Dosarul „peştelui otrăvit”, importat din Spania, Franţa şi Italia, a fost trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peşte congelat - arhivă
Peşte congelat - arhivă

Peştele ajungea pe mesele românilor după ce era capturat din ape unde pescuitul era interzis, iar consumul de peşte din acele lacuri era impropriu.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa anunţă că s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 20 inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, comercializarea de produse alterate, deţinerea, transportul sau comercializarea de peşte fără documente legale.

În rechizitoriul întocmit de procuror se arată că în perioada anilor 2018 - 2019, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, transfrontalier, cu scopul desfăşurării unor activităţi ilegale din domeniul pescuitului, achiziţiei, transportului şi comercializării peştelui impropriu consumului uman.

„Gruparea, formată din cetăţeni români, francezi, italieni şi maghiari, a creat un adevărat mecanism infracţional pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în România.

Ea nu funcţiona după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acţiona pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcţie de obiectul de activitate (pescuit ilegal/ achiziţie/ transport/comercializare peşte etc.)”, spun procurorii.

Produsele piscicole erau obţinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei şi Franţei, unde pescuitul era interzis, peştele din acele zone fiind impropriu consumului uman.

Ulterior, cantitatea de peşte rezultată în urma activităţilor de pescuit ilegal era depozitată şi transportată, fără documente legale şi fără autorizaţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aşa cum impune legislaţia europeană şi română în domeniu.

„Aducerea în România a peştelui s-a realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziţii intracomunitare, prin intermediul unor societăţi româneşti cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înfiinţate pentru a servi activităţii infracţionale.

În cursul urmăririi penale a fost confiscată cantitatea de peste 30 de tone de peşte, impropriu consumului uman”, se mai arată în rechizitoriu.

Investigaţiile comune cu statele europene sursă s-au valorificat prin blocarea accesului pe piaţa românească a peste 30 de tone de peşte, impropriu consumului uman, a cărui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei.

Cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost distrusă întreaga cantitate de peşte confiscată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Citeşte şi:

Încep antrenamentele pentru lansarea primului satelit românesc. Proiectul EkoRocket, prezentat în Piaţa Ovidiu

Mirosul gunoaielor a scos lumea în stradă la Costineşti. Garda de Mediu dă amenzi, dar problema persistă

 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite