Aberație rutieră la Constanța. Limită de 50 km/h pe șosele care fac legătura cu A2 și A4. „Nici în oraș nu se circulă așa, darămite pe câmp“

0
Publicat:

Din motive greu de înțeles, pe drumurile naționale de lângă Constanța, care fac legătura cu autostrăzile A2 și A4, s-a impus limita de viteza de 50 de kilometri la oră.

Restricții rutiere sursa foto Primaria Muncipiului Constanța
Restricții rutiere sursa foto Primaria Muncipiului Constanța

Modificările au fost făcute pe 7 februarie 2024. Este vorba despre drumurile naționale care leagă Constanța de orașul Ovidiu, de comuna Valu lui Traian și de satul Lazu și care fac legătura cu autostrăzile A4-A2.

Deși de la ieșirea din oraș și până la cea mai apropiată localitate este plin câmp, nu sunt blocuri, școli, gradinte fără treceri de pietoni, doar niște incinte industriale pentru care există refugii pe marginea drumului, de acum înainte șoferii sunt obligați mai nou să circule cu 50 kilometri la oră, de la 70 sau 90 kilometri la oră, cât era înainte.

Inițial, municipalitatea Constanței a motivat că măsura este dată de noile marcări ale teritoriului administrativ-teritorial, odată cu trecerea sectoarelor de drum din administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, în administrarea UAT Constanța.

„Decizia de reducere a vitezei de deplasare a autoturismelor a fost luată ca urmare a reîncadrării acestor sectoare de drum în categoria funcțională a drumurilor de interes local. Modificările au fost avizate de Primăria Municipiului Constanța, prin Comisia de circulație, împreună cu reprezentanții Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța și Confort Urban" au arăta cei de la Primăria Constanța. 

Astfel în nordul Constanței, pe DN3C (centura ocolitoare a municipiului Constanța spre Ovidiu), viteza a fost limitată la 50 km/h.

Pe DN2A spre și dinspre Ovidiu, viteza a fost redusă de la 90 km/h la 50 km/h.

În sudul Constanței, pe Șoseaua Mangaliei, la intrare și ieșire din municipiul Constanța au fost mutate indicatoarele informative după sensul giratoriu Constanța Sud (spre Lazu/Cumpăna) și s-au montat indicatoare de limitare a vitezei de deplasare a autovehiculelor la 50 km/h, față de 90 km/h cât era înainte.

Aceeași este situația și în vestul Constanței, la ieșire din municipiul Constanța spre Valu lui Traian, pe Bulevardul I.C. Brătianu, unde viteza a fost limitată de la 70 km/h la 50 km/h. 

Constănțenii, revoltați

Constănțenii s-au revoltat cu privire la această decizie. Oamenii arată că în loc să se ia măsuri de fluidizare a traficului, și așa cumplit la orele de vârf, se iau măsuri pentru a-l bloca de-a binelea.

Decizia este cu atât mai aiuritoare cu cât, odată cu ziua de 1 Mai când este deschiderea sezonului turistic, acele drumuri naționale sunt arterele folosite de turiști care merg pe autostradă și vor să treacă prin Constanța, sau să ocolească orașul, sau să meargă în stațiuni.

Localnicii cred că de fapt se pregătește scoaterea terenurilor din intravilan pentru viitoare construcții de complexuri rezidențiale și de aceea drumurile, care traversează câmpurile, au primit regim de oraș.

„Nu o să respecte nimeni interdicția asta, nimeni. Păi abia ieși din oraș bară la bară și când prinzi șoseaua liberă ce să faci? Să circul cu 40 la oră? ", spune un taximetrist.

„Asta e o prostie gândită de vreunul care are șofer sau nu a călcat vreodată prin județ. Cine a mai văzut să circuli între localități cu viteza melcului? Și de ce?", spune alt șofer.

„O decizie foarte <inteligentă>, eu propun indicator de 50 kilometri la oră până la București", a reacționat un constănțean pe Facebook, la postarea primăriei despre limitarea vitezei.

„De ce nu ne spuneți și despre interesele imobiliare, de a mai trece niște teren din extravilan în intravilan!”, a reacționat altul.

„Drum cu două benzi pe sens, porțiune fără case/blocuri și voi faceți limita de viteză de 50 km/h?!?! Simplul fapt că zona respectivă a fost integrată în UAT Constanța nu justifică asemenea măsuri. Ați scos indicatoarele de la semafoare care îți spuneau cât mai ai de așteptat, ați făcut traficul în oraș infernal din cauza șantierelor interminabile deschise în tot orașul, și acum ați impus limite de viteză în câmp", spune un alt constănțean.

Puși în fața unui astfel de val de reacții negative, reprezentanții Primăriei Constanța au aruncat vina pe Poliție.

Primăria Constanța a inițiat încă o dată demersuri pentru că viteza de deplasare pe tronsonul de drum delimitat de străzile Bucegi (în oraș - n.r.) și Crețoiu (un cartier exterior comune Valu lui Traian - n.r.) să fie de 70 km/h. Astfel, Comisia de Circulație a avizat modificarea limitei de viteză a autovehiculelor de la 50 la 70 de km/h. Pentru ca schimbarea să poată fi aplicată este necesar însă avizul Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. Municipalitatea a solicitat încă de la preluarea în adminstrare a acestui sector de drum intens circulat că viteza de deplasare să fie de 70 de km/h, dar, în scopul prevenirii accidentelor rutiere, solicitarea nu a primit aviz favorabil din partea Serviciului Rutier", susțin reprezentanții Primăriei. 

Aceștia au făcut vorbire însă doar de un tronson, spre Valu lui Traian, nu și de restul de trei, intens criticate de constănțeni.

Întrebați de jurnaliștii „Adevărul“ cu privire la această situație, reprezentanții IPJ Constanța au anunțat că au nevoie de timp că se documenteze. 

Până atunci însă, noile limitări au intrat deja în vigoare, iar Poliția Rutieră a fost văzută deja instalată la posturile de observație pentru a surprinde șoferii care încalcă limita de viteză.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite