Mesajul în română de pe Discul de Aur trimis în Cosmos. Înregistrarea străbate spaţiul din anul 1977, în căutarea civilizaţiilor extraterestre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 1977 avea să fie începutul unei călătorii fascinante în Cosmos. În august-septembrie 1977, două sonde spaţiale, Voyager 1 şi 2, au fost lansate de la Cape Canaveral-Florida, având o misiune extraordinară: purtarea unui mesaj către civilizaţii extraterestre. Cel care a compus salutul Terrei a fost faimosul om de ştiinţă american Carl Sagan. Mesajul din „capsula timpului“ a fost imprimat pe Discul de Aur al Misiunii Interstelare Voyager.

La 20 august 1977, Voyager 2 a fost lansată de la Cape Canaveral - Florida la bordul unei rachete Titan-Centaur. A urmat ziua de 5 septembrie 1977, când Voyager 1 a fost lansată de la Cape Canaveral la bordul unei rachete de acelaşi tip. 

În februarie 2015, Voyager 1 se afla la distanţa de 19,5 miliarde kilometri faţă de Soare, iar Voyager 2 - la 16 miliarde kilometri. Cele două sonde spaţiale explorează Universul, acolo unde nimic pământean nu a ajuns. Misiunea lor primară a fost de a explora planetele Jupiter şi Saturn, unde au făcut o serie de descoperiri, precum vulcanii activi de pe Io - luna Jupiterului sau detaliile inelelor lui Saturn. 

Voyager 2 a pornit apoi mai departe către Uranus şi Neptun, pe care le-a vizitat în premieră. Actualmente, ambele nave trimit către Pământ informaţii ştiinţifice culese de pe terenul spaţial. Misiunea Interstelară Voyager (Voyager Interstellar Mission – VIM) cercetează frontierele domeniului solar şi chiar dincolo de ele, în restul galaxiei Calea Lactee.

Predecesoarele misiunii Voyager au fost Pioneers 10 şi 11, care au purtat mici piese de metal cu date de identificare a timpului şi spaţiului din care provin. Pentru Voyager 1 şi 2, planul a fost mai ambiţios: un soi de capsulă a timpului, care să spună altor civilizaţii povestea Terrei. Pe un disc de fonograf, realizat din cupru placat cu aur, cu diametru de 30 centimetri, au fost imprimate sunete şi mesaje care să alcătuiască o imagine a vieţii şi culturii de pe Pământ.

image

Discul de Aur Sursă foto voyager.jpl.nasa.gov

Cel care a stabilit conţinutul Discului de Aur este astronomul Carl Sagan (9 noiembrie 1934 – 20 decembrie 1996), consultant NASA încă de la începuturile programului spaţial. Contribuţia lui Carl Sagan la progresul omenirii este considerată de nepreţuit. Printre altele, cercetătorul a ajutat la rezolvarea unor mistere precum temperaturile înalte de pe Venus (ca urmare a supraîncălzirii atmosferei datorate radiaţiilor emise), anotimpurile de pe Marte (explicate prin praful ridicat de furtunile de nisip) sau atmosfera încărcată de praf roşiatic de pe Titan (din cauza moleculelor organice complexe).

Conţinutul a fost selectat pentru NASA de un comitet condus de Carl Sagan de la Cornell University. Dr. Sagan şi colegii săi au asamblat 116 imagini şi o varietate de sunete ale naturii, cum ar fi cele făcute de surf, vânt, tunet, păsări, balene şi alte animale. Au adăugat diagrame despre civilizaţia globală şi o reprezentare a undelor emise de creierul unei tinere îndrăgostite, o selecţie de 90 minute de capodopere muzicale din diferite culturi şi ere, saluturi exprimate în 55 limbi (începând cu limba akkadiană - cea mai veche limbă semitică atestată şi terminând cu dialectul chinez modern Wu), precum şi mesaje de la preşedintele SUA Jimmy Carter şi de la secretarul general ONU Kurt Waldheim. Printre acestea, figurează şi un mesaj în limba română. Este rostit de o voce feminină şi durează 2 secunde: „Salutări la toată lumea!“

Mesajul introductiv de pe Discul de Aur este acesta: „This is a present from a small, distant world, a token of our sounds, our science, our images, our music, our thoughts and our feelings. We are attempting to survive our time so we may live into yours“. Traducerea în română sună aşa: „Acesta este un cadou dintr-o lume mică şi îndepărtată, o mărturie a sunetelor, ştiinţei, imaginilor, muzicii, gândurilor şi sentimentelor noastre. Ne străduim să supravieţuim timpului nostru pentru a putea fi în viaţă în al vostru“.

Diagrama sexelor de pe Discul de Aur Voyager Sursa foto voyager.jpl.nasa.gov

image

Fiecare disc este protejat de un înveliş de aluminiu, fiind însoţit de un cartuş, un ac şi instrucţiuni grafice despre cum trebuie folosit. La părăsirea sistemului solar, navele Voyager se află în spaţiu gol. Vor trece 40.000 ani până să se apropie de vreun sistem planetar. „Discul va fi ascultat doar dacă sunt civilizaţii avansate în spaţiul interstelar. Lansarea acestui mesaj în sticlă în Oceanul Cosmic vorbeşte cu speranţă despre viaţa de pe planeta noastră“, a declarat Carl Sagan.

Cercetătorul a inclus pe disc şi un mesaj propriu, de 2.55 minute, înregistrat la reşedinţa sa din Ithaca - New York, având ca fundal zgomotul unei cascade de apă.

Cartea care redă toată istoria Discului de Aur de pe Voyager a fost relatată de astronom şi de colegii săi, printre care se numără Ann Druyan, cea de-a treia sa soţie. „Murmurele Pământului“ are 273 pagini şi conţine lista completă a conţinutului discului. A fost tipărită în 1978 de Ballantine Books, apoi reeditată în 1992 de Warner News Media, cu un CD-ROM.

Carl Sagan şi Ann Druyan au făcut o paralelă între marile descoperiri ale lui Columb şi Magellan, pe de o parte, şi călătoria Voyagers 1 şi 2. „Au revoluţionat toate cunoştinţele noastre despre sistemul solar. Nu mai sunt legate de gravitaţia Soarelui, nimic nu le mai poate opri. Cine ştie ce se află acolo? Transmiţătoarele radio nu vor mai funcţiona după anul 2020, iar ele vor călători în tăcere, pentru totdeauna, printre stele“, au scris cei doi cercetători ai spaţiului.

image

Carl Sagan - faimosul om de ştiinţă american Sursă foto wikipedia.org

Pe aceeaşi temă:

Ion Băraru, profesorul care a uimit NASA

O tânără astrofiziciană din România a descoperit fenomenul prin care roiurile de galaxii inactive nasc stele

Citește și: Apa şi stelele

Liceenii NASA, creatorii „oraşului spaţial“: „Cândva vom fi bunicii acestor staţii din Cosmos“

Ploaia de stele din galaxia NASA. Profesorul de fizică Ion Băraru: „Visul meu s-a împlinit“

Învăţăm fizica prin joacă: un proiect inovativ care se predă în multe şcoli şi licee din România

Cei mai frumoşi români. Profesorul care a înscris România în galaxia NASA

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite