Elevii constănţeni care vor reprezenta România la o olimpiadă din SUA: au inventat drone pentru a stinge incendiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceenii din Eforie Sud şi drona pentru anihilarea incendiilor Foto Florin Şerbu
Liceenii din Eforie Sud şi drona pentru anihilarea incendiilor Foto Florin Şerbu

Două proiecte realizate de elevii de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud vor reprezenta România la I-SWEEEP 2015, o olimpiadă de proiecte organizată sub forma unui târg de ştiinţă, ce se va desfăşura în perioada 5-10 mai, la George R. Brown Convention Center din Houston, Texas, SUA.

Opt elevi de clasa a IX-a au lucrat în două grupe de câte 4, coordonaţi de profesorul de fizică Florin Şerbu, dascălul recunoscut pentru performanţele sale didactice.

Primul proiect, „Utilizarea dronelor în prevenirea incendiilor de vegetaţie“, funcţionează pe bază de senzori ce monitorizează parametrii aerului şi transmit datele la sol. Cu ajutorul acestei drone pot fi prevenite şi localizate incendiile de vegetaţie. Proiectul îi are ca autori pe elevii Paul Paraschiv, Andreea Ghena, Vlad Neagu şi Ionuţ Băloiu din clasa a 9-a A.

„FireDrone «Carmen Sylva» este un hexacopter construit de elevi, pe care a fost amplasat un sistem de senzori care permite monitorizarea temperaturii şi umidităţii relative a aerului, a intensităţii radiaţiei luminoase în vizibil, infraroşu şi ultraviolet, detectarea fumului şi a flăcărilor.

Sistemul permite obţinerea imaginilor în vizibil şi infraroşu, folosind o cameră video şi o cameră de termoviziune. Toate datele achiziţionate sunt trimise prin telemetrie la sol, unde sunt stocate pe un calculator“, explică profesorul Şerbu.

Cel de-al doilea proiect, „Studiul calităţii aerului în sălile de clasă“, foloseşte tot senzori care permit monitorizarea temperaturii, a umidităţii relative, a intensităţii radiaţiei luminoase, a concentraţiei dioxidului de carbon şi a prezenţei unor gaze toxice - cum sunt monoxidul de carbon sau compuşii organici volatili. Acesta a fost dezvoltat de elevii Alexandru Mândra, Ioana Bărbuliceanu, Sorina Ivan, Eugen Hulub din clasa a 9-a A.

„În prima fază a proiectului a fost monitorizat mediul din laboratorul de fizică, folosind senzori Vernier. În cea de-a doua fază am construit dispozitivul IAQ (Indoor Air Quality) Carmen Sylva cu care am studiat mediul din sălile de clasă din şcoală. În faza finală a proiectului am studiat modul in care plantele pot îmbunătăţi calitatea mediului din sălile de clasă“, menţionează profesorul Şerbu.

Olimpiada I-SWEEEP promovează conceptul integrat 3E (Energy, Engineering and Environment – Energie, Inginerie şi Mediu). Dezvoltarea durabilă se poate face numai cu protejarea mediului înconjurator, folosind tehnologii energetice curate. I-SWEEEP (International Sustainable World Energy Engineering Environment Project Olympiad) este o olimpiadă de proiecte, la care participă elevi de liceu din toată lumea.

Elevii preocupaţi de domeniul STEM (Science Technology Engineering and Math – Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) îşi prezintă proiectele realizate în cadrul a 3 categorii: Energie, Inginerie şi Mediu Inconjurător. Competiţia este organizată sub forma unui târg de ştiinţe. Anul acesta târgul se va desfăşura în perioada 5-10 mai 2015, la George R. Brown Convention Center din Houston, Texas, SUA.

Vă mai recomandăm

Cum au ajuns elevii din Eforie inventatori de sateliţi şi de roboţi

Liceanul „ROV & roll“. Iulian Lazăr a câştigat un premiu de 7.000 euro creând un robot subacvatic

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite