Comemorare în Portul Constanţa: 80 de ani de la scufundarea navei Struma. Peste 750 de emigranţi evrei care plecau spre Palestina au murit în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasul „Struma” foto: Wikipedia
Vasul „Struma” foto: Wikipedia

În ziua de 24 februarie 1942, vasul Struma, plecat din portul Constanţa, a fost torpilat în Marea Neagră de un submarin sovietic. Doar un singur pasager a supravieţuit.

La invitaţia Ambasadei Statului Israel în România, Şeful Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), contraamiral Mihai Panait, participă marţi, 22 februarie, ora 12.00, în portul Constanţa, la ceremonia de comemorare a victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei „Struma”, în Marea Neagră.

Evenimentul are loc în Terminalul Pasageri din Portul Constanţa şi au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor publice civile şi militare, pentru a-i comemora pe cei peste 760 de evrei români care au pierit în urmă cu 80 de ani, în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. 

În cadrul ceremoniei, E.S. David Saranga, ambasadorul Israelului în România, alături de şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, vor ieşi în larg şi vor arunca în mare coroane de flori moment în care se vor trage mai multe salve, va fi intonat Imnul Eroilor şi Rugăciunea marinarilor.

Comemorare la Constanta a victimelor de pe nava struma

Ambasadorul Israelului şi şeful Statului Major al Forţelor Navale în Portul Constanţa

„Struma” a fost ultimul vas cu emigranţi români evrei care a părăsit portul Constanţa în anul 1941, drama pasagerilor săi fiind elocventă pentru condiţiile în care se desfăşurau transporturile de emigranţi în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

La data de 12 decembrie 1941, „Struma” a ieşit din portul Constanţa, cu 770 de emigranţi evrei români la bord (dintre care 100 copii), cu destinaţia Istanbul, unde pasagerii urmau să primească vize pentru a merge mai departe. Ei erau veniţi de pe tot teritoriul României şi erau decişi să-şi părăsească locurile natale şi să renunţe la cetăţenia română, pentru a-şi salva viaţa.

Câteva zile mai târziu, la data de 16 decembrie 1941, „Struma” a ancorat în micul port turcesc Buyukdere, la 3 mile Nord de Bosfor. Pasagerilor nu li s-a permis să coboare de la bordul navei, iar nava a fost pusă în carantină, pe o perioadă care s-a prelungit 9 săptămâni. În seara zilei de 23 februarie 1942, autorităţile portuare au dispus trimiterea vasului înapoi, în Marea Neagră, pentru a reveni în România. Pe 24 februarie 1942, nava a fost torpilată de un submarin sovietic.

Soarta a făcut ca să fie un singur supravieţuitor, un tânăr, pe nume David Stoliar, din Bucureşti, datorită căruia opinia publică a aflat multe dintre dramele care au avut loc atunci, la bord.

Citeşte Mărturia singurului supravieţuitor de pe „Struma”.

Vă recomandăm şi: 

Istoricul Kemal Karpat, musulmanul din Dobrogea care şi-a luat numele după Munţii Carpaţi, a fost omagiat. La anul ar fi împlinit 100 ani

Cele mai grele intervenţii pirotehnice de la ISU Dobrogea. Motorul de rachetă de la un bombardier, scos din mare, este al doilea cel mai bine conservat din lume

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri