Cum alegem peștele proaspăt pentru masa de Buna Vestire. „Ochii să fie clari, iar oasele nedesprinse de carne“

0
Publicat:

Credincioșii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveștenile în ziua de 25 martie. Este considerată o sărbătoare deosebit de mare, fiind zi cu dezlegare la pește pentru cei care țin Postul Paștelui.

Pește proaspăt FOTO: CJ Galați
Pește proaspăt FOTO: CJ Galați

Alături de sărbătoarea Floriilor, Buna Vestire este ziua în care Biserica a stabilit că cei care țin portul dur de 40 de zile pot fi dezlegați să mănânce pește. De aceea, cu o zi înainte de sărbătoare, pescăriile și magazinele care vând pește proaspăt sau congelat sunt asaltate de clienți. Totuși, înainte de a cumpăra pește, fiecare trebuie să cunoască o serie de reguli pentru a nu fi victima unei toxinfecții alimentare, peștele fiind un produs deosebit de perisabil.

„În primul rând, te uiţi la ochii peştelui. Ei trebuie să fie clari, să nu fie înfundaţi în orbite sau tulburi. De asemenea, culoarea branhiilor este foarte importantă. Trebuie să fie o culoare vie, roşie, să nu prezinte o gelatină pe ele, să fie compacte. Carnea nu trebuie să fie uscată, iar când apăsaţi cu degetul pe ea trebuie să revină rapid la starea iniţială. Dacă luaţi peştele eviscerat, uitaţi-vă la coaste (oase), să fie intacte, nedesprinse de carne”, spune Matei Datcu, un pescar de la Marea Neagră.

Pește confiscat de ANPC (arhiva foto)
Pește confiscat de ANPC (arhiva foto)

Şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au câteva sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru a avea un peşte prospăt pe masă:

·         Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului pentru a vă forma o primă apreciere asupra gradului de prospeţime;

·         Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;

·         Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;

·         Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită;

·         La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.

Pește congelat FOTO: ANPC
Pește congelat FOTO: ANPC

Nu puține au fost cazurile când comercianții au încercat să profite de zilele cu dezlegare la pește, astfel că inspectorii ANPC au descoperit cazuri de pește proaspăt amestecat cu pește vechi de câteva zile, pește vândut ca proaspăt, deși data de consum expirase, pește congelat cu glazură protectoare (gheață) mai multă decât este trecută pe ambalaj, produse preambalate etichetate incorect și altele.

„O abatere frecvent întâlnită este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezintă modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat”, spune Paul Anghel, director ANPC.

Peştele şi produsele obţinute prin tranşarea acestuia au, în România, un termen de consum de 48-72 de ore de la momentul pescuirii, în schimb, acelaşi tip de produs, dar din import are termene de la 5 la 21 de zile, de la ambalare.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite