Cele mai grele intervenţii pirotehnice de la ISU Dobrogea. Motorul de rachetă de la un bombardier, scos din mare, este al doilea cel mai bine conservat din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maiorul Gabriel Oprea foto: ISU Constanţa
Maiorul Gabriel Oprea foto: ISU Constanţa

Maiorul Gabriel Oprea este coordonatorul pirotehniştilor de la ISU Dobrogea. Cu echipa sa a scos din apa mării un motor de rachetă al unui bombardier german din Al Doilea Război Mondial, motor clasificat drept „Al doilea cel mai bine conservat din lume“ . Tot el a fost responsabil de asanarea unui mare depozit de muniţie de război descoperit în ograda unui tulcean.

Gabriel Oprea este ofiţer specialist II pirotehnic şi coordonatorul echipei specializate din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ”Dobrogea” al judeţului Constanţa. 

Maiorul Gabriel Oprea s-a alăturat salvatorilor militari în anul 2006, iar de atunci a fost, pe rând, operator în Dispeceratul Integrat ISU-SMURD-SAJ, ofiţer III la Detaşamentul de Pompieri Constanţa-Port, iar, în anul 2010, ofiţer pirotehnic în cadrul Inspecţiei de Prevenire. Începând din anul 2011, el coordonează toate activităţile de asanare a muniţiei neexplodate de raza judeţului Constanţa. 

„Este o meserie foarte riscantă în care nu este loc pentru greşeli”, spune maiorul.

Printre cele mai grele misiuni pe care le-a avut, pirotehnicianul îşi aminteşte un eveniment din localitatea Baia, judeţul Tulcea, când au fost solicitaţi în sprijin de colegii de la ISU Tulcea. În curtea unui localnic a fost descoperit un depozit de muniţie din cel de-al Doilea Război Mondial. Nu mai puţin de 255 de proiectile de calibrul 75 milimetri şi două proiectile de calibrul 125 milimetri au fost scoase la suprafaţă. A fost cea mai mare cantitate de muniţie descoperită vreodată, iar maiorul Gabriel Oprea a coordonat atunci întreaga intervenţie.

gabriel oprea pirotehnician isu constanta foto isu constanta

Sursa foto: ISU Constanţa

„O altă intervenţie destul de dificilă a avut loc în urmă cu cinci ani, chiar pe vremea aceasta. Am recuperat din mare un rocket booster (n. red., motor de rachetă) care a aparţinut unui bombardier german din Al Doilea Război Mondial. Piesa era extrem de grea – cântărea undeva la peste 400 de kilograme, plus că a trebuit scoasă din apa îngheţată a mării. A fost o misiune foarte dificilă şi riscantă”, a povestit coordonatorul echipei pirotehnice din cadrul ISU ”Dobrogea”. 

Ulterior, motorul de rachetă a fost predat Muzeului Naţional al Aviaţiei Române, fiind al doilea cel mai bine conservat din lume.

gabriel oprea pirotehnician isu constanta foto isu constanta

Sursa foto: ISU Constanţa

„Nu este o meserie pentru toată lumea. Este foarte riscantă. Trebuie să ai o bună pregătire teoretică, dar şi practică. Îţi trebuie multă calmitate şi îndemnânare pentru manipularea în siguranţă a elementelor neexplodate, trebuie să ai un simţ de observaţie şi analiză extrem de bun şi să poţi lua cele mai bune decizii cu celeritate, fără a te lăsa influenţat de nimic; să fii concentrat, focusat pe ceea ce faci la momentul respectiv”, susţine mr. Oprea. 

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa are o echipă pirotehnică ce execută misiuni de intervenţie pentru identificarea, ridicarea, transportarea, depozitarea şi, ulterior, distrugerea elementelor de muniţie neexplodate în condiţii de siguranţă. 

Misiunea principală este asanarea muniţiilor şi explozivilor neexplodaţi de pe timpul conflictelor militare, a celor rezultaţi din explozii sau incendii la depozitele de muniţii şi materiale explozive sau din accidente survenite pe timpul transportului de muniţii.

Pe parcursul anului 2021, echipa pirotehnică a executat 22 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată şi două şedinţe de distrugere a muniţiei asanate. 

Vă recomandăm şi: 

80 de ani de la scufundarea navei „Struma”, ultimul vas cu emigranţi evrei care a plecat din Portul Constanţa. Povestea singurului supravieţuitor

Un constănţean vrea să picteze Stradela Vântului în culorile Eladei. Proiectul la care este chemată să participe întreaga comunitate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite