A murit Simion Nicolaev, creatorul echipamentelor de pescuit utilizate de flota românească de pescuit oceanic

0
Publicat:

Simion Nicolaev, fostul director al Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, a încetat din viață pe 27 noiembrie 2022, la vârsta de 74 de ani. El era internat într-un spital din Capitală.

Simion Nicolaev FOTO Radio Constanța
Simion Nicolaev FOTO Radio Constanța

S-a născut la 13 mai 1948 în localitatea Murighiol din judeţul Tulcea și între anii 1966 - 1971 a urmat cursurile Facultății de Industrie Alimentară şi Tehnologie Piscicolă din cadrul Universității Galaţi. A ajuns să lucreze la institutul din Constanţa prin repartiţie de la Guvern, fiind şef de promoţie.

Cel mai mare proiect al lui se referă la flota de pescuit oceanic, din Marea Neagră, în perioada 1980 – 1993. Simion Nicolaev este realizatorul echipamentelor de pescuit utilizate de flota românească de pescuit oceanic în perioada 1980 - 1993. 

Flota de pescuit oceanic a României era formată din peste 100 de pescadoare, nave de colectare şi nave Polar.  Din flota de pescuit oceanic nu a mai rămas nimic. Mare parte din nave au fost date la fier vechi, iar altele au fost vândute, după ce toate iniţiativele de privatizare au eşuat rând pe rând.

Când era mic nu visa să lucreze în domeniul cercetării şi protecţiei mediului marin. Voia să devină pilot, „aşa cum îşi doreau toţi băieţii de vârsta mea“. Dar iată că altul avea să fie drumul lui în viaţă.

Maternitate pentru căluţii de mare

Unul dintre cele mai dragi proiecte derulate de institut a fost  crearea în 2008 a unei maternităţi pentru căluţii de mare, în colaborare cu ONG „Mare Nostrum. Proiectul, în valoare de 70.000 de euro, a avut ca obiectiv refacerea efectivelor de căluţi de mare, specie care este ameninţată cu dispariţia.

În cadrul maternităţii s-a reuşit reproducerea artificială a căluţului de mare, care apoi a fost eliberat în mare, în Rezervaţia marină Vama Veche – 2 Mai.

Simion Nicolaev s-a pensionat în 2021, dar preda la Institutul de Construcții, Academia Navală Mircea cel Bătrân și Universitatea Ovidius.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite