Asociaţia Elevilor din Constanţa cere ministrului Educaţiei să suspende Regulamentul Şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii elevilor constănţeni susţin că regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar s-a aprobat fără o dezbatere reală, în prealabil.

Iată comunicatul Asociaţiei Elevilor din Constanţa: „Conform unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, în data de 15.12 a.c. ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a semnat ordinul prin care aproba Regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţilor de învăţământ preuniversitar.
 

Asociaţia Elevilor din Constanţa, singura organizaţie reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, condamnă modul în care s-a aprobat acest act administrativ, de o importanţa deosebită pentru toţi factorii implicaţi în procesul educaţional, fără o dezbatere reală, în prealabil.
 

De asemenea, o altă problemă este integrarea Statutului Elevului în ROFUIP, astfel fiind încălcate prevederile art. 80 alin. (2) din Legea educaţiei naţionale care prevăd aprobarea unui document distinct, în acest sens, elaborat împreună cu toate organizaţiile reprezentative ale elevilor. Importanţa acestui statut la nivel naţional este subliniată de teza II a art. 80 alin. (2) în care se menţionează cu caracter imperativ că numai în baza acestui statut se vor redacta regulamentele unităţilor de învăţământ.

Ori, prin abordarea ministerului educaţiei, drepturile şi îndatoririle elevilor nu sunt garantate la nivel naţional şi dă posibilitatea interpretării de către unităţile de învăţământ a dreptului de a deroga de la aplicarea unor drepturi sau instituirea unor noi îndatoriri, deseori abuzive. De asemenea, putem aplica analogia cu statutul studentului, a cărui reglementare este menţionată la art. 202 alin. (3).
 

Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis către Ministerul Educaţiei Naţionale, în toamna acestui an, un proiect al Statutului Elevului, fără a primi un răspuns ulterior din partea MEN. Acest document este unul complex şi necesar. Documentul include atât drepturile, îndatoririle, interdicţiile, sancţiunile, modul de aplicare cât şi reglementarea modului de asociere al elevilor.

Din nefericire, singura modificare care s-a produs şi crează aparenta existenţă a unui statut al elevului este denumirea unui capitol dintr-un regulament de zeci de pagini. Acest statut al elevului se adresează elevilor, ca prim pas în realizarea dreptului, conformarea. Dacă elevii nu vor putea să citească un statut care trebuie să fie codificare a conduitei acestora, cum vor putea să se conformeze?
 

În acest sens, îi solicităm domnului Sorin Cîmpeanu, noul ministru al educaţiei, suspendarea executării ordinului emis de către Remus Pricopie şi organizarea unui dezbateri reale, unde să fie angrenaţi toţi factorii implicaţi în procesul educaţional respectând prevederile legii educaţiei cât şi cele ale legii 52/2003 privind transparenţa în administraţia publică.
 

În caz contrar, după publicarea documentului în Monitorul Oficial, vom redacta plângerea prealabilă în temeiul legii contenciosului administrativ şi ulterior vom analiza oportunitatea şi temeinicia unei acţiuni în instanţă.“

Asociaţia elevilor din Constanţa apără interesele şi drepturile a aproximativ 100.000 de elevi din judeţul Constanţa. 

Vă mai recomandăm:

Elevii constănţeni vor merge marţi în Parlament pentru a discuta problemele sistemului de învăţământ

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite