Criză la Spitalul Județean Constanța. Explicațiile Zentiva România privind absența neostigminei

0
0

Absența neostigminei a determinat conducerea Spitalului Județean Constanța că amâne toate operațiile care nu erau urgente, inclusiv cezarienele. Criza a început cu trei zile în urmă.

Spitalul Județean Constanța - Secția UPU FOTO: Călin Gavrilaș
Spitalul Județean Constanța - Secția UPU FOTO: Călin Gavrilaș

În urmă cu trei zile, șeful Secției Clinice ATI din cadrul Spitalului Județean Constanța a transmis o adresă către medicii secțiilor de chirurgie prin care îi informa că a fost oprită furnizarea de Neostigmină, medicament esențial pentru reversia blocului muscular la sfârșitul intervențiilor chirurgicale.

În această situație, medicii Spitalului Județean Constanța se află în imposibilitatea efectuării intervențiilor chirurgicale elective în condiții de siguranță.

Explicațiile producătorului 

„În calitate de producător al medicamentului Miostin (cu substanță activă neostigmină), vă comunicăm că, imediat ce am luat decizia opririi producției medicamentului din cauza unor neconformități în calitatea produsului finit, am informat autoritățile din domeniul sănătății, ANMDMR și Ministerul Sănătății, precum și profesioniștii din domeniul medical”, spune Simona Cocoș, director general Zentiva România.

Managerul dă asigurări că a tratat cu toată seriozitatea problema legată de întreruperea temporară și compania sa a făcut toate demersurile pentru a urgenta reînceperea producției, în cele mai bune condiții de siguranță, pentru a asigura necesarul pacienților.

În acest sens, am finalizat producția a 51.000 cutii de Neostigmină care au ajuns în depozitele noastre la finalul săptămânii trecute. Am informat distribuitorii de disponibiltatea medicamentului și sperăm că în cel mai scurt timp medicamentele să ajungă la spitalele care au nevoie. Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al spitalelor”, adaugă Simona Cocoș. 

Viața pacienților nu este în pericol

Prima măsură luată la nivelul Spitalului Județean Constanța a fost ca, începând cu data de 23 septembrie, să se asigure anestezia în blocurile operatorii doar pentru urgențele chirurgicale majore.

„Nu este pusă viața pacienților în pericol. Se fac operațiile urgente”, a declarat pentru „Adevărul” Ionuț Ionescu, managerul Spitalului Județean Constanța. 

El a mai spus că producătorul medicamentului (compania Zentiva, n.red.) nu răspunde la mesaje, iar distribuitorii au informat unitatea spitalicească despre faptul că pot onora comenzile doar în momentul în care medicamentul sosește în depozite. 

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite