Boierie în puşcărie: Cristi Borcea şi alţi grei ai fotbalului au parte de tratament preferenţial după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Borcea, în puşcărie. Desen Vali Ivan
Cristi Borcea, în puşcărie. Desen Vali Ivan

În vreme ce deţinuţii de drept comun stau în celule claie peste grămadă, VIP-urile au parte de alt tratament în penitenciare: au propria plasmă, telefon la discreţie şi fac exerciţii pe aparate de fitness. Este şi cazul lui Cristi Borcea.

„Penitenciarul VIP-urilor“, Aşa este cunoscută puşcăria din Poarta Albă, situată la o distanţă de 23 de kilometri din Constanţa, acolo unde mai mulţi grei din fotbalul românesc au parte de condiţii preferenţiale în spatele gratiilor.

Ultimul scandal care are în prim plan Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă a izbucnit recent, când postul de televiziune B 1 a dat publicităţii un raport al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) întocmit în urma unor controale la puşcăria din Poarta Albă.

Subiectul principal a fost Cristi Borcea, condamnat la şase ani de închisoare în Dosarul Transferurilor. În raport se arată că Borcea îşi ispăşeşte pedeapsa într-o celulă proaspăt renovată. Camera are mochetă pe jos, iar pe timpul iernii a beneficiat şi de un calorifer electric.

De asemenea, el mai deţine un televizor plasmă şi un frigider. Ca să nu-şi piardă antrenamentul, angajaţii penitenciarului i-au permis arestatului-vedetă să aibă o bandă de alergat şi o bicicletă, lucru care altor încarceraţi nu le este permis.

Corupţia din puşcăria constănţeană a mers şi mai departe. Gardienii i-au dat lui Borcea o cheie pentru a-i facilita accesul la un telefon instalat special pentru el în zona spălătoriei în care ar fi trebuit să lucreze.
De asemenea, se mai arată în raport, Borcea a beneficiat de mai multe vizite decât cele permise prin regulament, iar de la magazinul penitenciarului îşi putea cumpăra tot ce doreşte, după ce sumele pe care i le aducea familia nu erau controlate.

Suspectat de relaţii sexuale cu o asistentă

Nu este pentru prima dată când numele lui Cristi Borcea este legat de scandaluri în penitenciar. În luna noiembrie a anului trecut, mai multe echipe de control au efectuat investigaţii la acelaşi penitenciar, după ce mass media a scris că Borcea a avut relaţii sexuale cu o asistentă care lucra în spitalul instituţiei de detenţie, acolo unde Borcea fusese internat din cauza unor probleme de sănătate. „În urma controalelor efectuate nu a rezultat nicio informaţie care să susţină faptul că între un anumit deţinut şi un cadru medical al penitenciarului-spital ar exista relaţii neprincipiale, care contravin normelor de etică şi deontologie profesională“, au spus atunci cei de la ANP.

Cristi Borcea se află la Penitenciarul Poarta Albă din luna martie a anului trecut. El a fost condamnat la şase ani şi patru luni de închisoare în Dosarul Transferurilor, alături de alţi şapte grei din fotbalul românesc, care au săvârşit mai multe fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători peste hotare. Conducerea Penitenciarului Poarta Albă nu a putut oferi un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

Becali, la plimbare în orele de muncă

Borcea nu este singurul care a avut privilegii la locul de detenţie. Gigi Becali, finanţatorul echipei Steaua, condamnat la două pedepse de câte trei ani de închisoare în dosarul „Valiza“ pentru dare de mită şi la un an de închisoare pentru fals, este un alt VIP al Penitenciarului Poarta Albă, la secţia exterioară de la Valu lui Traian. Aici sunt ţinuţi deţinuţii cu regim deschis şi semideschis.

După mai multe solicitări, patronul Stelei a primit acordul comisiei de a merge la muncă la Academia de Fotbal a naşului său, Gică Hagi, de la Ovidiu. Aici, în prima zi de muncă, Becali a fost filmat în timp ce se plimba relaxat prin baza sportivă, în loc să tundă iarba, să văruiască pomii şi să aibă grijă de gazonul de pe teren, aşa cum prevedea contractul. De faţă erau şi angajaţii penitenciarului, cărora nu li s-a părut suspect tratamentul de care beneficia Becali. Ulterior, el şi-a pierdut dreptul de a munci.

La Penitenciarul Poarta Albă îşi mai ispăşesc pedeapsa şi verii lui Gigi Becali: Ioan „Giovanni“ şi Victor Becali. Tot aici se află din 13 februarie şi Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor, condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. El şi-a făcut buletin de Constanţa cu puţin timp înainte de pronunţarea hotărârii definitive.  

Vă mai recomandăm:

UPDATE FOTO VIDEO Fraţii Becali şi Cristian Borcea s-au predat. Cei trei condamnaţi au fost transferaţi la Penitenciarul Poarta Albă din Constanţa

FOTO „A greşi este omeneşte“. Motto-ul Penitenciarului Poarta Albă, noua casă a greilor din fotbal

EXCLUSIV Europarlamentarul Sebastian Bodu dezvăluie cum a ajuns să-i prindă pe greii fotbalului

Sebastian Bodu, omul care s-a luat la trântă cu greii fotbalului românesc: „Au încercat să mă compromită!“


 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite