FOTO Constănţenii îşi decorează singuri oraşul de Crăciun cu globuri şi ghirlande donate. Mazăre a renunţat şi la Revelionul promis în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un glob vechi, o beteală sau o stea. Oricine are pe acasă ornamente de brad pe care nu le mai foloseşte le poate dona la Biblioteca Colorată situată la ultimul etaj de la Tomis Mall. De sărbători, ele vor înfrumuseţa oraşul.

Pe 23 decembrie, toţi constănţenii sunt chemaţi să facă mai frumos oraşul de la malul mării. Până atunci, ornamentele de Crăciun pot fi donate la Biblioteca Colorată.

Victor Maxim, de 28 de ani, de la Let's Do It România, Eduard Burghelia, de 17 ani, preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi Eco Dobrogea au iniţiat un proiect generos de sărbători: cât mai mulţi constănţeni să aducă o rază de culoare şi de lumină pentru oraş.

„Vrem în primul rând să avem un Crăciun eco. Să nu mai tăiem atâţia brazi. Cine doreşte îşi poate alege un brad dintr-un parc al oraşului pe care să-l înfrumuseţeze“, spune Victor Maxim. El vrea a spiritul civil al oamenilor să funcţioneze mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Pe 23 decembrie, împreună cu copiii de la un centrul de plasament, iniţiatorii campaniei vor merge într-un parc al oraşului Constanţa şi vor împodobi toţi brazii. „De asemenea, cei care doresc să-şi înfrumuseţeze spaţiul verde din faţa blocului o pot face“, spune Victor Maxim.

„Dacă Primăria nu le face astfel de cadouri oamenilor, noi am găsit soluţii şi vrem să demonstrăm că se pot face lucruri minunate cu minimum de efort. În urmă cu o săptămână am mers şi am împodobit câţiva brăduţi din parcul de la Tomis II. Oamenii au fost foarte miraţi. «Sunt de 30 de ani aici şi nu m-am gândit niciodată să-i împodobim», ne-au spun oamenii din zonă“.

Cea mai consistentă donaţie a venit până acum din partea celor de la Tomis Mall. Cu ornamentele primite, se pot împodobi zeci de brăduţi.

Biblioteca din mall

Victor Maxim este tânărul care a deschis Biblioteca Colorată din Constanţa, la sfârşitul lunii noiembrie. La dispoziţia cititorilor stau deja peste 3000 de volume. Doar de Crăciun, ele vor avea şi o altă utilitate: vor fi amenajate sub forma unui brad.

CV de Forbes

A început prin a face studii de piaţă pentru institutul de cercetare GfK România. În 2007, împreună cu alţi constănţeni activi în domeniul publicităţii, Brand Management, dezvoltă proiectul Litoral Media şi oferă spaţii de expunere indoor în peste 92 de hoteluri de 3 şi 4 stele de pe litoralul românesc. Investiţia iniţială în proiect a fost de 40.000 euro, însă în al doilea an investiţiile au continuat odată cu extinderea în hotelurile din Bulgaria, dar şi cele de la munte.

Astfel în peste şapte ani, investiţia în dezvoltarea unei reţele de spaţii de promovare în lifturile de bloc, în şcoli şi licee, în hoteluri şi clădiri de birouri a fost progresivă, de aproximativ 400.000 de euro. Constănţeanul a lansat în toamna anului 2008 revista Business People şi suplimentele Business Day şi Business Life, scrie Revista Forbes.

Revelionul ar fi costat cât carnavalul

Nici anul acesta Constanţa nu va avea Revelion în stradă. Radu Mazăre a spus  că nu vrea să dea jumătate de milion de euro pentru organizarea Carnavalionului şi probabil că petrecerile în stradă de Revelion nu vor mai avea loc. Cea mai mare problemă o reprezintă costurile ridicate solicitate de către artişti, printre care Ştefan Bănică Jr, Horia Brenciu sau Loredana. „Aici e o problemă. În principiu, cred că nu se mai face pentru că sunt costurile foarte mari, artiştii ne cer nişte sume fabuloase. Ne cer 50.000 de euro pentru un spectacol”, a declarat Radu Mazăre iniţial.  

În schimb, s-au montat mai multe instalaţii luminoase pe principalele bulevarde ale oraşului.

Nu la fel s-a pus problema banilor atunci când au fost cheltuiţi pentru carnavalul de la Mamaia.  Primăria Constanţa şi-a făcut car alegoric. Peste un fost şasiu de autobuz al Regiei de Transport în Comun s-a montat butaforia specifică fiecărui personaj pe care l-a interpretat: Cezar, Ştefan cel Mare şi Ramses. 

Fiecare car alegoric al Primăriei Constanţa care a defilat în acest sezon estival a costat 20.000 de euro. Mazăre afirmă că Primăria nu a dat niciun ban, ci fondurile au venit de la Fashion TV.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite