şi închişi temporar?

-Din păcate ceea ce se întâmplă acum este un abuz fără margini la adresa micilor întreprinzători. O direcţie a ANAF înfiinţată în 2013 pentru a combate evaziunea fiscală a ajuns să se comporte mai odios decât Garda Financiară la începutul anilor '2000.

-Nu e normal ca toată lumea să-şi plătească taxele, indiferent cât de mică este afacerea?
-Ba da, aşa este, dar aceste mici afaceri nu au fost sancţionate pentru neplata taxelor ci pentru că li s-au găsit în casa de marcat diferenţe de bani pozitive sau negative raportat la încasările evidenţiate pe baza bonurilor fiscale emise. A nu emite bon fiscal este o contravenţie, o formă de evaziune fiscală, care trebuie sancţionată.

Pe când a avea mai mulţi sau mai puţini bani în casă reprezintă o chestiune de trezorerie ce nu influenţează cu nimic baza impozabilă, care se stabileşte pe baza bonurilor fiscale emise. Altfel spus, faptul că un agent economic are în casă mai mulţi sau mai puţini bani comparativ cu evidenţa casei de marcat nu are nicio influenţă asupra impozitului, care se stabileşte exclusiv pe baza evidenţei casei de marcat. Şi atunci, dacă nu există influenţe fiscale iar impozitele se plătesc, de ce trebuie sancţionat agentul economic?

De ce apar minusuri şi plusuri

-Dar de ce apar aceste diferenţe de sume? Sunt normale?

-Aceste diferenţe au mai multe cauze, precum: bani puşi de gestionar la începutul zilei, pentru a putea da rest, bani rezultaţi din bacşişuri, bani rezultaţi din greşeli de calcul ale gestionarului. Aşadar astfel de diferenţe pozitive sunt nu doar normale, dar chiar inerente. Este adevărat că diferenţele pozitive pot să apară din cauza neutilizării casei de marcat, adică din a vinde fără emiterea de bon fiscal, dar acest lucru nu se poate presupune, ci trebuie dovedit.

Contravenţiile, ca şi infracţiunile, nu pot fi prezumate pentru că s-ar ajunge la abuzuri. Chiar în lege spune că neemiterea de bon fiscal constituie contravenţie dar, din păcate, mai există un articol care prevede că şi sumele de bani în plus sau în minus constituie contravenţie, iar această din urmă prevedere este abuzivă şi neconstituţională deoarece dă dreptul ANAF să sancţioneze nu doar neemiterea de bonuri, ci şi diferenţele de bani din casa de marcat. Statul trebuie să se rezume la a colecta impozitele, nu să se preocupe de gestiunea fiecărui agent economic. Câtă vreme acesta îşi plăteşte dările, fiscul nu are dreptul să intervină.


-Am înţeles cum apar sumele în plus. Dar sumele în minus?

-Acestea pot să apară tot ca urmare a unor greşeli de calcul sau pentru că gestionarul ia nişte bani pentru a-şi cumpăra ceva de mâncare, bani pe care îi pune la loc la sfârşitul zilei, din bacşişurile adunate, dar şi pentru că patronul sau administratorul ia bani din casă. A lua bani din casă pentru cheltuieli ale firmei este legal, pe baza unor documente justificative (avans spre decontare). Nici de data asta nu este însă rolul ANAF să dea amenzi. Dacă sumele sunt mici, este evident de ce. Dacă sumele sunt mari şi luate fără justificare chestiunea reprezintă o prejudiciere a firmei de către administratorul sau patronul său, deci iarăşi, o chestiune nefiscală, o infracţiune la regimul societăţilor comerciale.

-Şi pentru toate aceste greşeli care, aşa cum spuneţi, nu influenţează impozitul, firmele sunt amendate şi li se suspendă activitatea.

-Da, aşa e. Mai rău, legislaţia este atât de abuzivă încât nu permite celor sancţionaţi să se adreseze instanţelor de judecată. Printr-o prevedere specială a OUG 28/1999 introdusă tot în decembrie 2014, ca şi cele privind plusurile şi minusurile din gestiune, firmele cărora li se opreşte temporar activitatea nu pot beneficia de suspendarea măsurii pe perioada soluţionării contestaţiei. Cum durata procesului este de luni de zile, este evident mai mare decât perioada de oprire temporară a activităţii, astfel că patronii sunt nevoiţi să suporte consecinţele fără a le putea ataca, ca într-un adevărat stat poliţienesc în care justiţia nu poate cenzura actele organelor administrative.

Dosare cu răsunet

-Primul ministru Victor Ponta a anunţat că se va modifica legislaţia şi se va introduce un plafon cu privire la diferenţele de bani permise în casele de marcat.

-Pe de-o parte, guvernul recunoaşte că a făcut o lege abuzivă. Pe de altă parte, guvernul nu înţelege faptul că este o problemă de principiu şi nu de plafon: pur şi simplu nu este constituţional ca fiscul să intervină în gestiunea unei firme private.

-Ştiu că aţi fost acuzat că, prin postarea unui model de acţiune în instanţă, ajutaţi evazioniştii să se lupte cu statul.

-O aberaţie. Eu ajut firmele să dovedească judecătorului că au dreptate. Cred că sunt ultima persoană despre care se poate spune că ar avea o simpatie pentru evazionişti. Să nu uităm că, pe vremea când eu mă luptam cu benzinarii şi fotbaliştii, nici nu se auzise de noţiunea de evaziune fiscală, după cum nu se auzise de ANAF.

Actuala lege privind evaziunea fiscală a fost redactată de mine personal în 2005. Între timp benzinarii sau fotbaliştii respectivi au ajuns în puşcărie, pe baza dosarelor întocmite de ANAF între 2005 şi 2007.

Haos pe litoral

-Credeţi legile neconstituţionale şi controale abuzive vor afecta activitatea de pe litoral?

-Cu siguranţă că o vor afecta. Această armată de funcţionari incompetenţi angajată după 2013 şi sunt aproape 5.000 vor ieşi la „produs” în primul rând pe litoral. O să fie un haos de nedescris. Aceştia nu sunt inspectori fiscali ci miliţieni care poartă armă ca să numere banii din casele de marcat. Asta e competenţa lor. O ruşine pentru cei din ANAF care ştiu fiscalitate.

-Puteţi face ceva ca să împiedicaţi aceste abuzuri? Mai ales că sunteţi constănţean şi cred că vă pasă de ce se întâmplă pe litoral.

-Evident că îmi pasă. Nu ajunge că actualul primar, bucureştean fiind, nu dă doi bani pe oraş, o să mai avem şi nişte funcţionari care vor ataca Constanţa şi Mamaia precum termitele.

-Umblă un zvon că veţi candida la Primăria Constanţei. Este adevărat?

-Este adevărat că îmi pasă ce se întâmplă cu oraşul meu. Sunt mândru că sunt constănţean şi ştiu că orice constănţean are o astfel de mândrie, locală, din păcate pusă în umbră de un primar ca Mazăre. Cred că a fi primar al Constanţei nu este doar o chestiune onorantă, ci şi o slujbă foarte grea pentru că presupune să faci curăţenie după acest grup infracţional organizat care s-a instalat de 15 ani la cârma oraşului şi judeţului. Fără a respinge ideea unei candidaturi, cred că ar trebui să vedem cum evoluează lucrurile în plan politic, în viitorul apropiat, pentru că a câştiga Primăria Constanţei este o muncă de echipă.

„Radu Mazăre nu îşi va da demisia“

-Credeţi că avem timp să aşteptăm o lămurire a lucrurilor în plan politic? Alegerile vor avea loc peste aproape un an, dacă nu cumva mai devreme, în cazul în care Radu Mazăre îşi va da demisia.

-Radu Mazăre nu îşi va da demisia. Este doar un circ mediatic. Nici să vrea să plece nu poate, pentru că nu îl lasă grupul infracţional din care face parte. Dacă până la următoarele alegeri nu va fi condamnat definitiv, ceea ce este mai mult ca probabil, va candida pentru încă un mandat, al cincilea. Ştiu că timpul este scurt, dar orgoliile unora sunt mai mari decât dorinţa constănţenilor de a scăpa de Mazăre.

Vă mai recomandăm:

Sebastian Bodu, omul care s-a luat la trântă cu greii fotbalului românesc: „Au încercat să mă compromită!“

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului



 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite