Cea mai frumoasă imagine a Terrei a fost surprinsă de astronauţii NASA în ultima misiune pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mărgeaua Albastră - imagine surprinsă de echipajul Apollo 17 în ultimul drum spre Lună Sursă foto NASA
Mărgeaua Albastră - imagine surprinsă de echipajul Apollo 17 în ultimul drum spre Lună Sursă foto NASA

Cea mai frumoasă imagine a Terrei - aşa este caracterizată fotografia surprinsă în Cosmos de echipajul navetei spaţiale Apollo 17, la 7 decembrie 1972, în timpul ultimei misiuni NASA pe Lună. „The Blue Marble“ (Mărgeaua Albastră) au numit astronauţii americani imaginea Terrei, care apărea în toată splendoarea sa de la distanţa de 45.000 kilometri, ca o sferă uriaşă de culoare albastră.

Apollo 17 a rămas în analele NASA pentru mai multe motive. A fost ultima misiune din programul Apollo de pe Lună şi prima misiune selenară în care din echipaj a făcut parte un om de ştiinţă: Harrison H. Schmitt. Şi bineînţeles, este misiunea spaţială în care astronauţii au reuşit cea mai frumoasă captură: imaginea fabuloasă a Terrei.

Echipajul Apollo 17 a fost format din comandantul Eugene A. Cernan, Harrison H. Schmitt şi Ronald E. Evans. Lansarea navetei spaţiale a avut loc la Kennedy Space Center, la ora 12.33 a.m. a zilei de 7 decembrie 1972, cu o întârziere de 2 ore şi 40 minute.

Fotografia a fost realizată la data de 7 decembrie, în timp ce naveta spaţială Apollo 17 se îndrepta către Lună. Trecuseră 5 ore şi 6 minute de la lansare, la o oră şi 54 minute de când naveta părăsise orbita Terrei şi intrase pe traiectoria Lunii.

„Este pentru prima oară când astronauţii reuşesc să fotografieze Polul Sud. Aproape toată coasta Africii este vizibilă, alături de Peninsula Arabică“, au consemnat specialiştii NASA.

Echipajul Apollo 17 pe Lună Sursă foto NASA
Echipajul Apollo 17 pe Lună Sursă foto NASA

Pe Lună, robotul lunar teleghidat lansat de naveta spaţială a parcurs o distanţă de 30,5 kilometri, într-un interval de 75 ore. În acest timp, astronauţii au colectat 110,4 kilograme de material de pe Lună pe care l-au adus pe Pământ, în laboratoarele NASA, pentru a fi analizat.

Misiunea Apollo 17 a durat 12 zile, echipajul revenind pe Pământ în siguranţă la 19 decembrie 1972. NASA a reuşit să dezvolte apoi imaginea iniţială, printr-o serie de capturi realizate de sateliţi de-a lungul anilor.

Echipajul Apollo 17 Sursă foto NASA

Dar The Blue Marble, Mărgeaua Albastră, rămâne cea mai faimoasă fotografie a Pământului surprinsă de un echipaj de astronauţi. A devenit simbolică, fiind considerată cea mai completă şi detaliată imagine realizată vreodată a planetei noastre.

The Blue Marble - cea mai frumoasă imagine a Terrei realizată de Apollo 17 din Cosmos Sursă foto NASA

Pe aceeaşi temă:

Mesajul în română de pe Discul de Aur trimis în Cosmos. Înregistrarea străbate spaţiul din anul 1977, în căutarea civilizaţiilor extraterestre

O tânără astrofiziciană din România a descoperit fenomenul prin care roiurile de galaxii inactive nasc stele

Liceenii NASA, creatorii „oraşului spaţial“: „Cândva vom fi bunicii acestor staţii din Cosmos“

Cei mai frumoşi români. Profesorul care a înscris România în galaxia NASA

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite